03 Jun 2020
Venirea primăverii aduce cu sine dorința de a petrece mai mult timp afară, în spații conexe casei, care să fie simultan expuse naturii înconjurătoare și confortului contemporan. Prima, cea mai răspândită și cea mai versatilă soluție pe care o ai la îndemână pentru a-ți organiza un atare spațiu este aceea a teraselor de dimensiuni considerabile. Modurile complexe și atrăgătoare prin care acestea pot fi modificate și adaptate nevoilor și așteptărilor tale le transformă într-o opțiune perfectă. Află din acest articol cum anume se întâmplă asta și ce poți optimiza în spațiile deja existente pentru ca confortul tău de la o săptămână de primăvară la alta să rămână neștirbit.
Din cauza condițiilor economice contemporane și a câtorva trenduri specifice, ultimii ani au fost marcați de valuri de interes pentru spațiile de mici dimensiuni și pentru organizarea / accesorizarea acestora, chiar și acolo unde alternativele ar fi fost la îndemână. Locuințele mici și mobile americane, obsesia pentru optimizare spațială din gândirea japoneză, camerele infime, dar intime, din foarte multe spații de primire europene vorbesc de la sine. Și totuși, ele evită sau aleg să țină sub tăcere un adevăr semnificativ: spațiile mari sunt spații care respiră, pline de beneficii. Iată o listă rapidă cu avantajele principale ale acestor spații:
Observăm cu destul de mare ușurință că mărimea spațiului personal în cadrul căruia îți construiești o terasă de dimensiuni considerabile este ea însăși o formă de confort. Următoarele două subcapitole sunt menite să te edifice suplimentar cu privire la acest aspect esențialObservăm cu destul de mare ușurință că mărimea spațiului personal în cadrul căruia îți construiești o terasă de dimensiuni considerabile este ea însăși o formă de confort. Următoarele două subcapitole sunt menite să te edifice suplimentar cu privire la acest aspect esențial.
Cu siguranță, acest titlu nu reprezintă norma în societatea în care trăim, dar este totuși o soluție foarte confortabilă: poți investi într-o suprafață mai mare de teren și o casă de dimensiuni mai reduse pentru ca să te bucuri de natura din jurul tău. În acest caz, prezența unei terase lipită de casă sau a unei terase construite separat este unul dintre cele mai bune moduri prin care să aduci prospețime și variație în timpul tău liber.
Avantajele unui asemenea raport între mărimea spațiului locuit și a naturii la care ai acces se repercutează cu ușurință asupra modului cum locuiești: locurile exterioare nu mai sunt limitate spațial, iar efortul de optimizare este înlocuit de un efort de echilibrare. Diferența este evidentă: în loc să fii nevoit să aglomerezi necorespunzător (și obositor!) obiectele de agrement și de decor de care ai nevoie, aducerea la viață a unei terase de exterior la începutul primăverii se transformă într-o reîntâlnire reală cu natura. Altfel spus, o terasă de dimensiuni considerabile plasată într-o grădină mare prezintă mai multe avantaje decât orice altă dispunere a suprafețelor în spațiul locuit.
Grădinile de dimensiuni mari corelate cu terasele spațioase îți permit alegerea oricăror modele de pavaj și de accesorii. Dacă limitarea spațială nu mai reprezintă un impediment, alegerile tale se pot îndrepta cu naturalețe și înspre modelele mari, care respiră organic în raport cu vegetația înconjurătoare, și înspre designul bazat pe modele mărunte, care aruncă și mai multă spațialitate în teritoriul astfel creat.
