02 Feb 2022
Spațiile private în aer liber solicită, din când în când, pe lângă obișnuitele acțiuni de întreținere, implementarea unor proiecte de renovare și reînnoire. Aceste lucrări sunt rezultatul dorinței proprietarului de a actualiza, de a aduce la zi elementele de structură sau de decor ale curții pentru a le sincroniza cu nevoile mereu în schimbare ale vieții moderne și pentru a crea oaze de liniște și spații de recreere. Ne apropiem în curând de sfârșitul iernii și e bine să planifici din timp lucrările de recondiționare și renovare pe care le ai în minte.
Analizarea elementelor existente este primul pas necesar pentru conceperea planului de renovare. Trebuie văzut ce poate fi modificat, transformat, refuncționalizat, ce trebuie demolat, îndepărtat, înlocuit, ce poate fi păstrat sau îmbunătățit. O bună planificare inițială ajută atât la reducerea costurilor finale, cât și la obținerea unui rezultat cât mai mulțumitor. Ca în cazul oricărui proiect complex, este bine să faci o listă cu tot ce trebuie avut în vedere.
Pentru a stabili ce anume dorești, poate fi foarte util să cauți inspirație stilistică pe bloguri de specialitate, în imagini care îți dau o stare de bine, în care găsești motive de entuziasm.
Ca orice plan ce pornește de la o premisă preexistentă, planul nostru de renovare a curții îți va solicita creativitatea și ingeniozitatea pentru rezolvarea problemelor care apar. E bine să faci, iarăși, o listă cu elementele și structurile pe care le dorești în noua curte și să confrunți aceste dorințe cu datele care nu pot fi schimbate, de exemplu forma și dimensiunea curții. S-ar putea ca pentru unele dintre aceste dorințe să nu găsești imediat o rezolvare, de aceea este bine să știi de la început ce se poate realiza în mod realist și cu un buget alocat decent. Ia în considerare:
Schimbările pe care le poți face pentru a rezolva problemele curente au capacitatea de a transforma cu desăvârșire spațiul curții. De exemplu,
Dacă ai posibilitatea sau priceperea să recondiționezi anumite obiecte sau construcții existente pentru a le putea reutiliza în spațiul nou amenajat, te vei putea bucura de un sentiment de familiaritate combinat cu o senzație de inaugural. Trebuie însă să verifici dacă aceste acțiuni sunt și eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru că, în funcție de caz, achiziționarea unor obiecte sau materiale noi, poate să coste la fel sau chiar mai puțin decât recondiționarea structurilor vechi. E bine să ții contabilitatea, mai ales dacă bugetul este unul limitat. Și trebuie luată în considerare posibilitatea de a combina produse noi cu ceea ce există deja pentru obținerea unor rezultate mulțumitoare.
Două sfaturi:
|
Costurile unei lucrări de renovare a spațiilor pavate exterioare depind, evident, în primul rând de ceea ce dorești să obții la finalul lucrărilor. Proiectele DIY pentru o persoană sau o familie cu abilități și priceperi medii tind să fie de mai mică amploare din punctul de vedere al costurilor implicate decât, să zicem, o lucrare mai mare, care solicită mână de lucru calificată și are un obiectiv în stil de lux. Poate îți dorești numai să repari gazonul, să cumperi un covor de exterior pentru terasă, sau să adaugi un focar gata construit; în acest caz, costurile vor fi, firește, semnificativ mai mici decât dacă ar fi să plătești pentru serviciile unui peisagist, ale unui grup de profesioniști care să-ți refacă curtea ca și cum ar porni de la zero, însă și rezultatele vor fi mai puțin spectaculoase. Totul depinde de buget și de aspirații.
Există, în fiecare dintre aceste cazuri, soluții inteligente prin care se reduc semnificativ costurile fără a face compromisuri legate de rezultatul final: o bucătărie de vară sau un birou în curtea din spate poate fi legat la rețeaua de electricitate, gaz și apă a casei, un focar poate fi construit pornind de la un kit cu elemente care trebuie doar asamblate, o mini-grădină poate fi încropită prin propagarea plantelor deja existente etc.
a) Ceea ce nu recomandăm pentru acest proiect este alegerea unor materiale strict după criteriul prețului, neținând cont deloc de calitatea, adecvarea și rezistența în timp a acestora. Este bine să alegi mereu cea mai bună variantă pe care ți-o poți permite.
b) De asemenea, dacă vrei să vinzi, din punctul de vedere al valorii proprietății, nu este o idee excelentă să investești exagerat în curtea din spate în raport cu dimensiunea și valoarea casei.
c) Nu recomandăm proiecte care ignoră dimensiunea curții: într-o curte minusculă poți să pui o măsuță de cafea, dar nu vei putea construi un teren de tenis, oricât de mult te-ar tenta proiectul – un exemplu exagerat, însă ilustrativ.
De la estimarea costurilor, deciderea elementelor incluse în proiectul de renovare și până la finalizarea lucrărilor, planul de modificare a curții se poate transforma rapid într-o problemă copleșitoare. Pentru a evita bătăile de cap, noi îți recomandăm să începi prin a te uita din nou la curte în forma în care se găsește ea acum pentru a răspunde la două întrebări:
Considerăm că nu trebuie să te temi să răspunzi la cea de a doua întrebare și, mai ales, să intri în contact cu profesioniștii, să te interesezi de soluțiile existente, pentru că acestea te-ar putea surprinde.
