04 Feb 2020
Într-o proporție mai mult decât semnificativă, modelele pavajelor care sunt produse astăzi nu sunt afectate într-un mod relevant de variațiile de temperatură din zona noastră și rezistă bine în fața acestor variații, chiar și în mediile ușor umede. Cele mai multe modele sunt lăudate de producători pentru această versatilitate care este, în definitiv, una de natură tehnologică: trăim într-un timp care ne permite beneficiul unor materiale de calitate la un preț rezonabil. Cu toate acestea, măsurile de protecție pe care le putem lua sunt de multe categorii și presupun o oarecare atenție, iar efectul lor în timp este el însuși semnificativ și vizibil în primul rând în durata de viață a pavajului. Articolul de față face ordine în aceste măsuri.
1. Crăpăturile datorate înghețului. În fapt, procesul este mai complex și implică prezența apei: aceasta se infiltrează în material, după care îngheață. Înghețând, își mărește volumul și afectează în felul acesta structura materialului. După dezgheț, materialul respectiv tinde să revină la structura inițială, însă revenirea nu se poate realiza decât parțial. Repetarea acestui ciclu pe parcursul uneia sau al mai multor ierni creează crăpături în material, fisuri, breșe, fante sau chiar spărturi. Cele mai afectate materiale sunt în primul rând cele pe bază de asfalt, dar nici un material existent nu este complet ferit de acest hazard.
2. Modificările structurale ale pavajului datorate acestor potențiale crăpături (mișcarea gurilor de scurgere, modificarea aranjamentului pavelelor etc.). Ele apar, firește, în timp, însă efectele lor sunt problematice pentru că permit infiltrarea apei în structura de rezistență.
3. Modificarea aderenței pavajului. Sunt două situații deosebite: cea a poleiului și cea a pavajului umed. În primul caz, este vorba de stratul de gheață aproape invizibil ce se formează la înălțimea solului pe orice suprafață netedă în caz de umiditate în atmosferă combinată cu anumite condiții climatologice (< 4 grade Celsius). Cel de al doilea caz este legat de pavajele cu micro-texturare fină, caz în care prezența apei poate crea suprafețe alunecoase. Din cauze de natură fizică, fenomenul de acvaplanare este mai prezent iarna decât vara.
4. Excesul de zăpadă. Un pavaj pe suprafața căruia se lasă o cantitate de zăpadă pentru o perioadă mare de timp (mai multe săptămâni, de exemplu) poate fi afectat în primul rând de umiditatea pe care o produce aceasta.
Îți vorbeam cu o ocazie precedentă despre soluțiile multiple de care te poți folosi pentru degivrarea pavajului, așa că nu insistăm în acest blog post pe o asemenea perspectivă, concentrându-ne în schimb atenția pe prevenție. Îți reamintim doar, rapid, 3 elemente semnificative:
· un pavaj uscat rezistă mai bine în timp;
· un pavaj cu înclinație optimă elimină apa chiar și iarna;
· soluțiile mecanice sunt utile și eficiente, oricare ar fi pavajul despre care vorbim.
Există un set de acțiuni pe care le putem întreprinde toamna pentru a reduce riscurile corelate cu venirea înghețului. Acestea nu sunt propriu-zis acțiuni de întreținere (deși uneori iau o asemenea formă!), ci presupun o perspectivă mai vastă. De cele mai multe ori însă, nu ai nevoie de ajutor profesional atunci când dorești să le aplici în spațiile tale rezidențiale, în jurul casei sau pe aleile din grădină.
· Asigură-te că apa se poate scurge de pe întreaga suprafață a pavajului în cazul ploilor. Pentru ninsori, asigură-te că ai suficient spațiu de depozitare a zăpezii. În mod ideal, după cum îți aminteam mai sus, un asemenea spațiu ar trebui să fie separat de pavaj sau, în cel mai rău caz, în apropierea găurilor de scurgere. Dar chiar și atunci trebuie să te asiguri că în zilele mai călduroase din timpul iernii, zăpada se va topi și apa se va scurge în mod natural, rapid, de pe pavaj, fără să creeze bălți pe suprafața acestuia.
