08 Feb 2021
Acest articol se axează pe un principiu destul de simplu, însă nu foarte evident pentru mulți dintre noi: lunile reci de iarnă, în care nu ne folosim de curțile noastre într-un mod extins, sunt o perioadă excelentă pentru desfășurarea unor proiecte de reamenajare. În vreme ce nu-ți recomandăm în mod obligatoriu lucrări de infrastructură, sau lucrări pur și simplu majore, care ți-ar putea afecta viața de acasă pe durata câtorva săptămâni, rămânem totuși la convingerea că iarna are avantajele ei în ceea ce privește proiectele mici. Iată de ce.
Cel mai important argument pentru desfășurarea unor proiecte mici de reamenajare în curte și grădină ține de faptul că majoritatea obiectelor utilizate în mod curent în curte sunt acum depozitate. Altfel spus, ai spațiu de desfășurare. Al doilea argument decurge din primul: dacă ai spațiu de desfășurare, ai și posibilitatea să înțelegi mai bine și să vezi mai clar care sunt zonele care se pot optimiza. Uneori, pavajele, în special dalele de mari dimensiuni cum sunt Appia Antica sau Asti Colori cresc senzația spațială într-un asemenea grad încât îți modifică percepția referitoare la cât loc ai la dispoziție. Așa că este bine să folosești o ruletă ca să determini mărimea reală a spațiului pe care vrei să-l modifici.
În plus, aleile laterale de acces din curtea din față în curtea din spate (care, în cadrul multor arhitecturi urbane de azi sunt limitate, din cauze exterioare, care țin de parcelele respective, la un culoar utilitar) sunt în această perioadă curățate de vegetație și de obiecte inutile, oferindu-ți la rândul lor o perspectivă mai clară asupra întregii curți. Dacă această zonă nu este pavată, e momentul să o faci. Alege pavele mici în raporturi clasice și nuanțe închise.
Absența vegetației te ajută să inspectezi zona din apropierea grădinii și e momentul să verifici dacă este nevoie să îndepărtezi iarba crescută necorespunzător. Aceasta poate fi semnul unui pavaj montat defectuos, după cum îți vom explica puțin mai jos.
1) Iarna e prietena bordurilor: reajustează poziția celor mutate de la locul lor, sau schimbă întreaga gamă cu una nouă.
2) Acum este momentul să te ocupi de întreținerea treptelor, inclusiv a celor turnate cu piatră, care solicită uneori reparații minore o dată la câțiva ani, în funcție de umezeala și de alternanțele termice la care au fost supuse.
Vom păstra acest aspect scurt, dar credem că este necesar să-l remarcăm: limitările muncilor de infrastructură care pot apărea din cauza condițiilor de mediu de la sfârșitul toamnei și până la începutul primăverii sunt, din perspectiva acestor amenajări, reduse. Nu o să pui la -20 de grade Celsius pavaj (ar fi în primul rând incomod pentru tine și contraintuitiv pentru timpul tău), însă orice perioadă din timpul iernii, care presupune zile uscate și o temperatură moderată, e potrivită pentru un asemenea proiect.
În timp ce recomandările pentru turnarea asfaltului (dacă ai o curte mai mare, cu acces auto dedicat sau cu alee de acces, acest aspect s-ar putea să te intereseze!) sugerează temperaturi cuprinse între aproximativ 5 și 25 de grade Celsius și o umiditate relativă mai mică de 90%, celelalte lucrări de infrastructură, în special cele de reamenajare, care nu solicită amestecuri de gleturi sau mortare, nu se opresc nici măcar aici. Remarcă în acest context că temperatura minimă este atinsă în mai mult de jumătate din zilele de iarnă, ceea ce-ți dă posibilitatea să fii destul de flexibil cu timpul tău.
Știai că:
|
Idei: 3) Anumite zone din curtea ta sunt umede doar în această perioadă a anului. Cu cât le lași acum mai libere, mai expuse soarelui și curenților de aer, cu atât reduci efectele eroziunilor în timp. 4) Îți poți reamenaja acum magazia de unelte, care poate fi foarte ușor pavată cu cele câteva pavele care ți-au rămas de la pavajul din curte. Folosirea nisipului cuarțos este și aici esențială. |
În afara cazului în care dispui de un sistem de încălzire (și, parțial, chiar și într-o asemenea situație) terasele de exterior sunt folosite mult mai puțin în perioada iernii, ceea ce face ca operațiunile de întreținere sau modificare să fie mai ușor de abordat. Reține că nu este vorba atât de modificări de ansamblu, ci, mai degrabă, de repoziționări sau de proiecte minore. Absența mobilierului de exterior și a ghivecelor mari de plante îți oferă și mai mult spațiu de lucru pe terasă.
Corelăm ideile din această categorie cu natura pavajului tău, și anume:
5) Dalele de mari dimensiuni – pot fi accesorizate cu alte elemente structurale, atâta vreme cât este păstrat sensul minimalist și cât intervenția în spațiu nu este majoră. În cazul unor proiecte de durată (jardinieră DIY suspendată), asigură-te că nu există un impact semnificativ asupra funcționalității terasei în celelalte anotimpuri din an.
