04 Feb 2020
Elementele acvatice din curte și, mai ales, din perimetrul grădinii sunt unele dintre cele mai atrăgătoare structuri de care te poți bucura în spațiul personal. Versatilitatea acestora, atât în ceea ce privește designul, cât și felul cum se modifică acest design de la un anotimp la altul, este într-adevăr impresionantă, dându-ți posibilitatea de a crea un peisaj unic și viu în același timp. Toate acestea solicită în lunile de iarnă o atenție care, chiar dacă nu este deosebită, este specifică: lacul din grădină, lacul artificial din curte, piscina ta, pârâul de agrement de la marginea grădinii sau orice alt element acvatic trebuie întreținut într-un anumit mod. În acest articol, găsești aceste activități structurate corespunzător.
Începem aici cu, probabil, cel mai rar element acvatic din grădinile contemporane: lacul natural este creat accesând o sursă de apă permanentă (apă curgătoare sau izvor) sau semipermanentă (de cele mai multe ori izvor) și amenajând o suprafață mai mare care, deși nu ajunge în mod necesar la suprafața din poza de mai sus, nu se întinde pe numai câteva zeci de metri pătrați. Avantajele acestuia sunt evidente: creează un peisaj specific, ajută la stabilirea unui microclimat și introduce în spațiul grădinii un univers complet noude elemente de faună și floră.
În perioada iernii, un asemenea lac solicită de cele mai multe ori următoarele operațiuni de întreținere:
Cele mai multe lacuri naturale, chiar și iazurile și lacurile de mici dimensiuni, pot rămâne semi-funcționale iarna, în sensul că nu solicită eliminarea apei. Mai mult încă, eliminarea apei va afecta crearea și menținerea unui microclimat specific, mai ales în lacurile cu adâncime mai mare de 1,5 m, care, în zona noastră temperat continentală au nevoie de 5 până la 10 ani pentru a atinge maturitatea.
În ultimii ani, piața a fost asaltată de așa-numitele iazuri de agrement: este vorba de spații acvatice de dimensiuni mici sau medii, ce acoperă în majoritatea cazurilor o suprafață între 2 și 20 de m2 și care sunt construite folosind folii impermeabile și surse de apă externă. Cu alte cuvinte, sunt iazuri artificiale care pot fi integrate în orice context și în cadrul cărora flora și fauna sunt adăugate după gustul sau stilul dorit de proprietar. Avantajele lor țin de posibilitatea de a plasa oriunde un asemenea element acvatic, de a crea orice formă, de posibilitatea modificării acestuia și de controlul total pe care îl avem asupra lui.
Iarna însă, un asemenea lac presupune îngrijiri speciale odată ce temperaturile coboară sub limita înghețului. De aceea, dacă lacul nu este dezafectat complet încă din toamna precedentă, trebuie să:
√ dezamorsezi sistemul de alimentare cu apă ca să-l ferești de îngheț; √ muți peștii (dacă sunt) într-un adăpost temporar pentru perioada iernii și să te asiguri că temperaturile pe care le vor avea acolo sunt corespunzătoare; √ să triezi flora anuală de cea perenă și să creezi un spațiu corespunzător pentru flora perenă, parțial luminat, pe timpul iernii; |
√ să cureți folia impermeabilă folosită la crearea lacului și să te asiguri că ea nu are fisuri, rupturi etc.; √ să elimini reziduurile depuse în mod natural în lac și în jurul acestuia în timpul verii; √ în cazul că lacul este integrat în pavaj, să verifici dacă există fisuri în elementele de structură, care ar solicita reparații specifice. |
În principiu, constructorul piscinei ar trebui să-ți ofere informațiile necesare în ceea ce privește întreținerea piscinei în perioada de iarnă. Dacă nu a făcut-o, nu trebuie să tragi concluzia că simpla degajare a apei din piscină este singura procedură pe care trebuie să o urmezi. Piscinele, și elementele de piscină (pe care le găsești pe site-ul nostru la această adresă) necesită forme de întreținere specifică.
Cea mai importantă operațiune este legată de curățarea de toamnă. Imediat după eliminarea apei, piscina trebuie curățată extensiv, atât chimic, cât și fizic, ca să te asiguri că perioada iernii o va afecta minimal și că potențialele creșteri de bacterii sau alge sunt, dacă nu anulate, cel puțin reduse într-un mod hotărâtor. Curăță accesoriile, curăță filtrele și elimină apa din pompe, din sistemele de încălzire (dacă există), și din echipamentul folosit pentru adăugarea de clor.