Acest subtitlu este parțial înșelător pentru că implică prezența intimității doar în spațiile închise, ceea ce nu este în nici un fel adevărat. Și totuși, terasele mari pot traduce cu o lejeritate anume (și cu foarte multă versatilitate, în funcție de context!) intimitatea casei în vastitatea naturii și, reversiv, căldura naturii în căldura propriei tale locuințe. Nu este vorba în mod necesar despre un teritoriu de trecere – deși cele mai multe terase au o asemenea funcție – și nu ne referim în mod particular la o terasă care să împrumute pe suprafața ei elemente din cele două spații pe care le leagă. Poate fi cazul unei terase cu o identitate arhitecturală proprie sau chiar prezența a mai multe terase, separate, dispuse pe suprafața grădinii. Iată cum:
Pavajul ales pentru asemenea terase poate fi foarte ușor pus în valoare dacă iluminația acesteia este gândită corespunzător. Primăvara ai cel puțin trei avantaje semnificative pentru o iluminație optimă a terasei:
Prezența unui sistem de iluminat bine ales pe o terasă de dimensiuni mari sau foarte mari înseamnă posibilitatea de a modifica felul cum percepi acest spațiu. Ledurile direcționale îți dau șansa de a accentua un anumit colț sau un anumit element, iar ledurile ambientale, la fel ca cele încastrabile, creează atmosferă. Jocul este, firește, nesfârșit și poate fi modificat prin introducerea de elemente decorative luminoase al căror loc pe suprafață nu trebuie să fie în mod necesar fix.
Dar adevăratul element cheie este firește lumina naturală: alege terase deschise (caz în care pavajul acestora trebuie să fie corespunzător!), semi-acoperite sau acoperite, însă în oricare dintre aceste trei cazuri asigură-te că trece suficient de multă lumină pe terasă și că orientarea acesteia în funcție de soare este corespunzătoare. Lumina nu crește doar confortul perceput atunci când te relaxezi pe terasă, ci ajută simultan la fluiditatea spațiului atunci când trecem din natură în cameră.
Știai că: - terasele sunt prezente în toate culturile tradiționale și că reprezintă una dintre cele mai timpurii modalități de variere a spațiilor de locuit? - terasele romane, atât externe, cât și încadrate complet de clădirea pe care o deserveau erau concepute cu scop de relaxare și igienă și se grupau în jurul a două elemente esențiale: lumina și apa? În felul acesta, familia își acoperea o parte din confort într-un mod simplu, natural și de durată. - terasele de mari dimensiuni sunt o soluție urbană eficientă tocmai pentru optimizarea unui spațiu care ar fi, altfel, mult prea aglomerat? Le găsim în țările însorite, unde o mare parte din timpul primăverii și al verii poate fi petrecută sub cerul liber. |
Există două elemente distinctive pe care un asemenea spațiu le conține și a căror tipologie nu variază, dincolo de forma, dimensiunea sau stilul terasei alese: a. materialele și accesoriile permanente și b. accesoriile sezoniere. Organizarea unei terase trebuie să rețină această distincție pentru ca efectul să fie simultan plăcut, inteligent în raport cu mediul și constructiv în raport cu așteptările tale.
Astfel, organizarea unei terase mari este extrem de flexibilă în funcție de structurile de bază de la care pornește. Spre deosebire de contrapartea ei reprezentată de deck-urile mici sau foarte mici, în acest caz organizarea este simplă și nu comportă sfaturi specifice necesare.
Dezavantajul major al teraselor mari care nu sunt complet separate de exterior îl reprezintă expunerea acestora la schimbările climatice. O ploaie nu este neapărat o problemă pentru orice altceva în afară de accesoriile de mobilier, dar un vânt puternic sau o furtună de vară pot deveni. De aceea, terasele mari au nevoie de îngrijire specială și de accesorii anume care să te ajute să previi sau să gestionezi cu ușurință astfel de cazuri.
Este vorba în primul rând de lăzile pentru accesorii, pe care le găsești în magazinele de specialitate, în interiorul cărora poți depozita extrem de rapid pernele, perdelele, fețele de masă și alte obiecte de material de care ai nevoie pe terasa mare din curtea din spate. Aceste lăzi sunt, de obicei, suficient de spațioase încât o singură ladă să acopere necesarul unei familii medii. Sunt realizate din împletituri, lemn sau plastic special și sunt, de cele mai multe ori, rezistente la ploaie și intemperii.
