08 Nov 2021
Clima din regiunea noastră nu ne permite, în mod real, utilizarea pe întreg parcursul anului a teraselor deschise fără o oarecare ajustare a funcționalității acestora în timpul iernii, dar și toamna târziu sau primăvara devreme. Altfel spus, e prea frig. Totuși, avem încredere că o serie de ajustări minore ale spațiului respectiv, câteva obiecte și puțină flexibilitate din partea ta pot prelungi împreună perioada de timp în care te bucuri de terasa ta deschisă, folosind-o, dacă nu în același mod, cel puțin cu aceeași mulțumire.
După cum spuneam, elementul termic. Odată ce temperaturile coboară sub 5ºC, păturile colorate de exterior, oricât de frumoase și pufoase ar fi, nu mai sunt suficiente. Dar să nu le uităm încă, s-ar putea să avem nevoie de ele puțin mai jos…
Elementul termic este dublat de umezeala, uneori neplăcută, din cadrul acestor luni. Apoi mai este vântul, pentru terasele deschise, care poate să fie sau poate să nu fie însoțit de diverse precipitații. Natura își intensifică prezența în această perioadă așa cum face în zilele toride de vară. Limitările sunt aproape în totalitate în virtutea acesteia și ghidate de ea. De aceea, eforturile noastre trebuie să se îndrepte în această direcție.
Înainte însă să discutăm în amănunțime ce putem face în perioadele cu adevărat problematice, este bine să remarcăm faptul că, cel puțin o lună de zile, atât primăvara, cât și toamna, aceste terase își pierd puțin din atractivitatea pe care o au în sezonul estiva. Ca să controlăm acest efect nu avem nevoie însă decât de puțină inventivitate și, firește, de dorința de a ne ajusta. Iată câteva soluții rapide ce pot rezolva, cel puțin parțial, această problemă:
Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să te asiguri că poți prelungi durata de utilizare a terasei tale este legat de funcționalitate. Altfel spus, curățenia de toamnă poată să implice eliminarea tuturor obiectelor, lucrurilor, elementelor de mobilier, a vaselor și a accesoriilor care nu se mai dovedesc relevante până la primăvară. Îndepărtarea acestora și depozitarea lor corespunzătoare își vor oferi o mică revelație pentru că spațiul terasei tale va deveni brusc mult mai mare.
Ce lăsăm pe o asemenea terasă? În primul rând, mobilierul permanent, care poate fi setul de ratan din grădină, atâta vreme cât terasa este complet acoperită, sau masa cu scaune de lemn, plastic sau metal. Apoi ghivecele mari, care pot fi accesorizate corespunzător, ca să mențină puțină căldură în spațiu. Debarasează-te însă de accesoriile inutile și de orice alt obiect a cărui funcționalitatea nu este evidentă de la prima privire. Pentru ca spațiul terasei să fie potrivit pentru anotimpul rece, acesta trebuie să fie primitor.
Este un gest aparent dificil, mai ales atunci când vorbim despre temperaturi negative. Totuși oferta de obiecte care ne pot asista în această direcție este destul de mare. Găsești pe site-ul nostru ghivece și mese luminoase, care se dovedesc extrem de utile și care modifică rapid atmosfera. Iată aici, aici și aici câteva opțiuni. Alte obiecte includ decorațiuni de sezon de sine stătătoare sau la curent, benzi LED, LED-uri direcționale cu lumină caldă și așa mai departe. Atâta vreme cât temperatura luminii alese este caldă, singura limitare pe care o ai este imaginația ta.
Terasele sunt de cele mai multe ori acoperite cu dale, ce se pot dovedi destul de reci. O nuanță caldă poate reduce această percepție (chiar dacă așteaptă soluții reale de a-ți ține picioarele la căldură) și, împreună cu câteva covoare de exterior bine alese (recomandăm, pe lângă țesături, covoarele de bambus care se întrețin ușor și modifică ambianța) face minuni pentru spațiul tău intim.
Și, dacă tot vorbim despre intimitate, nu uita variantele modulare de închidere parțială a terasei în lunile reci. Coroborate cu soluțiile de încălzire pentru spații deschise, aceste închideri fac adevărate minuni, chiar și atunci când sunt realizate din materiale fragile, cum sunt foliile de plastic sau panourile de sticlă subțire.
Piatra, pavajele din materiale compozite și dalele realizate din aceleași materiale aparent reci pot traduce cu foarte multă ușurință o senzație de frig și de răceală. Însă au un impact la fel de relevant într-o direcție opusă atunci când sunt apropiate de o sursă de căldură reală.
Da, în cazul în care terasa ta poate fi semi-încălzită. Toate plantele potrivite pentru holurile reci pot fi ținute aici, însă sursa de căldură ar trebui să fie permanentă. Trebuie însă să ai grijă pentru că variațiile externe de temperatură au un efect mult mai rapid asupra bunăstării plantelor tale decât se întâmplă când se află într-un spațiu închis (chiar și când acest spațiu nu este încălzit).