Accesoriile semi-permanente ale piscinei pot fi depozitate împreună cu mobilierul de exterior, în vreme ce accesoriile permanente (scările de inox, treptele adiacente, dacă este cazul, etc.) nu solicită o atenție deosebită.
Începutul iernii, însă, coincide și cu operațiunile de întreținere regulată: este bine ca, o dată pe lună, să cureți piscina și spațiile conexe, păstrând-o curată și, pe cât posibil, uscată. Dacă dispui de un sistem de acoperire a piscinei, folosește-l: va crea un climat corespunzător elementelor de structură, crescându-le durata de viață. Dacă nu dispui de unul, nu te impacienta: cele mai multe piscine de pe piață sunt concepute să reziste temperaturilor din zona noastră. Singurul risc relevant este cel al gheții formate pe suprafața piscinei sau a zonelor adiacente ei, din cauze evidente.
|
Știai că… majoritatea piscinelor care au sistem de recirculare sunt echipate cu pompe care funcționează fără nici o problemă până la temperaturi destul de joase (aproximativ 10 grade Celsius)? |
Dacă piscina este parțial integrată în spațiul locuinței și izolată corespunzător, aceasta nu va fi afectată într-un mod semnificativ de anotimpul de afară. Dacă, însă, este o piscină obișnuită din spatele casei, lucrurile sunt, firește, diferite. Nu o să ne ocupăm în această parte a articolului nostru de felul cum se întreține o asemenea piscină (pentru că nu intră în atribuțiile noastre); în schimb, vom discuta impactul pe care o piscină funcțională iarna îl are asupra accesoriilor acesteia și, prin aceasta, asupra pavajului din proximitatea ei. Iată informația, dispusă tabelar:
tipul piscinei |
impactul asupra accesoriilor |
impactul asupra pavajului |
observații |
piscină cu apă caldă |
|
|
Acest tip de piscină presupune costuri de întreținere destul de mari. Dacă, totuși, ți-o dorești, alege încă de la început un pavaj corespunzător pentru ca impactul utilizării piscinei asupra acestuia să fie cât mai mic posibil. |
piscină cu apă rece |
|
|
Degajarea apei trebuie controlată. |
Spre deosebire de lunile de vară, în timpul cărora temperatura reduce impactul pe care îl are apa asupra mediului proxim, toamna, iarna și începutul primăverii sunt marcate în zona noastră de câteva schimbări climatice specifice care trebuie luate în calcul. Dacă singurul element acvatic de care dispui este un iaz sezonier, nu trebuie să-ți faci griji. Mai mult încă, dacă distanța de la casă sau de la bucătăria de vară la lacul din partea din spate a grădinii este semnificativă (sau, și mai important, dacă implică treceri de nivel!) nu vei descoperi schimbări mari. Însă piscina plasată în proximitate sau un lac de dimensiuni mai mari își vor face simțită prezența încă din primele zile răcoroase.
Din cauza reducerii naturale a numărului de flori din curte în perioada iernii, chiar și atunci când încerci să ții sub control o asemenea diminuare prin adăugarea de vegetație specifică iernii sau prin crearea unui colț mai luminos și mai colorat, anotimpul hibernal este un moment bun pentru a deveni creativ în curtea din față, cea care este prima zonă cu care intră în contact oricine te vizitează.
Un lac artificial de dimensiuni mici este mai mult decât potrivit pentru acest spațiu și, cu puțină atenție, el poate fi lăsat funcțional o mare parte din iarnă. Firește, nu se pune problema adăugării de floră sau faună așa cum este poate o idee bună să se evite pompele de apă sau alte accesorii acvatice care fac apa să se miște. În schimb, pot fi concepute ansambluri statice a căror prezență să aducă totuși puțină prospețime în lunile ianuarie și februarie.
1.Construiește, spre exemplu, un lac din blocuri de stâncă care să înconjoare suprafața apei. Adaugă piatră decorativă și elemente luminoase. Nu aglomera spațiul respectiv: ceea ce vrei să obții nu este o construcție în mod necesar complexă, ci o structură care să contrabalanseze neutralitatea curții. Acest ansamblu este nu numai ușor de executat, dar nu solicită îngrijiri și rezistă cu ușurință în fața înghețului.
2. Modifică lacul deja existent: elimină vegetația temporară (la primăvară te vei bucura de ocazia de a achiziționa vegetație tânără și proaspătă!) și fauna; îmbogățește apoi vegetația permanentă și reorganizează lacul în funcție de această vegetație.
