12 Apr 2022
De cele mai multe ori, tindem să asociem pavajul cu partea din față a curții noastre sau cu zonele limitrofe casei, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Dincolo de design, de aspect și de alegeri stilistice, pavajul este în primul rând un element funcțional, utilitate care iese în relief atunci când gândim proiectul arhitectural în ansamblul său. Însă pavajul reprezintă și o alegere potrivită pentru grădina ta, oricare ar fi dimensiunile acesteia. În plus, primăvara care se instalează printre noi în aceste săptămâni este momentul ideal să iei în calcul relația dintre pavaj și grădină, împreună cu beneficiile acesteia.
Este cazul foarte multor grădini de dimensiune medie sau mare. De asemenea, este cazul în speță al grădinilor urbane, asociate vilelor din cartierele rezidențiale. Există în această situație un aspect esențial, de bază, după care se organizează 90% dintre proiecte: aleea principală, dublată de alei secundare. În vreme ce considerăm o asemenea abordare nu doar pozitivă, ci și salutară în foarte multe situații, trebuie să-i remarcăm limitările, mai ales dacă avem de-a face cu o grădină închisă, unde o parte din esența perspectivei grădinii trebuie să fie preluată de inventivitatea (și, de ce nu, ingenuitatea) proiectantului său.
Îți sugerăm mai jos trei soluții alternative la această structură clasică, foarte utile dacă te găsești în momentul fast al organizării inițiale a grădinii tale, dar aplicabile și pe proiecte de reconstrucție, cu aceeași eficiență.
Nu ne plac cifrele într-un astfel de context pentru că factorii ce pot influența acest procent sunt prea mulți și prea diverși. Totuși, putem sugera un procent variabil între 15 și 25%. Se poate coborî sub minim (destul de mult, în cazul dalelor individuale), dar este recomandat să nu depășești maximul. Cele mai importante elemente ce intervin în această decizie sunt următoarele:
În primul rând, o asemenea listă este extensibilă în funcție de gusturile și necesitățile tale. În al doilea rând, este bine să ne păstrăm deschiși la nou și să acceptăm că pavajele ce erau la modă acum câțiva ani își pot pierde ușor din atractivitate. Cu alte cuvinte, acesta este un punct în care este bine să gândim scalabil. De aceea, lista de mai jos este simultan orientativă și deschisă.
Antic – un model cu ținută, ideal pentru aleile drepte late sau foarte late. Construiește alei secundare atrăgătoare, ce rețin imaginea de ansamblu a grădinii tale și ușurează deopotrivă accesul.
Antico – se bucură de avantajul unor texturi deschise, al unor nuanțe ce completează cu succes orice context vegetal, în special pe cele bogate și luminoase. Îl recomandăm în tandem cu modele mai închise la culoare, tot angulare, și cu tufe de înălțime joasă, combinație ce va deschide grădina ta, făcând-o să primească mai multă lumină solară.
Pastel – vine în patru nuanțe posibile care sunt tot atâtea moduri de a aduce culoare și contrast în grădina ta. Arată bine individual, dar opțiunile cromatice se pot combina cu succes în cadrul aceleiași alei sau pe alei diferite.
Asti Natura – lasă bogăția acestui model să mențină lumina și deschiderea în curtea ta. Ideală pentru curți mari și pentru grădini spațioase și comode, Asti Natura se potrivește bine și pe aleile mai restrânse, unde cromatica va suplini limitarea spațială.
Grando – este primul model care ne vine în minte atunci când trebuie amenajată o grădină iluminată discret. Are capacitatea de a transforma spațiile mici în spații generoase și de a aduce un sens urban oricărei grădini inundate de vegetație.
Începutul primăverii este momentul perfect pentru luarea acestei decizii din cauza faptului că vegetația se află acum în pragul ei minim de dezvoltare anuală, ceea ce oferă o imagine mai clară asupra grădinii și, implicit, o perspectivă mai pertinentă. Este bine să decidem trasarea aleilor într-un astfel de moment ca să ne asigurăm că combinăm într-un mod constructiv și durabil latura utilă cu latura plăcută, că reușim să structurăm grădina așa cum ne dorim lăsând totuși natura să explodeze în spațiu și, nu în ultimul rând, că rezultatul va fi mulțumitor chiar și în cazul în care vom dori modificări ulterioare. Altfel spus, plasarea aleilor în grădină este o operațiune structurală ce trebuie privită ca atare, indiferent de pavajul sau dalele pe care alegem să le folosim.
