22 Mar 2021
Cu excepția caselor construite în mijlocul unei grădini, care sunt rare și, în același timp, atipice în zona noastră, zidurile reprezintă în majoritatea cazurilor cea mai importantă bază structurală din curte, după pavaj. Dedicăm un articol întreg zidurilor din două motive principale: 1. înțelegând rolul acestora, le putem optimiza funcțiile și 2. optimizând prezența zidurilor din curtea noastră, putem da mai multe șanse felului cum organizăm și folosim pavajul. Tenta generală a sfaturilor și observațiilor de mai jos este, de aceea, intenționată să răspundă celor mai ample întrebări în domeniu.
Este dificil și parțial inadecvat să construim o tipologie fixă a zidurilor, chiar și atunci când nu avem pretenția exhaustivității. Citește introducerea de aici pentru și mai multe detalii. Însă credem că lista de categorii de mai jos poate fi utilă atunci când te orientezi în alegerile tale, înainte de a-ți fi proiectat întreaga curte.
În primul rând, este important să iei categoriile de mai sus cât mai relaxat cu putință, ca linii directoare pentru proiectele tale personale. Este foarte posibil ca zidurile de care are nevoie curtea ta să implice două sau chiar mai multe funcții din cele enumerate mai sus. Mai mult, este posibil să ai nevoie de structuri speciale, neincluse în lista noastră.
Soluția pe care ți-o oferim în acest punct este, însă, diferită: ca să determini care sunt zidurile de care ai nevoie, răspunde-ți la următoarele întrebări:
Îți sugerăm această listă de întrebări din convingerea că ele îți vor structura felul cum îți înțelegi propria curte, iar acesta este tocmai detaliul de care ai nevoie ca să te decizi pentru un zid sau altul.
Modul cum intră în dialog un pavaj cu zidurile din proximitatea lui este foarte complex și presupune cunoașterea multor detalii referitoare atât la materiale, cât și la context.
Este bine, de multe ori, mai ales atunci când îți dorești să nu reduci prin zidurile din curtea ta senzația de spațiu, ca pavajele să aibă o nuanță mai închisă decât zidurile din apropiere. De asemenea, o idee foarte bună este să creezi linii de demarcație la baza zidurilor. Acestea sunt simultan utile din punct de vedere optic și folositoare atunci când materialele folosite pentru construirea zidurilor sunt distincte de pavelele de pe pământ.
Dacă demarcația pe care încerci să o obții este în interiorul curții, poți opta pentru ziduri de înălțime medie sau mică. Acestea lasă pavajul vizibil (ceea ce intensifică senzația de coerență la nivelul întregii arhitecturi) creând în același timp senzația unei compartimentări. Grijă, însă: dacă repeți acest truc de prea multe ori, curtea va pierde brusc din spațialitate și se va transforma într-un soi de labirint pitic, un efect pe care, cu siguranță, îți dorești să-l eviți.
Conturul gardurilor corespunde modelului pavelelor sau dalelor din curtea ta. Din cauza faptului că zidurile intervin în perspectiva spațială a curții, în adâncimea ei (și nu în planul mai bazal, dar mai discret, al solului) dialogul formal care apare între cele două elemente va fi de așa natură. Altfel spus, zidurile construite din blocuri drepte se potrivesc pe un pavaj cu un model fluid mai ales dacă forma de ansamblu a zidului păstrează ceva din respectiva fluiditate. Însă și mai bine este să folosești pentru zidurile de susținere, pentru parapete și ziduri de delimitare interioară pavele similare celor de pe jos. Alternativ, ne poți scrie aici pentru soluții dedicate.
Știai că:
|
Dincolo de toate avantajele lor, pe care le cunoaștem și le apreciem, zidurile prezintă un risc specific: dacă nu sunt integrate corespunzător, reduc perspectiva întregii curți, ceea ce duce, de cele mai multe ori, la o senzație de apăsare, de prea multe obiecte, de prea puțin spațiu. Însă grila de reguli de mai jos te poate ajuta să eviți parțial sau total acest fenomen. Sfaturile de mai jos nu sunt în mod necesar dificile, dar sunt într-adevăr destul de inflexibile.
Zidurile așteaptă accesorii cu același elan ca orice altă structură permanentă din curtea ta. În plus, fiind verticale, au avantajul de a susține accesorii greu de integrat pe pavaj, cum sunt, firește, florile curgătoare. Îți sugerăm:
O regulă centrală în această privință ține de lumina direcțională. Oricât de modern sau de antichizat ar fi pavajul din curtea ta, poți folosi lumina direcțională (la care ai acces în special sub formă de spot-uri LED) ca să modifici în perioada serii și a nopții felul cum percepi spațiul. Regulile sunt multiple și diferă în funcție de arhitectura zidurilor despre care vorbim, dar este bine de știut că acest tip de lumină modifică volumele implicate punând accent pe zonele mai ascunse sau mai umbrite.
O a doua soluție extrem de utilă se află exact la polul opus (și, din această cauză, este bine să nu le asociezi prea des): lumina ambientală. Este utilizată pentru zidurile mari sau înalte, în locuri greu accesibile sau ca ghidaj în timpul nopții prin centrele de interes pe care le formează. Aici sunt soluțiile noastre din acest moment și ele vin să confirme că utilitatea luminii de la un context la altul implică nesfârșite soluții pozitive pentru curtea ta.
