Care sunt principalele tipuri de trepte?
Există o mare diversitate de trepte însă, în această prezentare, ne oprim doar asupra acelor categorii de trepte care sunt reprezentative pentru amenajările contemporane, de la zonele rezidențiale și grădini, la spațiile comerciale sau publice. Felurile acestor trepte sunt corelate în primul rând cu scopul lor, dar este mult mai ușor să le înțelegem în funcție de contextul unde sunt folosite. Astfel, diferențiem între:
- Scări de grădină – sunt în principiu scări al căror rol este de a face trecerea de la o terasă la alta sau de la un nivel al grădinii la altul.
- Scări de terasă – leagă spațiul terasei de restul curții și/sau al grădinii.
- Scări de alee – se construiesc în continuarea aleii atunci când le cer diferențele de nivel. Sunt similare cu scările de grădină, doar că sunt concepute în continuare aleilor, nu în lateralele acestora.
- Scări de acces – sunt în special acele scări de la intrarea în spațiile rezidențiale, care leagă trotuarul stradal de aleea casei.
- Scări pietonale – sunt, generic, scările din orice structură de amenajare urbană concepute pentru a ușura accesul pietonilor dintr-o zonă sau stradă într-alta.
Un alt element semnificativ asociat scărilor pe lângă scop și context, este forma acestora. Scările de piatră – de care ne ocupăm aici – sunt extrem de diverse formal. Acest aspect este legat de designul locului respectiv, dar areși o latură predefinită. Astfel, cele mai multe trepte pe care le găsim în jurul nostru sunt o combinație dintre un model inițial și adaptarea acestuia la tipologia locului unde acest model este integrat.
Câteva cuvinte despre funcționalitate
Deși funcționalitatea treptelor pare evidentă, prin faptul că ne transportă de la un nivel la altul, oricare ar fi contextul acestor două niveluri, trebuie să remarcăm că există un set de factori care influențează direct și radical această funcționalitate, modificând-o. Acești factori pot fi plasați în două categorii mari:
- Gradul de înclinație a treptelor are impact direct asupra numărului de accesorii, reducându-l în aceeași măsură în care reduce funcționalitatea.
Integrarea treptelor în contextul pavajelor
Deși au uneori un sens separat, treptele impun de cele mai multe dăți diverse combinații cu pavaje, dale, ziduri și alte elemente de peisagistică similare. Din această cauză, oferta de trepte este deseori integrativă: poți cumpăra un sistem care conține, în cadrul aceluiași stil, dale, borduri, elemente de treaptă, rigole etc. Această ofertă este concepută astfel pentru a ușura deciziile arhitecturale și pe cele peisagistice totodată, prin definirea mai precisă a elementelor stilistice implicate.
Pentru utilizator, asta înseamnă că prima sugestie pe care o avem atunci când trebuie să integrezi trepte pe suprafața pavajului sau în continuarea, spre alt nivel, a acestuia, este să alegi încă de la început un element de treaptă similar dalelor, bordurilor etc. Dacă, însă, îți dorești o soluție mai complexă și mai creativă, îți listăm mai jos elementele pe care trebuie să le ai în vedere în alegerea ta, în ordinea importanței:
- Culoarea și textura – aceste două elemente au cel mai mare impact asupra aspectului. Remarcă aici că, în funcție de context, contratreapta poate să joace un rol mai semnificativ decât treapta.
- Forma – trebuie alese forme care să vină în completarea dalelor și a bordurilor. Când acest lucru nu se întâmplă, se presupune că există elemente de vegetație sau de design, ce susțin o alegere distinctă a elementelor de treaptă.
- Material – treptele din beton vibropresat sunt prin natura materialului potrivite pentru orice proiect peisagistic rezidențial.
- Mărime – se alege, firește, în funcție de necesități, gust și planificare, dar e bine ca lățimea treptelor să fie corelată cu suprafața pavajului de la care se reclamă pentru că un raport dezechilibrat în această direcție ar modifica perspectiva de ansamblu a curții tale.
Treptele și elementele decorative
Spațiile conexe treptelor sunt locuri unde sunt plasate deseori elementele decorative. În plus, aceleași elemente (sau altele, de dimensiuni mai mici) își găsesc sensul atunci când sunt plasate chiar pe suprafața treptelor. Există trei zone constitutive ale treptelor unde elementele decorative se dovedesc bine plasate.
Pe de o parte, e vorba de capetele de alei și de gazon închise între linia bordurii, trepte și un presupus zid. Acesta este locul potrivit pentru vegetație de talie medie sau înaltă și pentru ansambluri vegetale de sine stătătoare. Apoi, bazele treptelor și închiderile acestora în partea superioară creează de asemenea spații potrivite pentru jardiniere, ghivece de exterior sau alte elemente similare. Adițional, există trepte care presupun astfel de spații prin designul lor intim: sunt locuri, din nou, potrivite pentru vegetație sau pentru mobilier de exterior.
Oferta noastră
Pe site-ul nostru găsești elemente de treaptă de calitate superioară de la producătorii de top din țară: Elis Pavaje, SemmelrockStein+Design, StarStone, Viastein și Symmetrica. Dacă variantele de mai jos ți se par limitative, contactează-ne aici și ne vom adapta cerințelor tale specifice, în funcție de arhitectura peisagistică pe care ți-o dorești.