Când anume să te apuci de renovat? Nu putem prezice cu exactitate evoluția prețurilor pentru materiale (pavaje, pietriș, mobilier de grădină, soluții de iluminat, etc.) și respectiv pentru servicii (grădinărit, peisagistică, montarea pavajelor, etc.), însă istoria sugerează că nu ar trebui să ne așteptăm la o scădere dramatică a costurilor pentru renovări sau construcții. De aceea credem că acum este un moment bun pentru demararea lucrărilor sau măcar pentru achiziționarea materialelor sau a obiectelor necesare.
În plus, cu cât faci lucrările de renovare mai repede, cu atât te vei bucura de ele mai mult timp. Amânarea ani în șir a efectuării lucrărilor de acest gen duce la creșterea costurilor necesare finalizării proiectului.
Astfel, ca să îți poți alege în mod corespunzător momentul ideal când să îți începi lucrările, dincolo de principiile pe care ți le-am exprimat deja și pe care credem că ar trebui să le iei în calcul în cel mai înalt grad, nu uita că:
Este strict în funcție de natura acestuia: cât este de personal, cât de mult sunt implicați profesioniști și, firește, cât de mult timp îi aloci. Pentru proiectele de reamenajare a curților rezidențiale, sugerăm categoric să nu extinzi prea mult durata și să încerci să compactezi lucrul cât mai mult.
Pentru a obține un plan compact, atât în ceea ce privește infrastructura (schimbarea sau instalarea pavajului, modificarea căilor de acces, a treptelor, a aleilor etc.), cât și detaliile, îți recomandăm să urmezi pașii de mai jos, chiar dacă, din când în când, va trebui să abordezi soluții alternative, suplimentare sau pur și simplu complet diferite.
a) Demararea proiectului. Implică în special tot ceea ce este legat de aducerea materialelor pe loc și de estimarea muncilor specifice. Dacă este posibil, în cazul în care proiectul tău de amenajare a unei curți rezidențiale implică și instalarea pavajului, organizează o etapă independentă și premergătoare pentru pavaj. Acest fapt va reduce semnificativ organizarea pentru că va limita prezența materialelor pe locul ce trebuie oricum amenajat. De foarte multe ori, nu dispunem de suficient spațiu, iar depozitările permanente ale materialelor se pot dovedi problematice.
b) Pasul doi: infrastructura adiacentă. Ne referim aici la tot ce ține de infrastructură fără să fie totuși legat de pavajul de bază: borduri, zonele dedicate băncilor, rigole, jgheaburi, margini de trepte etc. Separarea instalării acestora de instalarea obiectelor de uz îți va reduce munca de ansamblu și îți va da în același timp posibilitatea să estimezi cu mult mai multă acuratețe ce anume trebuie să modifici și cum vrei să se întâmple asta.
c) Pasul trei: obiectele din curtea rezidențială nou amenajată. Este vorba în special de obiectele permanente, cum sunt băncile, mobilierul de exterior pentru copii, leagănele, și chiar foișoarele mici. Toate acestea se pot instala cu ușurință pe un spațiu deja aranjat, oricare ar fi amploarea proiectului tău.
d) Pasul patru: ajustarea detaliilor. Unele dintre aceste obiecte de exterior sunt implicite, altele solicită alte obiecte care să le facă utile sau sunt pur și simplu dedicate unui anumit anotimp. Acum este momentul să pui la punct aceste detalii.
e) Plantarea vegetației adiacente. Pe lângă vegetația suport în virtutea căreia sau lângă care ai lucrat, ai nevoie de plante și flori de sezon, perene sau nu. Dacă gazonul și copacii erau permanenți în spațiu, plasarea florilor, a rondourilor cu plante verzi sau a ghivecelor și jardinierelor se realizează cu mai mare flexibilitate. Este o flexibilitate pe care o considerăm esențială, de vreme ce poate modifica, de la un anotimp sau an la altul, perspectiva asupra curții tale rezidențiale.
f) Ultimele detalii. Dedică cel puțin 10% din timp și bani pentru acest ultim pas, pe care îl considerăm pe cât de important, pe atât de personal. Nu avem sfaturi în această direcție pentru că ține de specificul proiectului tău și de intimitatea ta să observi ce anume lipsește din noua ta curte rezidențială și cum anume poți schimba asta. Știm însă că acesta este momentul în care poți folosi materiale rămase neutilizate pe parcursul pașilor precedenți, fie că e este vorba de un set de dale frumoase ce pot fi reutilizate în forma unei măsuțe de exterior, fie că bordurile în plus pot construi un nou rondou și așa mai departe.
Îți putem oferi sfaturi în mod constant și este chiar o idee bună să discuți cu specialiștii noștri, care sunt întotdeauna gata să îți ofere consultanță atunci când ai nevoie de ea. Caută-ne aici pentru mai multe detalii.
Până atunci, este bine să îți pui o întrebare referitoare la modul utilizării noii tale curți: ce anume din utilizările precedente sau din lipsurile pe care le-a avut vechea curte a dus-o în punctul în care a fost necesară reamenajarea? De cele mai multe ori, răspunsul este simplu: uzura în timp a materialelor și folosirea efectivă a curții. Însă o privire mai atentă, îți va remarca cu siguranță că nu este vorba atât despre uzură, cât despre întreținere. De aceea, sfaturile cu care alegem să ne încheiem acest articol sunt cât se poate de generale și trebuie citite așa, oricare ar fi extensia sau tipologia proiectului tău.