Beton, pavaj sau o soluție hibridă? Ce fel de curte țI se potrivește?
03 Sep 2021
Orice curte dispune de trei straturi esențiale care îi împrumută sau îi revendică o identitate aparte: solul, zidurile înconjurătoare și vegetația integrată. Orice alt element este, în raport cu acestea, trecător, cu toate că poate comporta efecte asupra imaginii de ansamblu. Dintre cele trei esențiale, solul este cel mai subtil pentru că, în timp ce pare ascuns și neimportant, susține întregul ansamblu din punct de vedere cromatic, structural, utilitar, textural etc. În plus, alegerea pe care o faci în acest sector anume este de durată. Citește cu atenție ca să afli de ce și ce contează în acest cadru.
Fiind un material a cărui duritate poate fi controlată cu mare atenție, betonul se adaptează ușor la nevoi dintre cele mai diverse. Poate fi folosit în șape subțiri sau groase, are o rezistență mai bună sau mai puțin bună la agresiunea apei pluviale (în funcție de cât ciment este inclus în amestec), este ușor de utilizat și ieftin. În același timp, reparațiile și reamenajările spațiilor betonate sunt mai problematice, modularitatea este aparent inexistentă, iar partea estetică este puțin mai greu de controlat. Cele două direcții pot continua destul de mult, de aceea reținem în lista de mai jos ceea ce ni se pare important contextual:
Sunt o mulțime de motive pentru care pavajul este mult mai bine cotat în vânzări decât betonul, asfaltul sau orice altă variație de la aceste materiale. Cele mai multe sunt legate de estetică, de raportul calitate-preț, de reparabilitate și, nu în ultimă instanță, de gradul sporit de adaptare în condiții dintre cele mai diverse. În plus, multe dale și pavele prezintă o duritate sporită.
Însă perspectiva noastră este ușor distinctă în sensul în care considerăm modularitatea pavajului esențială în raport cu prezența betonului sau a asfaltului. Când pavăm o suprafață (și avem aici în vedere aproape orice situație, oricât de particulară ar fi), ne asigurăm în același timp că putem modifica respectivul proiect cu destul de mare ușurință, dacă este cazul. Nu același lucru se poate spune despre beton. Orice reamenajare a unei curți betonate vă va demonstra cu ușurință că avem dreptate. Astfel, pavajul prezintă un avantaj esențial, fiind teoretic superior betonului.
Există două situații ce reclamă atenția noastră în cazul corelației dintre pavaj și beton. Prima este cea a teraselor deschise, iar a doua se referă la gazon (pe care îl vom trata puțin mai jos). Există o direcție contemporană destul de puternică înspre utilizarea dalelor de mari dimensiuni pentru terasele deschise. Efectul este excelent: spațiul câștigă în importanță, e mai ușor de întreținut și face trecerea de la grădină la interiorul casei cu mai multă ușurință. Îți sugerăm însă următoarele trucuri pe care le poți aplica încă din etapa de construcție inițială ca să optimizezi terasa pe care o folosești în fiecare zi:
Apropierea ierbii are întotdeauna avantaje dintre cele mai importante și reușește să ne modifice destul de mult percepția. De aceea, putem utiliza în mai multe moduri pavajul și betonul simultan, asigurându-ne în același timp că efectul va fi plăcut.
Sunt multe de discutat aici, lucruri care țin în primul rând de raportul dintre utilitatea spațiului și aspectul său. Îți sugerăm să fii riguros în alegerea ta pentru că acesta este prima imagine cu care intră în contact orice vizitator al casei tale, dar și tu, atunci când te întorci acasă. Altfel spus, intrarea traduce stilul de ansamblu al curții tale și, din această cauză, este bine să fie concepută în echilibru și în conformitate cu restul spațiului.
Pe lângă aleile pavate corespunzător, care ocupă o mare parte din opțiunile de astăzi ale cumpărătorilor noștri, există cazuri – în special la țară, în cadrul vilelor care sunt înconjurate de grădini spațioase – de alei pe care le dorim pietruite. O facem fie din cauza umbrei, fie pentru aspect, fie din rațiuni contextuale (de exemplu, avem la dispoziție suficientă piatră de placat, iar aleea respectivă câștigă în aspect printr-o asemenea alegere).
În această situație, îți sugerăm o combinație de piatră decorativă cu piatră de placat integrată până la suprafața pământului. Nu este în mod necesar o alee potrivită pentru plimbări (fără să le excludă), dar adaugă foarte multă bogăție naturală curții tale, dinamizând-o. E o idee care se integrează bine pe aleile laterale și în apropierea unor elemente de vegetație perenă de mari dimensiuni. Alternativ, este o soluție bună pentru curțile rustice sau pentru cele cu profil etnic.
