29 Aug 2019
Spre finalul acestui anotimp, căldura nu este singurul impediment de care ne lovim atunci când dorim să ne relaxăm în grădina sau în curtea noastră. Însă cu eforturi moderate, putem obține diverse zone de liniște în preajma cărora să ne odihnim. O curte bine pavată, o grădină ale cărei alei au fost concepute cu atenție, o terasă bine plasată – sunt toate locuri ce ne permit să ne desfășurăm creativ în așa fel încât finalul verii să nu fie sinonim cu un șir de zile toride și uscate, ci un prilej cu adevărat special de a ne bucura de natura care ne înconjoară casa. Blog post-ul de față își propune să-ți dea câteva sugestii în această privință. Departe de a fi exhaustiv, el este conceput ca o serie de sugestii care comportă oricâte ajustări dorești.
Putem nota câteva reguli importante pe care este bine să le întrunească orice astfel de spațiu, indiferent de anotimpul despre care vorbim sau de poziționarea acestuia. Cele mai multe sunt corelate cu elementele de decor din curtea ta, cu funcționalitatea acesteia, cu zonele de acces și cu spațiile adiționale care aduc un plus de versatilitate în anumite momente ale anului.
Destul de ușor, depinde numai de mărimea curții/grădinii tale și de suprafața pe care dorești să o amenajezi. Prima regulă este să elimini cât mai multe lucruri inutile de pe suprafața pavajului pentru că un spațiu gol respiră mai bine și îți sugerează cu mai multă meticulozitate soluții reale. Un pavaj expus, bine întreținut, poate avea o identitate a lui suficient de semnificativă încât să-ți dorești organizarea unui loc simplu de relaxare (două fotolii de ratan cu accesorii minimale) în așa fel încât acesta să rămână vizibil.
Nu lăsa vegetația să-ți stea în cale, dar nu te disocia complet de ea. Dacă dorești să dublezi zona din living cu un spațiu similar în curte, în preajma grădinii, însă numai pentru o după-amiază, este o idee foarte bună să corelezi cele două spații, permițând accesul ușor dintr-o parte într-alta. În cadrul unei asemenea soluții, care este foarte la îndemână în majoritatea arhitecturilor moderne de azi, camera de zi se desface și devine mai luminoasă, iar pavajul de afară primește pentru câteva ore intimitatea și căldura casei. Câteva accesorii plasate aparent neatent pe toată suprafața vor întregi senzația de echilibru.
A treia variantă pe care ți-o propunem este legată de spațiile deja existente în curte și grădină: o bucătărie de vară poate deveni ușor un chioșc în aer liber dacă eliminăm surplusul de obiecte care apar într-un asemenea loc de la o zi la alta. La fel, în grădină sau pe alei, chioșcurile se pot transforma în terase deschise, iar băncile mobile pot fi repoziționate ca să creștem senzația de interacțiune și de dialog.
Un ultim sfat aici: nu uita că cea mai rapidă cale pentru amenajarea unui spațiu de relaxare temporar este cu accesorii speciale: folosește perne de exterior, șezlonguri, taburete și otomane, fie că alegi o zonă cu pavaj, fie că te orientezi către gazonul din curtea ta. Un fire pit mobil, care este întotdeauna un accesoriu de efect, va completa tabloul.
Știai că…
|
Mai jos, disociem între două tipuri de spații de relaxare permanente: cele care sunt concepute pe suprafața curții, mai precis acele spații care implică pavajul de bază din curtea ta și, pe de altă parte, cele care sunt integrate în grădină sau care sunt conectate cu aleile acesteia. Deși sensul final al acestor zone este similar și are ca scop relaxarea ta, a familiei tale și a oaspeților, atunci când este cazul, plasamentul lor le face oarecum diferite.
|
în curte / pe pavaj |
în grădină / pe gazon |
|
Pot fi dispuse conform oricărui principiu pentru că prezența pavajului îți va da oricum posibilitate de mișcare. |
O alee de acces, realizată fie din pavaj, fie din dale individuale, este o idee bună pentru ca restul gazonului să nu fie afectat de traficul crescut. |
|
Arată și se comportă ca orice altă clădire minoră din curte. Nu necesită observații suplimentare. |
O alee de acces este obligatorie. Dacă alegi dale similare dalelor din curte, integrarea vizuală a foișorului va fi mai pronunțată. Adițional, se poate pava zona limitrofă acestuia, pentru un plus de confort. |
|
- |
Le recomandăm dispuse pe suprafața gazonului. În plus, este bine să fie considerate elemente semi-permanente (pot fi eliminate în lunile friguroase și în zilele când este tăiată iarba), chiar dacă solicită alei de acces și postamente de pavaj dedicate. |
|
Două bănci, dispuse față în față, sau mai multe bănci dispuse radial dau avantajul unui spațiu comunitar, plăcut și intim, dar, atenție, blochează accesul. E bine ca acestea să fie așezate într-o laterală a curții. |
Dacă accesul către băncile din grădină se dorește cât mai natural, aleea poate fi obținută din materiale mai ușor de integrat. Recomandăm în acest context în primul rând marmura și piatra decorativă. |
|
Îl preferăm în zona pavată pentru că este mai ușor de întreținut și/sau reamenajat, inclusiv de remodelat și de îmbogățit cu accesorii suplimentare. În felul acesta, gazonul rămâne intact, iar copiii se pot bucura de o după-amiază în natură. |
- |
Dintre toate soluțiile de relaxare pe care le poți construi sau concepe pe suprafața pavajului tău, la limita cu grădina sau chiar pe gazon, terasele semi-permanente sunt dintre cele mai des întâlnite. Avantajele sunt multe: oferă o gamă largă de opțiuni; susțin activități diverse; pot fi acoperite cu destul de mare ușurință; sunt rezonabile în ceea ce privește raportul calitate/preț; și, nu în ultimul rând, sunt destul de ușor de reamenajat. O terasă permanentă este și un excelent prilej de a muta o parte din activitățile care au loc de obicei în camera de zi, în mijlocul naturii. Dacă accesoriile spre care te-ai îndreptat au fost alese cu atenție, efectul va fi unul de durată, iar versantul funcțional va fi acoperit cu siguranță.