Îți mai remarcăm jocurile de lumini specifice (de Crăciun, de iarnă, de fațadă, de Paște etc) care pot modifica la rândul lor aspectul zidurilor tale, împrumutându-le un dinamism specific. Acestea din urmă pot fi corelate cu diverse soluții pentru pavaje pentru ca efectul să fie unul compact și atrăgător.
Iată mai jos câteva idei specifice care, sperăm, îți pot crea o senzație de complementaritate în curtea ta, după toate sfaturile și regulile generale pe care ți le-am expus mai sus. Ți le-am structurat într-un tabel pentru mai multă claritate.
Tipul zidului | Accesorii | Orientare zid | Altele |
De delimitare interioară, de dimensiuni mici sau modice |
Plante de sezon Lumină ambientală |
Orice orientare e funcțională |
- |
Înalte, de delimitare |
Lumini ambientale succesive Lumini direcționale |
De preferință, longitudinală | Trebuie implicate cu moderație, în special în cadrul arhitecturilor urbane. |
Plante cățărătoare Plante curgătoare |
|||
Înalte, centrale | Flori. Cât mai multe flori. | După necesități | Sunt folosite exclusiv în scopuri structurale. |
De susținere, în proximitatea grădinii | Pot fi accesorizate cu vegetație sau pot fi folosite ca atare | După necesități | - |
De protecție |
Lumină ambientală Grupuri vegetative bogate |
În funcție de orientarea casei | - |
Titlul spune tot: în ultimele câteva zeci de ani, tipologia clasică a zidului, care implica utilizarea unor blocuri de construcție (cărămidă, piatră sau alte materiale similare, care pot fi găsite cu ușurință în magazinele de profil), a suferit modificări în principal din cauza faptului că stilurile arhitecturale contemporane s-au îndreptat foarte mult către materialele adiacente. Metalul a reprezentat una dintre cele mai mari direcții, în special prin utilizarea extensivă a fierului forjat și a aluminiului, dar astăzi se folosesc și alte materiale, cum ar fi materialele prefabricate, sutele de soluții de plastic și altele, similare. Avantajul unui zid de piatră sau cărămidă este evident: durabilitate, stabilitate, structură, rezistență, tot ceea ce numeau romanii firmitas, atunci când construiau. Dezavantajul poate să fie însă legat de prețul unui asemenea zid, deși noi îți venim în întâmpinare cu oferte extrem de competitive din acest punct de vedere.
Avantajele zidurilor realizate din alte materiale țin de context și de ușurința cu care astfel de elemente pot fi integrate în spații dintre cele mai diverse.
Din această cauză, este bine să alegi de fiecare dată împreună cu constructorul tău pentru ca gusturile tale să-și găsească complementul într-o soluție pragmatică coerentă.
2 sfaturi rapide:
|
Funcția zidurilor poate fi preluată de către un gard, în special în multiplele cazuri în care amenajarea are loc chiar în curtea ta. Gardurile, mai ales cele de lemn și de plasă, sunt ușor de instalat, ieftine, eficiente și, în general, prezintă toate avantajele de care ai nevoie. Nu uita de ele dacă ai nevoie de formule modulare în curtea ta. Iată 3 idei:
Cu multă atenție la elementele adiacente, în primul rând la pavaj. Un zid echilibrat în peisajul înconjurător înseamnă un zid care completează pavajul pe care îl însoțește și, în mod ideal, care îl îmbogățește. Spre exemplu, Bradstone Argento continuă în plan vertical o textură identică cu cea a pavajului de la care se reclamă.
Alegerea zidului perfect este, însă, în primul rând o problemă de funcționalitate. Mai mult decât în cazul pavajului, unde flexibilitatea și modularitatea trebuie să fie mai relaxate, zidul trebuie să dureze și să-ți ofere, în rezistența lui, confortul de care ai atâta nevoie. Iată astfel structurate la final cele mai importante patru elemente, aplicabile credem la orice zid rezidențial de azi. Odată ce poți să răspunzi cu DA la fiecare întrebare de mai jos, te afli din punctul nostru de vedere în fața unei alegeri foarte bune.
1/4 – Modelul de zid ales răspunde tuturor nevoilor tale pragmatice?
2/4 – Acest model se potrivește din perspectivă cromatică, texturală și structurală la mediul în care este integrat?
3/4 – Poate să-și ducă la îndeplinire funcțiile fără să deranjeze bunul trai în viața de zi cu zi?
4/4 – În cazul în care suferă stricăciuni din cauze naturale sau exterioare, este ușor de reparat?
Zidurile nu trebuie despărțite de ideea de perspectivă. Pavajul ghidează ochiul, dar zidul îl poate opri, iar acest lucru nu este niciodată unul pozitiv. Privim cu tristețe la multe case urbane în cadrul cărora proprietarii au ales niște ziduri înalte ca să obțină o formă de intimitate, însă rezultatul este de foarte multe ori un culoar (sau o serie de culoare) în jurul casei fără valoare în sine.
De aceea, te rugăm să fii conștient de dimensiunea verticală a zidului tău și, când alegi, să alegi zidul lăsând perspectiva să respire în voie. Numai într-o asemenea structură o să poți să obții simultan rezultate pozitive în ceea ce privește atât pragmatismul, cât și estetica, și să ai parte de o curte echilibrată, delimitată de ziduri bine alese.