· În cazul teraselor sau al spațiilor de relaxare din curte, este timpul să depozitezi mobilierul de grădină sau de exterior într-un mod adecvat. În afara băncilor permanente, nu lăsa alte obiecte de dimensiuni mari în locuri care pot fi afectate de ninsoare. Acest truc te ajută să limitezi eforturile de degajare a zăpezii din timpul iernii și, în felul acesta, să-ți păstrezi pavajul protejat pentru încă un an.
· Pavajele ecologice (care presupun existența unui gazon în cadrul modelelor lor) sau dalele individuale nu necesită atenție deosebită dacă gazonul respectiv a fost întreținut și pregătit pentru iarnă într-un mod corespunzător încă din timpul toamnei. Uneori însă, în special în cazul dalelor, este posibil să apară bălți din cauza modificării structurii solului. Poți rezolva aceste bălți în această perioadă, sau poți amâna rezolvarea acestora pentru începutul primăverii, când vei îmbogăți solul cu semințe de gazon proaspăt.
Știai că… în timpul unei ninsori este posibil să auzi tunete? Acestea sunt similare cu cele din timpul unei furtuni de vară, dar se formează mult mai rar și au nevoie de condiții climatologice foarte specifice pentru a apărea. |
În orice curte există zone pe care le folosim foarte des și zone pe care le accesăm mai rar în perioada iernii. Cea mai simplă cale de a identifica respectivele spații este după ce termini de măturat zăpada: tot ceea ce ai lăsat deoparte, toate zonele nedebarasate intră în a doua categorie. Îți sugerăm, de aceea, să încerci să separi, cel puțin în ceea ce privește modul întreținerii pavajului, zonele accesate zilnic de celelalte zone. Poți face asta aplicând principii distincte de întreținere de la un caz la altul:
1. Spațiile de acces trebuie debarasate de zăpadă imediat și întreținute corespunzător.
2. Spațiile care nu solicită acces imediat pot suferi amânări, dar ar fi bine ca acele amânări să nu fie ele însele de durate mari de timp.
3. Spațiile care nu solicită acces imediat, dar nu sunt pavate, pot suferi amânări de durată mai mare, dacă este cazul.
Dacă vrei să-ți ușurezi munca din toate punctele de vedere, întreține spațiile folosite regulat și nu permite aglomerarea de obiecte inutile pe suprafața acestora: un spațiu debarasat atent, până în cele mai mici detalii, încă de toamna, este un spațiu care se curăță ușor de zăpadă. Acest sfat nu se referă, așa cum îți remarcam mai sus, doar la mobilierul de grădină, deși acest din urmă element intră în această categorie, ci la orice obiect de curte, de la unelte depozitate necorespunzător, la jucăriile animalelor de companie, jucăriile lăsate incidental de copii pe suprafața pavajului și așa mai departe. Acestea nu ajută doar la debarasarea zăpezii, ci și la degajarea apei!
O metodă tradițională remarcabilă în această direcție poate fi observată în arhitectura tradițională japoneză: în unele gospodării tradiționale din această țară, apa menajeră era condusă printr-un canal săpat pe sub aleea pietonală din partea frontală a curții și a casei. Atunci când ningea, zăpada de pe alee se topea, iar aleea în sine se usca într-un mod aproape miraculos de la… căldura modică, dar suficientă, degajată de apa menajeră care era totodată eliminată din perimetrul gospodăriei în acest fel.
Chiar dacă exemplul nu este în mod necesar aplicabil în multe spații și / sau gospodării din zona noastră, principiul după care se ghidează el este foarte bun: a folosi ceva aparent deranjant în favoarea noastră sau, și mai bine spus, a crea două avantaje dintr-un singur dezavantaj. Parțial, un asemenea principiu poate lua următoarele forme în cadrul vilelor și al gospodăriilor noastre:
1. Proiectarea treptelor de la intrare luând în calcul felul cum poate fi orientată temperatura pasivă a casei pentru a ajuta, chiar dacă nu deplin, la topirea zăpezii și la reducerea volumului de apă aflată pe suprafață.
