06 Aug 2019
Este mijlocul verii și o piscină în curtea din spate este probabil cel mai atrăgător element la care ne putem gândi într-o zi călduroasă. Acest blog post te învață ce piscină ți se potrivește, care sunt accesoriile de bază pentru piscine, ce tipuri de pavaje sunt recomandate în apropierea piscinelor și, nu în ultimă instanță, cum îți poți face viața și mai ușoară lângă apă în perioada verii.
Totuși, reține că, fiind interesați în primul rând de pavaje, tratăm piscina ca pe un element adiacent din curte, focalizându-ne atenția nu atât de mult pe ea, cât pe interacțiunea dintre prezența ei în curtea ta și elementele care o înconjoară.
În principiu, mărimea, forma, poziția și amplasarea piscinei sunt toate decizii care apar în etapele inițiale ale proiectării casei. Dacă piscina este un adaos ulterior, aceasta este integrată corespunzător, dar chiar și în acest caz este vorba de decizii de infrastructură. Practic, cea mai mare parte a lucrurilor pe care le discutăm aici sunt luate după deciziile referitoare la tipul piscinei. În acest context, îți remarcăm numai câteva detalii:
După cum îți explicam și în introducerea categoriei, există, din punctul de vedere al pavajelor, cel puțin trei elemente cheie care corelează pavajul din curte cu piscina, făcând tranziția cât mai simplă cu putință: dalele, rigolele și bordurile de piscină. Rolul combinat al acestor trei elemente este acela de a evacua apa din apropierea piscinei într-un mod eficient, de a păstra spațiile conexe curate și accesibile și, firește, de a crește confortul celor care folosesc piscina într-o zi însorită de vară. Nu insistăm aici pe foarte multe detalii pentru că le poți găsi pe link-ul de mai sus. Îți reamintim doar că aceste elemente sunt speciale în context și că presupun următoarele caracteristici distincte:
Știai că… sunt necesare aproximativ 300 de tone de apă pentru a fabrica 1 tonă de oțel? Dacă ai multe accesorii de metal în jurul piscinei tale, este foarte posibil ca volumul apei necesar pentru producția acestora să fi fost mai mare decât cel consumat de tine pe parcursul primului an de utilizare a piscinei. |
Există foarte multe modele de piscină pe piață. Multe dintre acestea presupun o bordură a lor, altele trebuie integrate fără existența unei borduri, în vreme ce altele sunt concepute tocmai pentru a primi o bordură acolo unde se întâlnesc cu pavajul, pardoseala de lemn sau gazonul.
Deși pare o soluție de design atrăgătoare, lipsa bordurii se resimte deseori atunci când utilizăm piscina: apa părăsește spațiul piscinei mai ușor, nu se evacuează corespunzător și marginea nu este suficient de bine concepută încât traversarea prin proximitatea piscinei să fie sigură.
Bordurile fac toate aceste lucruri. În plus, ele se asigură că delimitarea este funcțională. În timp, asta înseamnă o mai bună fezabilitate a materialelor și o rezistență a acestora sporită de la un anotimp la altul. Există trei caracteristici formale ale bordurilor pe care este obligatoriu să le iei în calcul atunci când comanzi. Aceste caracteristici se asigură că piscina ta este integrată în contextul pavajului într-un mod coerent. Iată-le, dispuse într-o formă tabelară:
Forma bordurii |
Când o folosim |
Avantaje |
Liniară |
Orice latură dreaptă a piscinei. |
Delimitează corespunzător apa de suprafața conexă acesteia. |
Curbă |
Când piscina are o curbură specifică. Măsura bordurii este în acest caz în funcție de raza piscinei și o găsești în specificații. |
Creează impresia de trecere naturală de la un material la altul și sugerează un tot unitar. |
Colț |
Pentru piscinele realizate în unghiuri drepte sau combinate. |
Închide laturile piscinei într-un mod atrăgător estetic și funcțional în același timp. |
Deși reprezintă prima noastră recomandare, dalele nu sunt singura variantă de material folosit în apropierea piscinei. Gama de produse pe care o găsești pe piață în această direcție este de-a dreptul generoasă. În vreme ce unele dintre aceste modele au avantaj estetic (deși acest detaliu depinde într-o foarte mare măsură de arhitectura în cadrul căreia este integrată piscina), altele sunt preferabile din punct de vedere funcțional. Apelăm tot la un tabel pentru a-ți explica diferențele dintre materiale și avantajele asociate lor.
TIPUL MATERIALULUI |
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
DECKING DE LEMN |
|
|
DALE DE PIATRĂ |
|
|
BETON |
|
|
GAZON |
|
|
DALE ȘI GAZON |
|
|
PAVELE |
|
|
DALE COMPOZITE |
|
|
Note adiacente:
Dincolo de alegerea materialelor și de note, este bine să te raportezi la materiale prin prisma a patru elemente care au un impact direct asupra calității vieții tale. Cum arată? Cât de tare se încălzesc la soare? Cât de tare alunecă? Cât de ușor se calcă pe ele? Răspunsurile la aceste patru întrebări îți pot da o idee destul de clară cu privire la materialele pe care trebuie să le utilizezi lângă piscina ta.
Alegerea unei piscine pentru curtea personală este legată în primul rând de faptul că apa ne liniștește și ne oferă forme de lux și de relaxare specifice. Unele accesorii pot să îmbunătățească și mai mult acest aspect, însă ele trebuie folosite cu măsură pentru ca funcționalitatea de bază a piscinei să nu fie afectată de către acestea.