Trasarea inițială a aleilor este dificilă pentru că trebuie să păstreze în suspensie atât dezvoltarea plantelor în spațiu și timp, cât și utilitatea grădinii, de la un caz la altul. Așa se explică apariția aleii principale în multe dintre grădinile contemporane: este mult mai ușor să gestionezi un spațiu odată ce i-ai gândit o coloană vertebrală (sau o axă de simetrie) decât să lucrezi cu o suprafață aparent amorfă într-o fază inițială. Totuși, credem că se poate, că este un gest util și că rezultatul poate fi unul atrăgător. Orientează-te după următoarele sugestii:
Cel mai important detaliu pentru ca grădina ta să arate bine este cu siguranță gradul de întreținere a acesteia, indiferent de designul ei. O grădină întreținută este o grădină promițătoare. Însă, pe lângă acest aspect, mai putem remarca o serie de elemente mai mult decât semnificative prin care poți optimiza felul cum arată aleile tale. Soluțiile sunt simple, durabile și ușor de pus în practică.
Folosește bordurile inteligent și nu le permite să dea spațiului un sens excedentar. Bordurile înalte și palisadele sunt minunate pentru curțile mari, în marginea gazonurilor generoase, în spațiile de trecere sau în orice alt loc ce nu constituie un impediment pentru accesul în spațiu. Păstrează pentru celelalte cazuri bordurile joase sau evită-le total prin soluții alternative de încheiere a pavajului de pe aleea ta.
Treptele sunt cel puțin la fel de importante. Aici cheia stă în textură și, parțial, în nuanța pietrei alese. Textura trebuie să continue textura dalelor sau a pavelelor. Insistăm asupra acestui element pentru că o diferență de textură prea mare are efecte violente asupra perspectivei. Apoi este bine să alegi pentru trepte o culoare mai deschisă sau similară cu aceea a pavajului și, dacă vei face asta, grădina ta va arăta mai luminos.
Dalele individuale sunt mult mai permisive din aceste puncte de vedere și poți alege după gust și păstrând o independență mai mare față de pavajul de bază de pe alei. Păstrează însă formele sau cel puțin contururile sugerate de modelul de pavaj pentru o senzație de unitate de ansamblu.
Remarcăm în ultimii ani o modă printre constructorii din zona noastră de a plasa de jur-împrejurul grădinii un pavaj, lipit de zidul de împrejmuire, de o lățime modică sau mică. Acesta nu poate de cele mai multe ori să fie folosit ca atare și, chiar dacă ar fi, sensul său ar fi alterat pentru că nu avem motive reale să ne plimbăm prin jurul grădinii, urmându-i perimetrul. Gestul este explicabil tehnic pentru că, în felul acesta, zidul este mai protejat în fața intemperiilor și a scurgerilor apelor pluviale, iar accesul la el este facilitat.
Îți recomandăm însă o perspectivă contrară: lasă gazonul să inunde grădina până la marginea ei, cu toate că o să întâmpini mici dificultăți în muncile de întreținere. Mai mult, adaugă grupuri de vegetație lipită de zid, în special atunci când vorbim despre o curte rectangulară clasică, pentru că, în felul acesta, o să distrugi senzația de monotonie pe care o dă orice perimetru total vizibil. Aleile sunt pentru promenadă mai mult decât sunt pentru acces și este bine să le trasezi în grădina ta urmând acest principiu simplu. Nu trebuie să uităm că pavajul, fiind în sine un material rece, intervine în ordinea naturală și, deci, că sensul lui trebuie să rămână unul moderat.
Terasele independente de exterior, foișoarele, bucătăriile de vară sau spațiile de grătar camuflate în liniștea grădinii sunt tot atâtea elemente ce necesită trasarea unor alei de acces. Soluțiile pe care ți le oferim în acest capitol sunt în totală dependență de dimensiunile grădinii tale. Este bine ca suma acestor construcții adiacente să nu ocupe mai mult de 7-10% din amprenta grădinii, dar procentul poate urca dacă spațiile sunt deschise și sunt ele însele accesorizate cu multă vegetație. Iată câteva soluții de alei pentru aceste locuri:
Trasarea aleilor în grădina ta poate părea inițial (și parțial este, cu siguranță) un gest făcut să dureze pentru mulți ani. În vreme ce acest lucru este recomandabil, ținem să te facem conștient de faptul că poți adăuga oricând pe suprafața grădinii tale alei noi, după interesul stilistic și necesitățile tale. Pentru mai multe detalii în această direcție sau pur și simplu pentru sfaturi pragmatice profesionale, ne găsești aici. Până atunci însă, iată o listă de sfaturi și idei dezvoltate de noi special pentru grădinile care sunt remodelate parțial o dată la câțiva ani:
Primăvara este un moment propice pentru aceste decizii și pentru că lipsa de culoare din grădina ta, încă neasaltată de tufe cu impact cromatic, de grupuri florale, de pomi înfloriți, are un impact constructiv asupra abilității tale de a-ți separa spațiul așa cum dorești. Decide astfel pavajul acum pentru ca lunile ce urmează, vara și toamna să fie îmbogățite de soluții peisagistice noi și, de ce nu, de un mobilier pe măsură.