2. Sistematizarea gurilor de aerisire și plasarea acestora în locuri cheie din curte în apropierea casei, din același motiv.
3. Introducerea, pe terasele care sunt folosite, cel puțin parțial, și în perioada iernii, de elemente de încălzire pe bază de gaz sau de alt combustibil independent de cel folosit efectiv în spațiul locuinței.
4. Folosirea căldurii degajate de orice fel de cuptor, grill, focar, fire pit sau fire basket în același scop.
Știai că… · apa înghețată are un volum cu 9% mai mare decât aceeași cantitate de apă, în stare lichidă? · apa fiartă și răcită îngheață mai repede și formează o gheață mai densă decât apa obișnuită? De aceea, stratul de gheață format din aburii ce părăsesc centralele termice este mai dur și mai dificil de îndepărtat. |
Îți spuneam mai sus că, din perspectiva întreținerii curții, este de preferat s-o debarasezi de acele obiecte de mobilier al căror scop este sezonier. În vreme ce unele bănci de piatră sunt în mod evident permanente, iar alte bănci contextuale pot suporta fără nici o problemă temperaturile mici din perioada iernii, un șezlong de ratan folosit în perioada verii nu ar trebui lăsat în același loc în anotimpul hibernal. Spațiul de depozitare poate fi, firește, garajul, dar este recomandat să plasezi aceste obiecte într-un spațiu dedicat. O selectare prealabilă, din toamnă, a acestor corpuri de mobilier nu atât după funcția lor, cât după materialele din care sunt realizate se poate dovedi extrem de utilă iarna. În plus, vei observa curând că majoritatea corpurilor trebuie depozitate corespunzător, împreună cu mulțimea de accesorii folosite atât pentru ele, cât și pentru mobilierul permanent.
În cadrul acestei selecții, ia în considerare următoarele:
· Spațiul de depozitare trebuie să fie uscat și aerisit corespunzător.
· Stocarea mobilierului trebuie să fie lejeră pentru a permite aerului să circule, dar și pentru a ne lăsa spațiu de acces, de care avem uneori nevoie pe timp de iarnă.
· Elementele de metal, lemn și plastic pot fi stocate împreună, însă îți recomandăm să separi accesoriile de materiale textile și să le depozitezi corespunzător fie în același spațiu, fie într-un alt spațiu, dedicat.
· Elementele de mobilier permanent au nevoie de o îngrijire de toamnă și de una de primăvară. Debarasarea zăpezii de pe băncile permanente este o idee bună, mai ales dacă blatul de șezut este confecționat din lemn sau din alt material predispus în mod special la degradare în contact cu apa.
Este o întrebare destul de dificilă, care solicită un răspuns complex și profund contextual. Dacă ne referim la modul cum poate fi utilizată o asemenea terasă pentru adaptarea mobilierului temporar într-un alt spațiu în perioada iernii, atunci răspunsul este unul afirmativ: cele mai multe bănci mobile, scaune, mese etc. se pot folosi în decursul acestor luni în terasele semi-încălzite, adică în acele spații pe care nu le întreținem ca atare, dar unde poate exista o sursă de căldură mobilă la nevoie. De obicei în aceste locuri temperatura nu coboară sub limita înghețului pentru că ele împart unul, două sau chiar trei ziduri cu restul casei. Într-un asemenea context, temperatura ambientală de acolo este chiar mai mare decât cea dintr-un garaj neîncălzit.
Aceste terase sunt însă o idee bună și pentru că pot transforma percepția pe care o ai despre curte în perioada iernii, mărindu-ți spațiul locuit cu metri pătrați valoroși. Cu o sursă de căldură independentă, o asemenea terasă închisă poate fi folosită chiar și atunci când temperaturile de afară trec în zona negativă.