Știai că:
|
O alternativă, mult mai simplă și cu un impact cel puțin la fel de relevant o oferă ghivecele mari cu conifere. Sunt atrăgătoare, verzi, vii, pline de suflet, și au o căldură aparte pe care o împrumută cu generozitate în perioada Crăciunului. Terase de exterior se poate transforma în elementul central al sărbătorilor de iarnă dacă îți împodobești aici bradul aflat direct în ghiveci. Uneori, coniferele suferă dacă nu au lumină directă în partea apicală a coronamentului și, de aceea, este important să știi că pe terasa ta acoperită nu ar trebui să pui conifere a căror înălțime să depășească două treimi din înălțimea terasei. În plus, asigură-te că le oferi cel mai însorit colț de pe terasă. Tu oricum o să ai parte de căldura șemineului sau a încălzitorului cu GPL.
A treia opțiune referitoare la vegetație ia în calcul plantele deja existente în curtea și grădina ta, care pot fi orientate spre terasă. Vițele sălbatice, speciile de iederă, de glicină sau alte specii cățărătoare pot îmbogăți într-un mod mai mult decât semnificativ terasa ta fără să-ți solicite un efort anume.
Să recunoaștem: nu este nimic atrăgător să luăm masa pe terasă atunci când afară este furtună, când vântul întețește și mai mult frigul din ultimele zile, când soarele e palid sau când bruma nu face altceva decât să se ascundă în ceața groasă ce o înconjoară. Astfel, înțelegem că motivul pentru care căutăm să petrecem timp pe terasa din spatele casei în aceste luni trebuie să fie un altul.
O privire rapidă în locurile care se confruntă mai direct cu această realitate (cum sunt, de exemplu, țările nordice) scoate în evidență tradiții întregi dedicate acestor activități, toate sub semnul intimității, al căldurii și al senzației învăluitoare pe care acesta ne-o poate oferi atunci când vremea de afară refuză să facă același lucru. Mai simplu: o să căutăm pe terasa noastră locuri călduroase unde să putem ieși pentru câteva ore din atmosfera casei. Acest lucru justifică retrospectiv interesul pentru aparatele de încălzire, dar adaugă la respectiva listă câteva elemente foarte specifice:
Sunt mai multe soluții, fiecare cu avantajele sale. Le trecem în listă aleatoriu, fără a avea o preferință anume. Spunem asta pentru că suntem convinși că, în acest caz, este esențial contextul și că ceea ce ar trebui să-ți determine alegerea este un cumul dintre tipul terasei tale, tipul dalelor (dar și al pavelelor și al bordurilor din curtea conexă!), expunerea, mărimea, modul utilizării terasei și gusturile tale.
Atunci când îți construiești terasa, poți alege inteligent dalele potrivite în așa fel încât acestea să arate la fel de primitor și în anotimpurile reci. Iată o selecție de modele pe care le considerăm relevante în această direcție, oricare ar fi tipul terasei tale deschise:
Alpin – îți structurează terasa prin eleganța designului și prin apelul frust la simplitatea pietrei naturale. Se integrează cu ușurință pe terasele de mari dimensiuni și menține în timpul iernii confortul și intimitatea unei vile tradiționale, mai ales atunci când este dublat de elemente vegetale.
Jerusalem Stone – este emblema eleganței: folosind-o îți transformi terasa într-un spațiu care va fi simultan elaborat și simplu. Dacă este expus, cum se întâmplă de multe ori în perioada de toamnă, acest model rezistă cu tot atât de multă ușurință, dezvoltând un pattern atrăgător.
Novum – este potrivit pentru terasele mici și pentru spațiile bogate în unghiuri specifice. Este simplu, însă dinamic, iar acest dinamism ajută atunci când îți vei fi eliberat terasa de accesoriile verii.
Cortina – este o gamă închisă și bogată în nuanțe, a cărei simplitate devine evidentă în prezența zăpezii sau atunci când frunzele toamnei se rătăcesc pe terasă. O recomandăm în special în combinație cu un mobilier deschis la culoare și cu alte accesorii deschise, caz în care terasa ta va deveni un ansamblu compact de elemente disjuncte, foarte potrivite pentru anotimpul hibernal.
Dacă ești interesat de mai multe detalii în ceea ce privește modul cum să-ți aranjezi sau cum să-ți pregătești terasa în perioada toamnei, ne găsești aici. Pentru sfaturi utile sau pentru diverse ghiduri referitoare la curtea și terasa ta, poți să consulți lista noastră extensivă de articole pe subiect, pe care o poți accesa aici. Până atunci, un sfat referitor la terasa ta în perioada de toamnă: alege cât mai puține accesorii și îmbogățește mai degrabă spațiul tău cu cât mai multe surse de căldură. Pentru că ceea ce cauți tu în această perioadă pe terasă, în apropierea grădinii, nu este atât un spațiu bogat în resurse, cât un loc simplu și primitor în care să te poți relaxa pentru o scurtă perioadă de timp în liniștea curții tale.