28 Sep 2021
Pavajul este completat în curtea ta de imaginea zidurilor în aproape orice context. Atunci când alegi dalele corespunzătoare, trebuie de aceea să fii atent la modul cum se integrează ele în cadrul zidurilor existente deja sau invers, trebuie să alegi ziduri care să construiască perspectiva oferită deja de pavele. În oricare dintre situații, corelația este evidentă. Citește în rândurile de mai jos ce ziduri sunt la modă acum și cum poți integra idei novatoare în grădina ta pentru ca toamna care urmează să fie atrăgătoare în fiecare zi.
Numim zid de sprijin orice construcție verticală, dedicată sau improvizată, care structurează o diferență de nivel din curte sau grădină, nelăsând pământul să se prăbușească. Alternativ, un zid de sprijin poate încheia o asemenea trecere de nivel, chiar dacă posibilitatea prăbușirii este redusă sau inexistentă.
Importanța unui asemenea zid este esențială, dintr-un motiv foarte simplu: acesta permite formarea de suprafețe drepte, menținând simultan un design atrăgător și incluziv. Ca urmare, variația acestui tip de zid a crescut foarte mult în timp, iar modelele relevante s-au înmulțit.
Îți menționăm aici tipologiile semnificative de ziduri de sprijin, așa cum au evoluat ele în ultima perioadă:
Zidul de sprijin realizat din pavele suprapuse este una dintre cele mai bune idei pe care le ai la dispoziție în grădina ta. În felul acesta, folosești excesul de pavele, reducând într-un mod semnificativ costurile, rezolvi o problemă utilitară și dezvolți totodată un nou proiect DIY pentru tine și familia ta. Nu ai nevoie de specialist ca să prepari sau să folosești un adeziv corespunzător (dar ne găsești aici dacă chiar ai nevoie), iar rezultatul este de cele mai multe ori mulțumitor tocmai pentru că a fost un proiect propriu. Recomandăm o înălțime moderată pentru acest zid și o grijă deosebită la tasarea pământului de deasupra lui.
Un alt model interesant este reprezentat de zidul de beton, a cărui textură este scoasă în evidență și lăsată să respire pe toată suprafața vizibilă. Este un model dificil, potrivit în curțile unde minimalismul este susținut de metal și materiale compozite, iar efectul pe care îl creează este modernist, curat și urban. Greu de accesorizat, zidul de beton comportă totuși avantajul de a rezista bine în timp și de a traduce într-o manieră elegantă aerul său industrial.
Zidul placat este foarte căutat în ultima vreme datorită faptului că este ușor de integrat oricare ar fi designul de ansamblu al locuinței tale. Se potrivește în curțile unde primează un anumit model de pavaj, pe care îl poate continua pe verticală, dar și în spațiile unde natura invadează curtea și unde, din rațiuni tehnice sau utilitare, este nevoie de o separare specifică.
Zidurile de sprijin temporare pot fi realizate din bârne de lemn pentru un efect rustic sau minimalist. Soluția este bună pentru că reduce timpul pe care trebuie să ți-l aloci montării și, respectiv, demontării acestuia în funcție de necesități. Dalele suprapuse pot fi o opțiune, în special pentru zidurile joase.
Zidurile de sprijin pun o problemă destul de importantă, de care trebuie să ne ocupăm încă de la început: ce se întâmplă cu apa (pluvială, dar nu neapărat) care se acumulează în stratul superior de pământ dacă zidul este sigilat? Răspunsul e trist: se acumulează și erodează. De aceea, avem la dispoziție trei soluții de bază ca să ne asigurăm că nu întâmpinăm această problemă în timp:
În afara cazurilor în care dispunem de o curte de mari dimensiuni (mai mult de 1500 sau 2000 de metri pătrați), trebuie să avem grijă atât cu numărul zidurilor pe care le integrăm în curte și grădină, cât și cu înălțimea acestora. Din acest punct de vedere, trebuie să facem o distincție fermă între curțile / grădinile în pantă și cele aflate pe o suprafață dreaptă.
Necesarul de ziduri al curților înclinate este în strictă corelație cu arhitectura de ansamblu a acestora, cu gradul mediu de înclinație, cu tipul accesului și cu tiparul utilitar al curții. Altfel spus, există multe variabile care ne limitează cel puțin parțial alegerile în cazul unei asemenea curți. De aceea, trebuie să integrăm într-o primă etapă toate zidurile utile și să adăugăm altele noi doar în cazul în care nu agresăm perspectiva. Alternativ, se poate opta pentru ziduri joase sau accesorii temporare cum sunt ghivecele mari sau jardinierele.
Curțile drepte sunt mai permisive, în special dacă proiectul nostru începe de la zero și avem control asupra tuturor elementelor arhitecturale. În această situație, zidurile pot cu ușurință să fie dublate de accesorii, după gust.
