24 May 2022
Alegerea porții din față a curții este o problemă delicată, ce solicită din partea ta cea mai mare atenție, și un strop de versatilitate, prin care să te asiguri că găsești poarta potrivită. O poartă reprezintă un element de trecere atât din punct de vedere funcțional, cât și stilistic, și trebuie, de aceea, să răspundă bine atât ca element de delimitare, cât și ca emblemă a casei tale. Din acest punct de vedere, poarta este cel mai important element de design pe care trebuie să-l alegi și primul cu care se întâlnesc vizitatorii tăi. Acest articol discută ce anume trebuie să faci pentru ca alegerea să fie una de succes.
Alegerea materialului din care este executată poarta este în mare parte o opțiune de gust: fie că sunt de metal, fie că sunt de lemn sau din elemente prefabricate sau eclectice, porțile contemporane sunt accesibile într-o gamă suficient de amplă încât să acopere toate gusturile și posibilitățile. Dar materialul are și un rol discret, vizibil în timp:
Disociem între porțile auto și porțile pietonale dintr-un interes pentru funcționalitate. În plus, cele mai multe arhitecturi de exterior de astăzi organizează, cel puțin în cadrul vilelor urbane, două accesuri distincte în curte. Este de preferat ca ansamblul să fie unul coerent, adică să alegi două porți în tandem, mai ales în cazul, cel mai comun, în care plasarea acestora este la o distanță apropiată. O discrepanță prea mare, de materiale și stil, între cele două poate crea un dezechilibru estetic pe care cu siguranță nu ți-l dorești.
În ceea ce privește porțile auto, este important să te orientezi spre un model care să poată fi automatizat, care să fie ușor de utilizat în viața de zi cu zi (nu îți dorești o poartă pe care s-o deschizi greu în fiecare dimineață de iarnă), și care să răspundă nevoilor tale specifice. Iată aici, aici și aici trei exemple relevante. Materialele contemporane sunt adaptabile și este foarte ușor să ajungi la o soluție optimă cu efort minim, mai ales dacă ai un plan de arhitectură complet, care să te asiste în alegerea ta.
Porțile pietonale sunt mai intime și mai personale. Ele traduc sau transmit personalitatea proprietarului într-un grad mai mare și impactul lor asupra vieții tale zilnice este el însuși mai pronunțat. Dincolo de limitarea pe care ți-o sugeram la începutul acestei secțiuni, alege conform gustului tău și păstrând în minte ideea că propria ta casă (și, prin aceasta, poarta ei pietonală) te reprezintă. Iată, din nou, aici, aici, și aici trei modele atrăgătoare.
Decizia ar trebui să fie una corelativă, în sensul că alegerea este ideală dacă este făcută simultan pentru ambele produse din curtea ta. În felul acesta, nu trebuie să faci compromisuri nici la tipul pavajului spre care înclini, nici la funcționalitatea porții, nici la orice alt element adiacent ce ar putea să intervină în decizie. Mai mult decât atât, îți sugerăm să decizi tiparul gardului sau al zidului de împrejmuire tot acum.
Porțile cu un model deschis promit perspectiva și lasă ochiul să călătorească dincolo de ele. Astfel de porți comportă pavaje dintre cele mai diverse și trebuie să ai grijă doar la nuanța pe care o alegi. Un model minimalist, cu o liniatură orizontală spațiată, va lăsa să se vadă pavajul din curtea din față și ar trebui să fie dublată de un model de pavaj cu o geometrie similară. Dar formele sunt, în acest caz, mult mai permisive decât ar părea la prima impresie, așa că îți poți lăsa imaginația să zboare.
Porțile mate sau ale căror panouri nu permit să se vadă dintr-o parte în cealaltă sunt potrivite pentru ziduri închise de înălțime medie sau mare. Cât privește pavajul, impactul este destul de redus, lăsându-ți libertate de mișcare. O opțiune destul de răspândită este alegerea unei porți cu model, model ce poate fi reprodus cu mult efect în curtea din față prin accesorii care să se potrivească.
Un caz particular îl reprezintă aici porțile din fier forjat. Vorbim de o anumită calitate a materialului ce se impune prin eleganță și distincție. Pavajul trebuie să susțină o asemenea perspectivă și îți recomandăm aici în primul rând dalele sau pavelele de piatră. Întâlnirea dintre piatra neșlefuită și fier forjat a făcut mode de-a lungul istoriei pentru că, în timp ce menține și sugerează sensul stabilității și al luxului, implică o anumită căldură ce se perpetuează în timp.
