24 Feb 2020
Din cauza tehnologiilor contemporane și a performanțelor acestora, spațiul personal de locuit din timpul iernii s-a extins în ultimele zeci de ani în zone conexe casei. Este vorba de acele suprafețe / încăperi / spații unde amenajările specifice ne dau posibilitatea să controlăm nu doar frigul din perioada hibernală, ci și diverse condiții atmosferice, umiditatea și alte neplăceri pe care le asociem de cele mai multe ori cu o perioadă neprielnică petrecerii timpului liber afară.
Îți oferim în acest articol soluții și detalii interesante referitoare la amenajarea teraselor, a foișoarelor și a balcoanelor, atât din perspectiva mobilierului folosit, cât și din aceea a dalelor și a accesoriilor acestora, plus o mulțime de informații interesante contextual!
Cele mai multe terase care se întâlnesc în zona noastră (și acest aspect este parțial independent de stilul arhitectural pe care îl au respectivele clădiri, pentru că așezarea nu este un efect al stilurilor, ci o necesitate contextuală a felului cum ne organizăm viețile) sunt mai mult sau mai puțin lipite de casă, funcționând ca un adaos, ca un patio – cum sunt numite în spațiul american – pentru camera de zi. Terasele separate, la care ajungi pe o alee sunt mai rare la noi și, atunci când apar, iau de cele mai multe ori forma unui foișor. De aceea, disociem între: terase cu acces direct, terase cu acces indirect (situate mai sus sau mai jos în raport cu intrarea) și terase separate (de curte sau de grădină).
O a doua perspectivă prin intermediul căreia putem deosebi între mai multe feluri de terase este gradul de acoperire: terase neacoperite, terase semi-acoperite și terase acoperite. O a treia perspectivă se referă la izolare: terase deschise, terase închise parțial, terase închise sezonier sau terase închise. O a patra (și ultima) perspectivă pe care o luăm în considerare este legată de funcția terasei: terase de trecere, terase de petrecere a timpului liber, terase pentru accesorii (flori, decorațiuni).
Practic, terasa ta este aproape sigur o suprapunere specifică a acestor patru perspective și este bine să le iei în calcul atunci când te gândești cum anume o poți amenaja pentru perioada iernii.
Apar tocmai pentru că terasele sunt spații utilizabile contextual și sezonier, iar iarna este cel mai neprietenos anotimp dintre toate. Limitările țin însă prea puțin de funcționalitate dacă ai avut intuiția să-ți gândești terasa conform nevoilor și așteptărilor tale. Ele sunt legate mai mult de condiții meteorologice, umiditate, temperatură, vânt și uneori de lumina abuzivă a soarelui. Reține că:
Depinde. Primul nostru sfat în această direcție este să discuți extensiv cu proiectantul tău sau cu constructorul ca să fii sigur că vei alege o soluție care să fie simultan funcțională, eficientă și durabilă și, pe de altă parte, pe gustul tău. Pavajele pe care ți le oferim pe site-ul nostru se adaptează cu ușurință situațiilor dintre cele mai diverse. Mai mult decât atât, unele modele se potrivesc mai bine pentru astfel de proiecte, mai reduse ca dimensiuni și mai intime, în vreme ce altele sunt mai potrivite altor zone din curte (trafic intens, trafic auto, alei etc.).
Când îți alegi tipul de pavele sau dale verifică dacă acestea sunt recomandate de către producător utilizării lor pe terase sau în foișoare. Alternativ, poți opta pentru lemn.
Pavelele sunt rezistente și adaugă terasei tale un sens de siguranță și de rezistență în timp de calitate superioară. Dalele, pe de altă parte, fiind de dimensiuni mai mari, presupun o întreținere ușoară și adaugă spațialitate terasei sau balconului tău. Dacă vei folosi aceleași dale și pe terasă sau balcon, și în încăperea conexă acestora, efectul va fi unul de continuitate, crescând aparența camerei și, simultan, adăugând un aer specific de intimitate zonei exterioare. Se pot conecta foarte ușor două spații distincte folosind același model de dale. Gestul este cunoscut de către arhitecți de sute de ani și folosit de fiecare dată când se dorește obținerea unui spațiu unitar organizat din încăperi distincte.