6) Terasele cu pavele clasice – susțin proiecte clasice: folosește aceleași culori și aceleași tipuri de dale pentru un suport de obiecte (umbrele, perne, încălțăminte, pături) pe care îl plasezi pentru câteva sezoane într-o laterală a terasei, ferită de intemperii.
7) Pavelele mici și intime – rețin pe suprafața terasei tale ceva din căldura casei. În locul unei amenajări mai ample sau al unui proiect DIY, îți recomandăm aici produsele decorative luminoase din oferta noastră. Sunt atrăgătoare, împrumută terasei o complexitate anume și au avantajul (care nu trebuie ignorat deloc!) că sunt modulare și că pot fi oricând îndepărtate. Experiența ne spune însă că o să le folosești din plin cel puțin până la mijlocul primăverii.
Da, firește, sunt recomandate pentru orice proiecte de DIY. Ai aici un ghid extins pentru procedurile profesionale și te asigurăm că funcționează cel puțin la fel de bine pentru ideile tale personale de amenajare. Acest lucru se întâmplă pentru că dalele și pavelele prezintă în cadrul ofertei de materiale de construcții, un set particular de avantaje.
Dalele și pavelele sunt simultan:
rezistente;
modulare;
aspectuoase;
omogene;
dure.
Pentru aleile permanente, recomandăm firește un pavaj instalat profesional. Însă, uneori, grădina ta îți solicită o cărare suplimentară sau un acces temporar într-o anumită zonă. Sau se poate să-ți dorești alei al căror rol să nu dureze decât un an sau chiar mai puțin. În astfel de cazuri, perioada iernii este momentul ideal în care îți poți construi cu dalele tale suplimentare o alee, și asta din două motive: a. arhitectura de bază a grădinii este mai vizibilă în perioada de iarnă, când activitatea vegetativă a plantelor este la minim și b. accesul în orice spațiu al grădinii este mult mai bun.
Bordurile nu sunt neapărat necesare pentru un asemenea proiect, în primul rând pentru că scopul lor utilitar (acela de a nu lăsa dalele să alunece) nu se aplică pe o perioadă de timp atât de redusă. Totuși, este bine să le așezi pe un strat de nisip și nu direct pe pământ. În felul acesta așezarea dalelor va fi mai bună și mai ușoară, scurgerea apei va fi (cel puțin parțial) asigurată, iar potențialul grad de uzură al dalelor în contactul cu pământul brut va fi redus. Orice nisip este bun pentru proiecte cu o durată de viață atât de redusă, însă îți recomandăm și aici nisipul cuarțos.
În funcție de arhitectura locuinței tale, vor exista întotdeauna zone, mai mici sau mai mari, care nu vor prezenta un interes deosebit de la o săptămână la alta. De multe ori este paradoxal dificil să identificăm aceste zone, însă această perioadă a anului ne oferă această șansă pentru că ni le expune mult mai evident. În principiu, este vorba despre:
Pentru toate acestea, ai cel puțin două idei generale, aplicabile oricât de mare sau de nefericit poziționat ar fi locul respectiv.
8) Construiește, din dale și pavele o jardinieră permanentă, respectând arhitectura minoră a respectivului loc. Oricare ar fi forma finală a acesteia, te asigurăm că se va integra bine în zonă. Plantele dintr-o asemenea jardinieră sunt o altă discuție și pot fi alternate în funcție de anotimp și gusturi.
9) Folosește corpuri de iluminat autonome și profită de libertatea de mișcare pe care ți-o oferă faptul că, în această perioadă, respectivele spații sunt goale, ca să determini cel mai bun aranjament pentru curtea ta.
Există cel puțin două aspecte de care te poți ocupa în perioada rece și care vizează în mod direct pavajul deja montat în curtea ta, pe aleile centrale și, într-o oarecare măsură, pe terasele exterioare.
10) Scurgerile de apă din perioada aceasta (și în special după un dezgheț violent) sunt mai mari decât de obicei și, în anumite zile, pot să atingă cotele maxime la care vei asista pe proprietatea ta de-a lungul întregului an. Astfel de momente sunt utile pentru că demonstrează sau verifică în ce măsură este bine echilibrată infrastructura scurgerilor din curtea ta. Nu trebuie propriu-zis să faci nimic pentru că, dacă totuși este nevoie de o atare lucrare, ea este recomandată pe o vreme mai caldă, dar poți să observi dacă înclinația e corespunzătoare și dacă rigolele preiau suficient de rapid apa pluvială și cea provenită din topirea zăpezii.
11) Pavajul poate fi izolat împotriva apei. Folosește sealer-i specializați pentru astfel de proiecte și respectă cu strictețe temperaturile de aplicare care sunt recomandate pe ambalaj. S-ar putea ca, dacă nu găsești o fereastră de timp cald, să fii nevoit să lași și această muncă pentru o perioadă mai însorită.
Ambele sunt lucrări care pot fi executate cu foarte multă ușurință în zilele relativ calde de iarnă pentru că vegetația nu-ți stă în cale și pentru că perspectiva de ansamblu a grădinii tale este mai clară acum.