În cazul curților înclinate, porțile au uneori nevoie de sprijin tehnic pentru a fi funcționale în adevăratul înțeles al cuvântului. Deschiderea spre exterior poate rezolva uneori această problemă, dar alteori se dovedește inoportună. Alege un pavaj aderent, discret și bine sudat (e un caz unde recomandăm deseori pavajul cu destinație auto) și organizează spațiul porții în funcție de acesta.
Iată trei sfaturi utile de care te poți folosi atunci când trebuie să instalezi o poartă pe un astfel de teren:
Pentru porțile auto, dimensiunile sunt standardizate ca să-ți ofere un acces comod și să nu consume în același timp prea mult din zidul de împrejmuire. Porțile mai mari pot fi semi-mobile (se desface doar o partea în mod uzual, iar cealaltă poate fi desfăcută în cazul că ai nevoie de un acces și mai larg, la un moment dat). Îți sugerăm să:
Porțile pietonale sunt mai permisive în această direcție și îți oferă mai multă libertate de mișcare. În principiu, porțile înguste, încadrate de zid, sau chiar de zid și arcadă, sunt cele mai intime și mai cochete variante. Acestea pot fi accesorizate cu ușurință, arată bine în orice anotimp, și promit un interior cald. Alternativa este însă foarte funcțională: porțile pietonale de o lățime medie sau mare sunt cât se poate de potrivite pentru viața de zi cu zi.
Separarea celor două porți de la intrare atrage o problemă implicită: o să pavăm toată curtea, ignorând faptul că porțile au o distanță între ele, sau o să ne orientăm spre un tandem între un pavaj auto și o alee de acces?
Este în primul rând o problemă de tradiție: materialul a fost utilizat în aceste scopuri de sute de ani și a fost, de cele mai multe ori, corelat cu un zid pe măsură, realizat din două etaje: unul bazal, al pietrei dure, și un al doilea, ce respiră mult mai bine, al barelor de fier forjat.
Dar este și o problemă de rezistență în timp. O poartă din fier forjat va rezista fără nici o exagerare și cu foarte puține operațiuni de întreținere zeci și zeci de ani. În plus, dacă te vei hotărî să o schimbi, din rațiuni de gust, de exemplu, peste o decadă sau două, vei constata că prețul de vânzare este aproape identic (iar în anumite cazuri poate fi mai mare). Altfel spus, este o achiziție, dar este în aceeași măsură și o investiție.
Fierul forjat prezintă apoi avantajul adaptabilității: este prietenos cu o gamă mare, dacă nu imensă, de stiluri distincte și are calitatea de a nu le acoperi prin prezența sa; în schimb, le completează: oferă curții tale mai multă spațialitate, completează și înnobilează stilul casei, promite și sugerează prin greutate și siguranță un loc bine delimitat.
Chiar dacă există o diferență de preț între porțile de fier forjat și porțile din materiale prefabricate sau pur și simplu de metal, interesul cumpărătorilor nu pare să se diminueze, probabil din înțelegerea faptului că produsele respective au un grad excelent de rezistență în timp. În ultimă instanță, porțile din fier forjat pot reprezenta o imagine a întregii locuințe și da un ton interiorului pe care îl așteaptă vizitatorul atunci când se află în fața acestora.
În oferta noastră, orientată atât înspre porțile auto, cât și înspre cele pietonale, vei găsi porți minimaliste contemporane. Acestea sunt foarte la modă astăzi și vin cu o serie de avantaje specifice, de care te poți bucura oricare ar fi amenajarea pe care ai ales-o în curte și independent de stilul fațadei tale:
Sunt în cea mai mare parte batante (variantele auto) și oferă deschidere conform necesităților tale, spre interior sau spre exterior.
Porțile minimaliste sunt, în acest moment, cea mai bună variantă pentru o casă urbană proaspăt construită, în special în cadrul cartierelor noi, unde direcția stilistică este oricum una similară. Dar avantajele lor nu se opresc aici, având în vedere funcționalitatea sporită și ușurința cu care se utilizează, atât în scenariul mecanic, clasic, cât și atunci când sunt utilizate cu sisteme automate electrice de deschidere. Porțile pietonale din oferta noastră pot fi la rândul lor legate la un sistem electric pentru ca tu să poți să închizi și să deschizi ușa direct din casă.
Cele mai multe porți din oferta pe care ți-o punem la dispoziție sunt excelent echilibrate în ceea ce privește raportul calitate preț. Este bine atunci când alegi să gândești prospectiv: o poartă este de durată și perspectiva ta trebuie să ia în calcul acest detaliu.
Ne găsești pe site-ul nostru pentru detalii în legătură cu porțile din ofertă și pentru orice alte sfaturi referitoare la acest aspect. Nu uita însă că alegerea este în ultimă instanță personală și că trebuie să îți reflecte stilul tău, dincolo de modele de moment.