Datorită faptului că sunt legate de o singură ieșire din casă și că, în cele mai multe cazuri, nu presupun posibilitatea coborârii într-o grădină din spate sau pe o alee, balcoanele prezintă un nivel mai mare de intimitate și este bine să păstrăm acest nivel atunci când alegem dalele corespunzătoare. Nu este locul pavelelor aici, care s-ar dovedi prea grele și parțial impersonale pentru un asemenea spațiu. Iată un tabel, pentru clarificare:
tipul balconului |
dale |
gresii și faianțe |
observații |
deschis, de dimensiuni medii sau mari |
dale rectangulare sau pătrate, în tonuri deschise |
gresii de formă pătrată, cu rosturi înguste |
- |
semi-închis, de dimensiuni medii |
orice model care reproduce modele existente deja |
gresii de dimensiuni medii, corelate cu un model de faianță corespunzătoare |
- |
de dimensiuni mici |
- |
gresii pătrate în culori deschise |
dalele de mari dimensiuni folosite în locuri foarte mici reduc senzația de spațiu |
închis, de orice dimensiuni, încastrat între ziduri |
dale în tandem cu dalele, gresia sau parchetul din camera conexă |
gresii în culori luminoase împreună cu faianță albă sau pastelată |
- |
Integrarea dalelor pe suprafața balconului asigură în perioada iernii o întreținere ușoară și crește durata de viață a acestuia. Dar dalele, și vorbim aici în special de cele premium, transformă un balcon care altfel ar putea să pară neprimitor, într-un spațiu plin de posibilități în cadrul anotimpului hibernal. Alese corespunzător, acestea fac minuni, în special dacă sunt dublate de accesorii pe măsură. Este, de aceea, o idee bună să alegi dalele pentru balcon într-un stil identic sau înrudit cu dalele folosite în altă parte în casă, cum ar fi pe terasa din spate sau chiar pe aleea care duce spre bucătăria de vară. În felul acesta o să obții un ansamblu coerent, bogat și primitor, oricare ar fi condițiile meteorologice de afară.
Sfaturi rapide: - Foișorul tău este, cel puțin parțial, separat de restul construcțiilor din curtea ta. Dacă folosești aceleași accesorii o să reușești să-l integrezi stilistic mai bine în întregul context. - Deși majoritatea elementelor unui foișor sunt în mod tradițional de lemn, podeaua acestuia poate fi executată cu foarte mare ușurință din pavele sau dale, ceea ce reduce parțial costurile întregii construcții, crește durabilitatea spațiului și reduce numărul operațiunilor de întreținere. - Pentru decorarea postamentului exterior al unui foișor, folosește modelul de dale pe care l-ai folosit în interiorul acestuia sau, dimpotrivă, alege un alt model folosit într-o altă parte a curții. - Pe timpul iernii, este de preferat să menții zona de acces spre foișor uscată nu numai ca să-ți reduci eforturile asociate cu întreținerea foișorului, ci și ca să crești atractivitatea acestuia iarna. |
După cum ți-am menționat mai sus, materialul predilect pentru foișor este lemnul. Un material cald, foarte versatil și foarte adaptabil, lemnul îți permite o mulțime de variante de design pe care alte materiale, cum ar fi piatra, ți le oferă mai greu. Pe de altă parte, un foișor deschis și neîncălzit este foarte greu de utilizat într-un mod corespunzător (ca să nu spunem confortabil) în timpul iernii. Apoi, datorită acelei deschideri, atât de apreciată pe timpul verii, primăvara sau chiar toamna când vremea permite, dalele folosite pentru postament suferă și sunt expuse înghețului. De aceea, soluțiile tale dacă iei în calcul folosirea foișorului pe timp de iarnă sunt, în principiu, următoarele:
Este esențial să discuți cu arhitectul sau cu constructorul tău acest aspect: există dale cu utilizare limitată, materiale care se folosesc doar pentru interioare, așa cum există dale a căror rezistență în fața intemperiilor este similară cu aceea a pavelelor.
Odată montate, este bine ca dalele de exterior să fie menținute uscate și să se asigure buna drenare a apei de pe suprafața acestora, atât pentru cazuri de ploaie, cât și pentru momentele când se topește zăpada. Utilizează doar substanțe recomandate pentru dezghețarea acestor suprafețe, după cum îți explicăm, extensiv și structurat, aici și aici.
În afara acestor elemente, dalele de exterior nu solicită o atenție deosebită, putând fi folosite ca orice suprafață acoperită cu pavele, oriunde în curtea ta.
Fie că te-ai decis pentru o terasă podită cu lemn, fie că ai ales o variantă placată cu dale de exterior, fie că vorbim de balconul de la camera copilului sau de foișorul din partea din spate a grădinii, este foarte important să menții aceste suprafețe uscate și ferite, pe cât posibil, de acțiunea ploilor și a ninsorilor. Iată mai jos ideile noastre referitoare la acest aspect:
4. Există terase și, mai ales, balcoane cu înclinație multiplă (mai multe unghiuri de înclinare pentru eliminarea apei); în timp ce soluția este utilă pentru cazul, foarte rar, când se adună multă apă pe suprafață, de exemplu, după o ploaie violentă, ea nu este în nici un fel necesară pentru cazurile comune.