Sfaturi rapide - Iazurile de dimensiuni mici pot fi montate cu ușurință astfel că este posibil să le schimbi poziția din curte de la un an la altul. - Nu insista în privința decorațiunilor, dar nici nu le ignora: dacă le tratezi similar celorlalte elemente din curtea ta, aceste iazuri vor da impresia că sunt integrate în context. |
3. Construiește structuri lipsite de vegetație la suprafața solului, în cadrul cărora singura atracție să fie dată de calitatea luminii. Unele dintre produsele dedicate oferite de noi te pot ajuta în această direcție, dar nu trebuie să uităm că, într-un asemenea context, bordurările de aluminiu pot fi o soluție excelentă.
4. Folosește dale similare dalelor din pavajul tău la construcția iazului din curtea din față. Efectul este unul integrator și puternic, dând spațiului tău personal mai multă identitate.
Iarna este un excelent moment pentru amenajarea sau reamenajarea vegetației din proximitatea lacului tău din mai multe motive:
√ vegetația este mai ușor accesibilă în această perioadă și cele mai multe specii pot fi fasonate corespunzător acum;
√ lipsa frunzelor pe plantele decidue te lasă să înțelegi peisajul într-un mod mai adecvat și mai atent;
√ accesul lângă apă este înlesnit de vegetația redusă.
Firește că cele mai multe sfaturi sunt conjuncturale și țin de estetica specifică a grădinii tale. Din această cauză, o să ne axăm în sugestiile de mai jos numai pe acele elemente care intervin în relația dintre vegetație și elementele care ne interesează în primul rând, și anume pavajul și accesoriile acestuia.
Dincolo de sistemul de scurgere conceput pe suprafața curții și, parțial, în grădină, care se asigură că apa pluvială sau apa folosită pentru curățarea sau împrospătarea curții este degajată corespunzător spre sistemul de canalizare, experiența ne spune că aproape în fiecare curte rămân zone unde apa se acumulează cu ușurință după ploaie sau după topirea zăpezii. Este în special cazul curților bogate în accesorii, dar se întâmplă deseori și în spațiile minimaliste. Motivele sunt variate și nu țin de o organizare defectuoasă din curte, nici de gafe de construcție.
Mai mult, în cele mai multe cazuri, aceste situații nu sunt în sine deranjante, dar pot deveni iarna, dacă apa îngheață. De aceea, nu trebuie să le acordăm o atenție deosebită, dar e bine, simultan, să nu uităm de ele dacă dorim să ne bucurăm de curtea noastră în fiecare moment din an.
Un prim caz este cel al accesoriilor concave: vasele de mâncare ale câinilor din curte, fântânile cu picior, iazurile de păsări, ghivecele de mari dimensiuni ce pot fi uneori lăsate în perioada iernii goale, fără să solicite mutarea lor. Un al doilea caz este reprezentat de gardurile al căror design reține apa la baza lor; acestea trebuie întreținute corespunzător. Un al treilea caz, poate și mai des întâlnit, este legat de pavajul din preajma bucătăriilor de vară sau al chioșcurilor estivale. De multe ori, topirea zăpezii de pe aceste acoperișuri secundare se soldează cu o cantitate de apă destul de mare. Dacă pavajul nu are înclinația potrivită (ne găsești aici pentru mai multe soluții și răspunsuri la acest aspect, ca de altfel la orice alt aspect referitor la montarea corespunzătoare a pavajului), apa nu va fi eliminată complet, ceea ce, în timp, poate crea neplăceri.
Ne încheiem acest articol cu un sfat extrem de important prin vastitatea sa. În cele mai multe contexte, de cele mai multe ori, ceea ce afectează structurile temporare și permanente în perioada iernii atât în curte, cât și în grădină este prezența apei. De aceea, sfatul nostru este să îți organizezi muncile de întreținere încercând să-ți menții suprafețele construite, zidurile, zonele pavate, bordurile și accesoriile acestora cât mai uscate, ferite de acțiunea problematică pe care o au perioadele alternante de îngheț-dezgheț.
Lacurile naturale, iazurile semi-permanente, piscina și orice alt element acvatic introdus în curte aduce un plus de prospețime, însă apa asociată lor trebuie să rămână pe cât posibil în spațiile unde a fost desemnată. Dacă reușești să păstrezi un echilibru între cele două spații din curtea ta, o să poți simultan să te bucuri de variație și să te asiguri că pavajul din curte și dalele din grădină nu suferă de pe urma acestei prezențe.