Știai că…
|
Am atins incidental acest subiect mai sus, acolo unde am vorbit despre tipurile de materiale pe care le putem folosi pentru pavarea zonelor limitrofe piscinelor. Aici extindem discuția care ne interesează și care se referă la caracteristicile pe care ar trebui să le dețină dalele sau pavelele pe care alegem să le plasăm lângă piscină.
Ce caracteristici fizice ar trebui să aibă?
Rezistența la căldură, rezistența la uzură din cauza prezenței apei, o suprafață plăcută la atingere și, în același timp, rezistentă, duritate la schimbările de temperatură, rezistența la o întreținere regulată – toate acestea sunt esențiale atât în cazul pavelelor, cât și al dalelor. În mod ideal, aceste elemente ar trebui să se armonizeze pentru ca efectul să fie plăcut și de durată.
Ce trebuie să știm despre aspect?
Aspectul este un element central și nu ar trebui compromis în favoarea utilității atunci când vorbim despre piscine și despre elementele adiacente lor. Alege dalele sau pavelele în funcție de arhitectura casei și de piscina pe care ai ales-o deja. Dacă suprafața pe care aceste dale trebuie să o acopere este suficient de generoasă, este posibil ca acestea să primească o identitate aparte (și, deci, ca opțiunile tale să nu se limiteze la modele direct corelate cu arhitectura înconjurătoare). Este vorba în special de piscinele integrate atât în curte, cât și în grădina din apropierea lor.
Este nevoie de o înclinație anume?
Din nou, discută cu arhitectul tău. Dacă există rigole montate pe lungimea laturilor piscinei, înclinația este opțională în aproape toate contextele. Alternativ, se poate opta pentru o înclinație minimă (< 2 cm / m).
Cât de lat trebuie să fie pavajul dintre piscină și gazon?
Dacă este vorba numai de o delimitare, lățimea acestuia poate fi minimală, ca o continuare firească a bordurării piscinei (0,5-1 m). O recomandăm, totuși, pentru că întreținerea celor două elemente (piscina și gazonul) este în cazul acesta mult mai ușoară.
Este o problemă pe care o poți discuta extensiv cu arhitectul tău. Prezența rosturilor între dalele din preajma piscinelor poate părea inițial problematică în sensul că presupune tipuri speciale de întreținere. Cu toate acestea, trebuie să știi că există adezivi care au o rezistență sporită la apă și la schimbările termice în cazul prezenței apei. Altfel spus, producătorii îți pot pune la dispoziție adezivi speciali, chiar și în cazul în care rosturile sunt de dimensiuni mai generoase.
De multe ori însă, este de preferat să alegi dale fără rosturi pentru că acestea oferă câteva avantaje atunci când utilizezi piscina, dar și când întreții zonele conexe ei:
În principiu, există două tipuri majore de piscine când vine vorba de elevația acesteia în raport cu pavajul: supraînălțate sau la înălțimea pavajului.
1. Piscinele supraînălțate
Deși prezintă anumite limitări din punct de vedere estetic, ele vin cu avantajul unei infrastructuri mai reduse, putând ocupa un loc mai modest în curtea ta. Sunt mai ușor de construit și, din anumite puncte de vedere, mai ușor de întreținut. În medie, au dimensiuni mai mici decât celelalte piscine. Le recomandăm pentru spațiile secundare și insistăm asupra unui pavaj bine executat de jur împrejurul acestora pentru o întreținere ușoară de la un an la altul.
2. Piscinele la înălțimea pavajului
Sunt mult mai atrăgătoare pentru că se integrează în planul de ansamblu al casei cu mai mare naturalețe, pot fi acoperite la o adică și arată mai natural în context. În plus, majoritatea caracteristicilor despre care am vorbit până acum se aplică mai bine în cazul acestor piscine.
* Piscinele parțial supraînălțate
Îți remarcăm în acest context un tip de piscină suplimentar care, deși prezintă deocamdată o incidență redusă în zona noastră, este foarte atrăgător atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional: piscina parțial supraînălțată este acea piscină al cărei luciu de apă este mai sus decât solul și al cărei soclu coboară sub nivelul solului. Pe lângă aspectul deosebit al acestor modele, remarcăm ușurința cu care pot fi folosite, naturalețea cu care primesc trepte în apropierea lor și simplitatea cu care se poate organiza, lângă trepte, o zonă-tampon necesară igienei picioarelor. Ocupă tot atâta loc cât o piscină clasică, însă arată mult mai atrăgător oricare ar fi tipul de arhitectură cu care este corelată.
Din cauza calităților sale deosebite, apa este esențială pentru curtea și grădina noastră. Mai mult încă, prezența ei modifică radical felul cum ne raportăm la spațiile noastre de relaxare și, prin aceasta, calitatea vieții în după-amiezile tot mai călduroase de la un an la altul.
Este esențial să nu uităm însă că relația dintre apă și materialele care o înconjoară este cea care aduce o identitate deosebită casei noastre și în special curții unde este integrată piscina despre care vorbim. De aceea, recomandăm în primul rând grijă în cadrul acestei alegeri. Dacă ne contactezi, îți putem oferi indicații suplimentare în această direcție; până atunci însă, reține că păstrarea unui număr limitat de materiale când îți construiești piscina și spațiile conexe ei (fie într-un sens utilitar, fie într-unul de agrement) este cel mai bun mod prin care poți să te asiguri că integrezi echilibrat piscina în curtea sau în grădina ta, că o să ai parte de un loc excelent pentru relaxare și, nu în ultimul rând, că o să-ți întregești în felul acesta imaginea de ansamblu a locuinței tale.