De cele mai multe ori, chiar și îmbogățite cu un model specific, zidurile lungi tind să capete un aspect neutru care trebuie secondat sau ritmat de accesorii specifice. Acestea pot fi utile (sisteme de iluminat, elemente de drenat apa etc.), sau pot avea un impact estetic (flori). Disociem însă mai ușor între accesoriile permanente și cele temporare, după cum urmează.
Accesoriile permanente sunt, de cele mai multe ori, în virtutea zidului. Ți le notăm aici pe cele mai comune dintre acestea, care sunt, în același timp, și cele mai eficiente:
Spoturile de iluminat, încastrate în pavajul din proximitatea zidului, sunt excelente pentru zidurile cu flori, creând efecte de lumină foarte atrăgătoare în toate lunile calde.
Accesoriile temporare sunt nenumărate și profund contextuale pentru că depind într-o mare măsură de aspectul curții tale, de ce dorești pentru un anumit anotimp și, în ultimă instanță, de imaginația ta. De aceea, lista noastră este orientativă și deschisă:
Zidurile mici comportă avantajul extrem de important pentru aproape orice fel de curte că nu închid perspectiva, delimitând în același timp, cel puțin parțial, spațiile în care intervin. Sunt ușor de construit, nu implică nici efort mare, nici cheltuieli semnificative, sunt variate și pot fi modificate la fel de ușor. Iată la ce ne gândim:
Zidurile de delimitare a proprietății au fost întotdeauna parțial problematice pentru că traduc o graniță, iar acest detaliu le plasează simultan în două spații distincte: cel al arhitecturii locuinței tale și cel de al doilea, al naturii sau al arhitecturii (rezidențiale sau nu) din împrejurimile acesteia. Zidul de delimitare a proprietății joacă astfel un rol dublu, iar tu nu trebuie să uiți acest detaliu când alegi un model sau altul.
În cazul vilelor urbane, zidul lateral este de multe ori conceput pentru ambele locuințe tocmai pentru a-i reduce grosimea și, prin aceasta, intervenția în spațiul locuit. Îți sugerăm să te folosești de accesorii ca să-l apropii mai mult de arhitectura casei. Zidul frontal însă trebuie să funcționeze ca o replică a casei pentru ca ansamblul să arate mulțumitor.
Este important să împrejmuim proprietatea chiar și atunci când vorbim de suprafețe mari, de peste 2000 de metri pătrați. Confortul oferit de existența unui zid devine evident doar în absența acestuia, motiv pentru care este bine să nu neglijezi zidul din partea din spate a grădinii.
Împrejmuirea proprietății ar trebui decisă încă de la începutul construcției, pentru ca toate elementele constitutive ale spațiului rezidențial să conlucreze în virtutea unui tot unitar. Mai mult decât atât, este recomandat să nu construiești ziduri cu un aspect diferit în curtea ta (în special atunci când spațiul respectiv este moderat sau redus ca dimensiuni), ci să păstrezi o imagine compactă în curte și grădină deopotrivă. Zidurile de delimitare a proprietății trebuie să păstreze și să promită imaginea casei. Acest gest poate fi acoperit de utilizarea de accesorii sau surse specifice de iluminat, însă numai într-o măsură restrânsă. Forma zidului, tipologia acestuia, cromatica, textura și materialele sunt, din această perspectivă, cu mult mai importante.
Știai că:
|
Curțile ale căror dimensiuni sunt reduse, din zonele urbane centrale sau periferice, curțile de țară axate pe o grădină spațioasă și o intrare minoră, curțile în pantă sau în rampă – toate acestea comportă posibilitatea unui element de arhitectură foarte atrăgător: cărarea flancată de ziduri înalte. Pe cât este de greu de întreținut o asemenea cărare, pe atât de amplu și de incitant este rezultatul: sensul accesului este atât de pronunțat încât devine evident de fiecare dată când treci prin spațiul respectiv, dând o senzație de poveste. În plus, există avantajul că se intensifică senzația spațială atât în adâncimea perspectivei, cât și în elevație.
Răspunsul simplu este pentru că delimitează. Ținem însă să te facem atent la un aspect semnificativ, pe care tindem să îl uităm de multe ori când avem de-a face cu construirea unui zid: în vreme ce funcția zidului devine implicită odată ce acesta este construit, aspectul său rămâne expus pentru întreaga sa durată de viață. Este important să înțelegem, de aceea, că materialele din care este construit, forma, culoarea și textura acestora, forma de ansamblu a zidului, modul închiderii în partea superioară (capace sau plăci) și materialele adiacente pe care le folosim au un impact mai pronunțat decât estimăm inițial. Poți să ne cauți aici pentru întrebări suplimentare și specifice pentru proiectul tău, sau să accesezi secțiunea noastră de sfaturi utile pentru idei adiacente de care te poți folosi în curtea ta ca să-ți creezi un spațiu la modă și atrăgător pentru această toamnă.