O scurgere bine gândită a terasei (și care trebuie, firește, să fie concepută odată cu construirea acesteia) permite evacuarea cu ușurință a apei pluviale în exces și favorizează simultan uscarea rapidă a terasei. Datorită expunerilor repetate la alternanța ploaie-soare, terasele cu o podea de lemn solicită intervenții de întreținere mai des decât cele realizate cu dale sau pavele.
Pe timpul iernii, este bine ca utilitatea acestor terase să fie redimensionată și spațiul optimizat pentru a trece cu bine peste lunile hibernale.
Poate fi o idee bună, în special atunci când respectiva terasă prezintă, din construcție, locuri a căror utilitate este limitată din cauza arhitecturii: ghivecele de grădină mari, cu plante de sezon (care trebuie însă depozitate într-un loc corespunzător pentru fi ferite de îngheț) arată luxuriant și dau un sens de confort suplimentar. Este nevoie însă să nu exagerăm pentru ca efectul să nu contrabalanseze și terasa să nu devină un spațiu de întreținere a unor plante exotice. Iată cum facem asta:
3 sfaturi rapide: 1. Păstrează câteva elemente de decor comune pentru casă și terasă. Asocierea lor pe parcursul zilei creează fluiditate și coerență. 2. Dacă lași o singură latură deschisă pe terasă, vei avea, într-adevăr suficient aer proaspăt și, incidental, suficientă lumină. Îți sugerăm însă să plasezi terasa într-un loc retras și să alegi un design cât mai deschis cu putință pentru ca scopul terasei să fie cât mai evident unul natural. 3. Nu depozita pe terasă obiecte sau lucruri de care nu ai nevoie în camere. Nu transforma terasa într-un loc de depozit și nu aglomera prea multe accesorii pe suprafața acesteia. Terasele mari respiră cel mai bine atunci când suprafața nefolosită este mai mare decât cea folosită. |
Opțiunea pentru un tip de acoperiș sau altul este întotdeauna efectul unui compromis între lumină și protecție de intemperii. Terasele mari descoperite sunt greu de întreținut în perioadele (sau zonele) cu ploi frecvente. Similar, terasele acoperite nu permit tot atâta lumină cât contrapartea lor despre care tocmai am vorbit.
O primă variantă, tot mai căutată în ultimii ani, este aceea a marchizelor retractabile sau a pergolelor semi-acoperite (în cazul în care terasa este complet separată de intrarea în casă). Marchizele sunt o soluție excelentă, dar cele mai multe modele de pe piață nu au o durată de viață considerabilă și toate solicită din partea ta atenție și întreținere periodică. Pergolele, pe de altă parte, sunt mai rezistente în timp și dinamizează lumina, oferindu-ți pe terasă un spor de intimitate și delimitând cu succes locul terasei de alte spații din grădină.
Îți sugerăm astfel mai multe variante și soluții pentru această situație, oricare ar fi opțiunea spre care înclini:
Cea mai mare parte din terasele cu care am intrat în contact rețin ceva din specificul locului și, firește, din arhitectura ansamblului în cadrul cărora au fost integrate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori se poate observa grija proprietarului de a optimiza acest spațiu, dându-i cât mai multe funcții cu putință, probabil din cauza faptului că primăvara crește nevoia de natură și de a sta afară. Este bine, totuși, să nu exagerăm în această direcție și să păstrăm intactă funcția de bază a teraselor mari – anume aceea de relaxare. Pentru mai multe idei despre cum anume să realizezi acest lucru, poți găsi informații suplimentare pe blogul nostru sau ne poți contacta direct.
Reține, la final, un lucru esențial despre aceste locuri din curtea ta: oricât ar fi de mare, dacă terasa nu deservește suficient, ea lasă impresia de spațiu adiacent necesar, o impresie pe care, cu siguranță, vrei să o eviți. De aceea, păstrează-i sensul în memorie când îți alegi accesoriile și efectul va fi unul constructiv.