Jardinierele permanente pot fi remodelate, restructurate, rezidite sau doar curățate corespunzător. Ia în calcul faptul că nu este deloc dificil să schimbi forma (și volumul) unei astfel de jardiniere dacă ai construit-o chiar tu și mai ai și alte pavele de care să te poți folosi. În plus (dar acest aspect ne interesează mai puțin) este momentul ideal să refaci stratul de pământ sau să-l îmbogățești cu pământ proaspăt. Aplică același principiu pe băncile cu jardiniere sau în ghivecele de exterior care sunt așezate pe terasă.
Rondourile, construite la înălțimea solului sau supraînălțate moderat, prezintă un impact estetic deosebit în perioada verii, însă conturul acestora, bordurarea și întreținerea este bine să aibă loc acum. Iată câteva sugestii care, cu o investiție foarte redusă, optimizează aspectul și rezistența rondourilor de pe gazonul tău de acasă:
12) Poți folosi, separat sau alternativ, pavele și borduri ca să delimitezi rondoul de gazon. Este bine ca această delimitare să nu fie agresivă: în felul acesta reduci muncile de întreținere a ierbii, în special din perioada primăverii.
13) Rondourile sau straturile de flori așezate în proximitatea unei alei centrale sunt mai ușor de întreținut vara. În cazul acestora, delimitarea trebuie construită doar înspre gazon, lăsând latura dinspre alee să comunice direct cu aceasta.
14) În perioadele reci și uscate de iarnă, solul este mai dur. Dacă ai o grădină ușor umedă, acum este un foarte bun moment să remodelezi o anumită zonă dacă dorești să obții o trecere de nivel.
15) Instalează în perioada iernii corpuri de iluminat independente (led-uri solare) sau racordate la rețeaua de energie a locuinței tale ca să pui în felul acesta accent vara pe un grup vegetal sau altul.
Ne referim aici la tot ce ține de scurgerea apei, pluviale sau de altă natură, de la jgheaburile și burlanele casei, la burlanele corpurilor conexe, la jgheaburile din cadrul pavajului, la rigole și canalele centrale care ghidează această apă spre sistemul de colectare comunitar. Dacă această curățenie nu a avut loc odată cu căderea frunzelor, este timpul să o faci acum.
Pentru reguli specifice (substanțe chimice, operații fizice sau de altă natură) legate de întreținerea pavajului tău, citește acest articol dedicat, care îți explică în detaliu cum să debarasezi zăpada din curtea ta și cum să reduci impactul înghețului asupra pavajului tău. Dincolo de acest aspect, alege pentru această operație de întreținere o zi uscată și acționează extensiv, eliminând orice stă în calea apei. Apa care băltește sau, și mai rău, bălțile care îngheață și se dezgheață succesiv influențează durata de viață a oricărui tip de dale sau pavele.
Știai că:
|
Am lăsat pentru finalul acestui articol un caz mai aparte și anume cel al zidurilor din curte. Perioada rece lasă aceste ziduri cel puțin la fel de expuse ca și pavajul din proximitatea lor. Chiar mai mult, ghivecele cu plante curgătoare au fost eliminate la finalul toamnei, iar plantele cățărătoare au fost tăiate corespunzător, lăsând zidurile golite. Deși acest lucru duce la un aspect sărac, implicit iernii, el vine cu anumite avantaje. Îți marcăm trei idei interesante. Pentru alte soluții specifice, întrebări sau ghiduri suplimentare, ne găsești aici.
16) Poți curăța extensiv zidurile în această perioadă. Dacă ești bine organizat și suficient de meticulos, efectele vor fi vizibile pentru cel puțin o jumătate de an, în special în cazul zidurilor laterale de delimitare a curții.
17) Elimină vegetația care apare incidental pe suprafața acestora: fire de iarbă, plante cățărătoare sălbatice sau chiar flori.
18) Reconfigurează și ordonează prezența ghivecelor pentru primăvara care urmează. Acum este momentul să gândești o altă aranjare pe ziduri sau să anulezi una veche. În cazul zidurilor tencuite și vopsite, gestul este recomandat anual, pentru ca decolorările implicite cauzate de lumina soarelui să nu devină foarte vizibile.
Ne încheiem lista noastră de sfaturi cu o idee suplimentară, foarte la modă în ultimii ani: aceea a aranjamentelor temporare de plante de iarnă. Fie că e vorba de flori sau de plante verzi, odată ce ai făcut selecția soiurilor care pot fi ținute în frig, ai posibilitatea să aduci puțină viață pe pavajul tău folosindu-te de astfel de aranjamente a căror durată se va încheia odată cu venirea primăverii.
Poți folosi o structură nouă pentru un asemenea aranjament, dar există și varianta de a așeza vasele cu plante într-o jardinieră permanentă sau în ghivecele, deocamdată goale, care stau aliniate la marginea terasei de afară. Pata de culoare și de viață va fi apreciată de toată lumea, iar efortul depus pentru a o obține va fi minor.