5. Este mai ușor să îndepărtezi zăpada uscată, imediat după ce a nins, decât la un timp oarecare mai târziu. Deși acest fapt pare evident, el este cu atât mai adevărat pentru suprafețele relativ mici ale teraselor și balcoanelor: chiar dacă te hotărăști să amâni cu o jumătate de zi debarasarea zăpezii din curte, nu lăsa amâna terasa și o să te poți bucura de ea uscată în foarte scurt timp.
6. Marginile (bordurările) teraselor și ale balcoanelor pot fi utile (pentru apartamentele de bloc, pentru balcoanele situate deasupra unei alte secțiuni din casă etc.), dar reduc sau încetinesc de foarte multe ori eliminare apei de pe suprafață.
7.Terasele acoperite nu sunt complet ferite de apă, în special în cazul ninsorilor, care le afectează suprafețele exterioare. Nu lăsa zăpada din acele spații să persiste prea mult pentru că îți va menține un nivel crescut de umiditate la nivelul dalelor.
Știai că… - 85% din oamenii de pe planetă locuiesc în jumătatea mai aridă a acesteia? - apa reglează temperatura Terrei? - apa este cea mai comună substanță de pe Terra? |
Îți vorbeam mai sus despre faptul că ai posibilitatea, destul de la îndemână, să-ți menții foișorul parțial funcțional în perioada iernii. Nu trebuie uitat, firește, că uzul acestuia este direct corelat cu anotimpul estival, așa cum nu trebuie uitat faptul că avem soluții tehnologice să ne adaptăm spațiile din curte și grădină conform nevoilor și dorințelor noastre. Scriindu-ne aici, poți să afli oricând mai multe detalii în această privință. Dar reține că:
- Dacă acoperișul foișorului este conceput cu cel puțin o jumătate de metru mai lat decât baza acestuia, cantitatea de apă / zăpadă care mai ajunge pe suprafața dalelor sau a podelelor este aproape nesemnificativă, chiar și atunci când balustrada foișorului este proiectată, cum se întâmplă foarte des, dintr-un grilaj de lemn simplu.
- Dacă achiziționezi foișorul gata construit, asigură-te că vine echipat cu un sistem de drenare a apei de pe acoperiș (jgheab plus burlan de scurgere), care poate fi instalat într-un asemenea fel încât apa scursă să nu-ți fie în nici un fel inoportună în traiul de zi cu zi.
- Dacă îți concepi singur foișorul, ai posibilitatea, mai rar întâlnită în produsele comercializate la noi, să-ți plasezi sistemul de scurgere spre acea parte a foișorului pe care o folosești mai rar. Acest detaliu aparent irelevant devine semnificativ în cazul foișoarelor plasate în centrul grădinii și care au în jurul lor alei sau spații de relaxare. Dacă vrei o rezolvare profesională a acestui aspect, poți integra respectivul sistem de drenare a apei în sistemul de scurgere al întregii locuințe.
- Renunță la bordura foișorului în favoarea unei construcții mai simple și mai eficiente, dând o înclinație radială, minoră, podelei: apa care va ajunge incidental acolo se va scurge natural și ușor de cele mai multe ori, fără ca tu să mai constați măcar acest lucru.
Dincolo de toate aspectele pe care le-am discutat mai sus, menite să se asigure că poți să beneficiezi de terase, balcoane și / sau foișoare în anotimpul hibernal, mai există câteva sugestii foarte utile care, dacă le urmezi, îți pot aduce beneficii semnificative în casa ta. Este vorba nu atât de felul cum ne construim și / sau ne amenajăm aceste locuri, cât de modul cum ne raportăm la ele. Cele mai multe zile de toamnă au temperaturi mai mult decât suportabile, iar unele dintre ele prezintă valori termice de-a dreptul plăcute.
Așa că, după ce ne-am asigurat că spațiile sunt utilizabile, curate și uscate, că dalele sunt în stare bună, le putem îmbogăți folosindu-ne de detalii și trucuri specifice. Iată mai jos o listă care nu are pretenția de exhaustivitate, dar care te poate ajuta într-un asemenea caz:
Încheiem prin a-ți readuce aminte care este detaliul esențial atunci când vine vorba de întreținerea acestor spații externe în perioada iernii. Lipsa apei de pe suprafață, în orice formă s-ar prezenta aceasta, are foarte multe avantaje și te ferește de o mulțime de probleme potențiale de lungă durată. Mai mult decât atât, dacă îți păstrezi spațiile respective uscate și aplici o structură modulară în ceea ce privește tipurile accesoriilor pe care să le ai la îndemână, vei putea să te bucuri aproape neîntrerupt de curtea ta, nelăsând frigul, zăpada sau intemperiile iernii să devină o povară pentru tine.