Iată mai jos, parțial în ordinea importanței, câteva elemente pe care le poți lua în calcul atunci când te decizi pentru o terasă semi-permanentă:
Sfat suplimentar Orice terasă arată bine dacă o vei îmbogăți cu elemente înrudite cu cele din casa în care o integrezi. Un asemenea gest aduce o senzație de coerență și, în plus, creează un plus de căldură atât de important spațiilor de relaxare din curtea ta. |
Aceste elemente de decor sunt ele însele spații de relaxare de cea mai bună calitate. Mai mult încă, a le așeza într-un mod intuitiv în proximitatea unei terase, lângă o serie de bănci sau în apropierea șezlongurilor îți dă posibilitatea să te bucuri de prezența apei în moduri diverse.
1) Nu lăsa apa să devină un element static: integrează-i mișcarea atâta cât îți permite spațiul curții, iar în cazul iazurilor, dublează efectul acestora prin prezența unei fântâni acționabilă electric.
2) Băncile din curte sau grădină sunt atrăgătoare, însă și mai atrăgătoare decât ele sunt băncile din apropierea apei, acolo unde răcoarea acesteia îți poate împrumuta puțină prospețime în după-amiezile toride.
3) Poți integra apa și numai ca un element temporar (vorbim aici inclusiv de piscinele pentru copii) atâta vreme cât delimitarea acesteia față de pavajul curții sau față de vegetație este corespunzătoare.
4) În preajma fântânilor arteziene, șezlongurile sau, dimpotrivă, scaunele înalte de bar sunt binevenite. Lângă iazuri însă, se potrivesc element mai discrete cum sunt băncile joase sau canapelele de exterior.
5) Pe lângă variantele tradiționale de iazuri, îți sugerăm și: iaz cu crap japonez, iaz superficial care se dezafectează în perioada sezonului rece, fântâni pentru păsări etc.
6) Dă un sens tradițional pavajului tău atunci când întâlnește apa și vei avea partea de un spațiu special în grădina ta, atât prin prisma intimității pe care o va crea, cât și prin gradul de naturalețe care se va păstra de la un anotimp la altul.
Sfaturi rapide
|
O privire mai atentă asupra subiectului acestui blog post o să-ți scoată la iveală un adevăr neașteptat: cele mai multe spații de relaxare sunt corelate cu prezența umbrei, în diversele ei forme și manifestări. Nu insistăm aici foarte mult pentru că subiectul e vast și necesită o abordare independentă, dar îți remarcăm acele situații unde umbra intervine în spațiile de relaxare, optimizându-le.
Dincolo de caracteristicile tehnice și/sau estetice ale pavajului, locurile unde ne relaxăm solicită prin natura lor o ambianță deosebită. Pentru a obține această ambianță avem nevoie în primul rând ca elementele din care este realizat spațiul de relaxare să fie în consonanță. Din această cauză, primul element la care trebuie să ne gândim este pavajul, datorită sensului său permanent în spațiu și datorită faptului că, aflându-se la baza lucrurilor, menține de acolo aspectul de bază al locului respectiv.
Îți enumerăm mai jos câteva caracteristici pe care le considerăm relevante, amintindu-ți că trebuie să ții întotdeauna seama de context dacă îți dorești ca la final să ai parte de un spațiu bine echilibrat.
„Întotdeauna am simțit că a avea o grădină înseamnă a avea un prieten bun și loial.” C.Z. Guest |
Spațiile de relaxare din curtea și, mai ales, din grădina ta pot fi oricât de diverse și permit, de cele mai multe ori, ajustări care nu te obligă la eforturi deosebite în special dacă au fost gândite bine de la bun început, dacă ai ales pavajul potrivit și locația adecvată. Pentru toate acestea, îți stăm la dispoziție cu sfaturi și idei noi, așa că nu ezita să ne contactezi dacă soluția la care ai ajuns împreună cu arhitectul tău nu te mulțumește pe deplin.
Sfatul nostru este însă legat mai puțin de infrastructură și mai mult de context: de câte ori îți dorești un loc nou de relaxare, încearcă să-l integrezi cât mai bine printre obiectele și locurile deja existente. Cu cât îți este mai clară funcționalitatea acestui nou spațiu, cu atât vei obține un rezultat mai identitar, mai bogat și mai atrăgător atât pentru tine și familia ta, cât și pentru oaspeții care se vor bucura de el în după-amiezile călduroase de vară.