Un sfat util:
|
Îți organizăm această listă din convingerea fermă că soluțiile hibride sau alternativele eterogene sunt reale, pot avea un impact estetic plăcut și îți păstrează bugetul în ordine. Am ales din oferta noastră acele modele de pavele sau dale pe care le-am considerat nu doar versatile în sine, ci și apte să structureze un design elegant atunci când sunt utilizate în apropierea betonului.
Rettango este primul model care ne vine în minte. Textura sa aparentă se apropie corespunzător de aceea a betonului. În plus, comportă avantajul formei, fiind ușor de integrat împreună cu șapele de beton în majoritatea curților contemporane.
Alpin este o soluție fină și elegantă, lângă care betonul primește o coloratură specifică. Combinația e potrivită pentru curțile moderniste, în apropierea ierbii, sau pentru patio-urile curților închise, atâta vreme cât este dublată de ghivece mari de exterior, pentru variație.
Pietra vorbește de la sine. Aparenta lipsă a unei armonii a conturului este esențială pentru identitatea acestui pavaj și tocmai acest aspect îl ține aproape de prezența betonului. Folosește-le împreună pentru aleile lungi și drepte, atunci când dorești să dinamizezi perspectiva.
Antic (și, de altfel, toată paleta de pavele antichizate) îmbogățește textura betonului și e potrivită pentru curțile cu acces auto sau pentru alte alei utilitare.
Folio fino este un pavaj structurat, cu o personalitate puternică care se impune în fața betonului cu foarte mare ușurință. Combinația este utilă în curțile cu contur neregulat unde se dorește integrarea unor dale de mari dimensiuni: betonul va împrejmui corespunzător, lăsând astfel întregul spațiu să respire.
Mozaic este potrivit, firește, pentru curți mici și intime. L-am adăugat în această listă pentru că merge excelent cu accesorii de beton dintre cele mai diverse. Dacă îți place să-ți torni singur jardiniere personalizate din beton, Mozaic este cea mai bună alegere de pavaj în apropierea acestora.
Arca Romana Granito Combi se încheie foarte bine cu beton, fie în curți obișnuite, fie atunci când pavajul este folosit pentru a delimita vizual o jardinieră rotundă de mari dimensiuni.
Două idei pentru curțile în pantă:
|
Acest aspect al modului cum încheiem un pavaj în locurile mai puțin fericite este foarte relevant în primul rând pentru rezistența în timp a întregii structuri: experiența ne spune că, în afara dalelor agresate zilnic de trafic greu, acestea sunt locurile ce produc primele instabilități în structura de ansamblu a pavajului, iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din cauza unei instalări deficitare.
Problema este una de geometrie: forma dalelor nu corespunde acestor forme, mai ales atunci când există diferențe de nivel (adică aproape întotdeauna, chiar dacă prea puțin perceptibile) și când spațiul pavat nu are un contur omogen. Iată mai jos ce rezolvă betonul în acest context:
O ultimă idee în acest context: există tendința de a decupa pavelele și dalele în așa fel încât pavajul să acopere întreaga suprafață. Pentru situația noastră însă (depinde uneori de tipul pavelei, la dale neaplicându-se acest principiu pentru că sunt prea mari), îți recomandăm să lași dalele întregi și să completezi cu beton întreaga suprafață rămasă. O să obții în cele mai multe cazuri un efect optic mai bun și o să întărești structura pavajului din acea parte a curții tale.
Lista de mai jos este pur circumstanțială, iar ideile din cadrul ei trebuie integrate cu atenție în designul de ansamblu al spațiului tău rezidențial. Totuși, ni se pare importantă pentru că propune câteva soluții novatoare la granița, mult prea puțin discutată în ziua de azi, a pavajului și șapelor de beton.
Credem că această zonă din designul rezidențial îți solicită foarte multă creativitate și flexibilitate. Dacă dorești un spor de energie, ne găsești oricând aici cu sfaturi și idei pentru grădina ta anume. Suntem mereu dornici să ne oferim expertiza și ideile pentru curți noi și pentru clienți care își doresc să-și transpună cumva personalitatea în spațiul pe care îl locuiesc.
Acest articol ridică însă o problemă destul de importantă, legată de prejudecata că, odată ce am ales un model de pavaj, trebuie să-l folosim exclusiv pe toată suprafața de care dorim să ne folosim. Însă pe lângă pavajele în tandem sau pe lângă combinația de pavaj și gazon ori piatră decorativă (care vor face subiectul altor articole, de sine stătătoare), dialogul dintre pavaj și beton rămâne în multe cazuri esențial și demonstrează că poate rezolva diverse impasuri funcționale din curtea ta cu un efort moderat.