Dacă deții o casă sau o vilă de mari dimensiuni și ai ales pentru aleea principală nu un pavaj, ci un strat de asfalt, trebuie să știi că temperaturile extreme afectează acest strat într-un mod specific. Este vorba despre o compactare a asfaltului care are loc în prezența unor temperaturi foarte scăzute. Nu o să dăm valori definitive relevante pentru că această situație specifică depinde de foarte mulți factori. Cei mai importanți sunt: textura suprafeței, forma particulelor, vâscozitatea amestecului, procentul de umezeală, temperatura aerului; la aceștia, se mai adaugă și temperatura de suprafață, radiația solară, calitatea vântului, grosimea stratului de asfalt etc.
În acest context, poți combate efectele negative ale temperaturilor mici urmând sfaturile de mai jos:
1. Cel mai important detaliu este să te asiguri împreună cu constructorul că materialele folosite pentru turnarea stratului de asfalt, tehnologiile folosite și grosimea acestuia sunt corespunzătoare zonei noastre din punctul de vedere al temperaturilor pe care le pot atinge nopțile friguroase de iarnă.
2. Un alt element esențial, despre care am discutat și mai sus, se referă la prezența apei în exces pe suprafața asfaltului. Nu vorbim în acest caz despre apa topită din zăpadă (dacă există un strat de zăpadă pe asfalt, temperatura de suprafață va fi suficient de mare încât asfaltul să nu fie afectat de această condiție specifică!), ci despre apa care a ajuns accidental pe asfalt, înghețând.
3. Atenție la zonele de trecere dintr-o parte într-alta a curții, acoperite cu strat de asfalt. De multe ori, temperatura la sol în aceste cazuri este diferită de restul curții și poate reprezenta un factor relevant în cadrul discuției de față.
4. Poți folosi în mod regulat soluții de sigilare ca să crești gradul de rezistență a asfaltului tău la condiții termice extreme: dacă cantitatea de apă prezentă este mai mică, riscul micro-fisurilor scade. Aici sunt informații și produse relevante în acest sens.
Temperaturile foarte scăzute pot afecta în mod real calitatea pavajului tău dacă metodele de îndepărtare mecanică a zăpezii nu sunt corespunzătoare. Ne găsești aici pentru mai multe informații. Până atunci, iată cele mai importante greșeli pe care le poți evita destul de ușor în această direcție:
· Folosește lopeți de plastic / cauciuc în detrimentul celor metalice.
· Dacă folosești o variantă de deszăpezire motorizată, asigură-te că lama respectivei mașini este montată la înălțimea corespunzătoare (este mai bine ca o asemenea mașină să nu debaraseze toată cantitatea de zăpadă decât să frece agresiv suprafața pavajului!).
· Evită substanțele cu aderență foarte mare (anumite tipuri de nisip), dar și sarea. Încearcă mai bine produsele profesionale, care sunt mult mai prietenoase cu suprafața pavajului tău.
De cele mai multe ori, atunci când ninge, temperaturile înregistrate nu sunt foarte scăzute. Astfel, este o idee bună să debarasezi zăpada chiar atunci; un avantaj suplimentar în acel moment este dat de faptul că stratul de zăpadă proaspătă este mai pufos și mai ușor de manevrat decât un strat vechi de câteva zile sau, și mai rău, decât un strat care a format deja la baza sa o peliculă de gheață aderentă.
În ciuda numărului mare de opțiuni pe care le ai la îndemână ca să gestionezi felul cum trebuie să-ți întreții pavajul în perioada iernii și, în special, atunci când temperaturile coboară excesiv de mult sub limita înghețului, nu uita că foarte multe detalii se pot rezolva ușor dacă proiectarea inițială a pavajului este gândită corespunzător. Acest lucru se referă în special la modul cum drenează pavajul apa pentru că prezența acesteia, corelată cu temperaturile negative este primul factor în degradarea de lungă durată. Dacă proiectarea este bine realizată, cele mai multe probleme referitoare la acest aspect dispar, dându-ți posibilitatea să-ți reduci foarte mult eforturile depuse în curtea și în grădina ta în privința întreținerii acestora în perioada anotimpului hibernal.