04 Jun 2019
Orice formă ar avea și aproape în orice context ar fi plasată, curtea din față este primul element care arată vizitatorilor casa în care vor intra. Din acest punct de vedere, ea poate să fie mai importantă chiar decât stilul arhitectural folosit pentru clădire, deși cele două elemente de arhitectură se completează deseori într-un tot unitar. Într-un asemenea context, este într-adevăr esențial să-ți alegi cu cea mai mare atenție aspectul curții din față. Iar aici, pavajul și accesoriile sale sunt ele însele esențiale.
Tipologia curților din partea din față a casei este extrem de generoasă și are o istorie care merge înapoi sute de ani. Ți-am selectat, dintre posibilitățile multiple, pe cele mai des întâlnite la noi, având grijă ca respectivele tipuri să fie relevante pentru pavaj și pentru formele acestuia deopotrivă. Tabelul de mai jos este, firește, orientativ.
TIPUL CURȚII |
TIPUL PAVAJULUI ȘI ALTERNATIVE VIABILE |
SFATURI ADIACENTE |
Curte spațioasă, care combină aleea pietonală cu o alee pentru acces auto |
|
|
Curte spațioasă, fără acces auto, cu multă vegetație |
|
|
Curte de dimensiuni medii, cu aleea pietonală plasată în zona centrală |
|
|
Curte de dimensiuni medii cu aleea pietonală transversală, unduită sau cu acces pe bază de dale individuale |
|
|
Curte îngustă, cu alee pietonală |
|
|
Curte de dimensiuni reduse, cu alee pietonală și alee pentru acces auto |
|
|
Curte de dimensiuni reduse cu alee pietonală scurtă și multă vegetație |
|
|
Curte de dimensiuni reduse cu spațiu de parcare inclus |
|
|
Nu trebuie să uităm că o asemenea curte reprezintă locul de trecere și de acces din stradă în casă. Din acest motiv, răspunsul este categoric da, fie că ne interesează felul dalelor, fie că vorbim despre textura acestora, culoare, sau alte aspecte funcționale. Iată, rapid, o listă de întrebări la care trebuie să răspunzi în legătură cu caracteristicile relevante ale pavajului, privit în context:
□ Se potrivește modelul cu arhitectura casei?
□Este în consonanță cu alte elemente de arhitectură / de structură / de decor?
□ Acoperă necesitățile funcționale ale locului?
□ Este scalabil? Va fi la fel de util/funcțional peste câțiva ani?
□Se potrivește cu vegetația curentă?
□ Se va potrivi cu vegetația perenă în anii următori?
□ Este conceput în virtutea casei sau are nevoie de îngrijiri speciale?
Ai observat cu siguranță o modă destul de des răspândită – aceea de a integra în curtea din față un rondou cu flori, plasat în zona centrală și preluând majoritatea funcțiilor decorative ale spațiului. De cele mai multe ori, este vorba de un strat de flori bogat în soiuri sezoniere, ceea ce permite o variație a acestora de la un anotimp la altul și, prin aceasta, o modificare a aspectului de ansamblu a curții de la primăvară la toamnă. Rondoul se leagă însă în mod direct cu pavajul care-l înconjoară și-l susține; din acest motiv, trebuie să avem grijă atunci când alegem cele două elemente structurale.
Dacă rondoul este de dimensiuni impozante (fapt pe care-l recomandăm numai și numai în curțile mari, pentru că altfel efectul va fi unul greoi nu doar pentru intrare ca atare, ci și pentru aspectul întregii case!), alegerea pavajului este o problemă dificilă. Astfel, trebuie alese linii simple, care să creeze perspectivă și să susțină spațiul de acces din jurul rondoului. Îți recomandăm aici dale precise, cu rosturi simple și cu o aliniere cât mai ușor de executat. Același lucru se aplică și dacă în locul unui rondou cu flori alegi pentru curtea din față o jardinieră permanentă de mari dimensiuni.
Dacă, pe de altă parte, rondoul este construit din flori joase sau din covoare de vegetație la sol, alegerea pavajului dimprejurul acestuia este mult mai liberă. Jocul formelor și contururile dalelor trebuie să ia în calcul atât vegetația aleasă, cât și arhitectura casei. Îți reamintim totuși că vegetația este trecătoare, pe când pavajul are o durată de viață mai lungă și că, deci, este mai coerent să primeze alegerea celui de-al doilea și să adaptezi vegetația după el.
Este o întrebare dificilă din cauză că răspunsul este legat în mod intim de o mulțime de aspecte formale ale curții despre care vorbim. Nu este o idee bună să generalizăm foarte mult în acest punct, așa că o să-ți extragem regulile și sugestiile de aici bazându-ne pe câteva cazuri particulare destul de des întâlnite. Nu uita însă că acestea pot fi adaptate sau modificate conform dorințelor tale și urmând contextul specific la care le aplici.
După cum îți explicam mult mai extensiv aici, plasarea rigolelor este esențială pentru ca apa pluvială să nu fie deranjantă, în special toamna și în reprizele de ploi torențiale din mijlocul verii. Pe lângă aspectele explicate acolo referitoare la funcționalitatea acestor elemente, îți adăugăm aici câteva detalii cel puțin la fel de relevante.
Este vorba în primul rând de faptul că rigolele trebuie să se integreze în ansamblul curții din față. Modul de montare a acestora este specific și trebuie, la rândul său, făcut în funcție de întregul context. Este în special cazul curților din față urbane care se prelungesc pe lângă casă cu o alee de acces spre spațiul din spate al acesteia. Aici rigolele trebuie să se continue de la un spațiu sau etaj (după caz) al curții la altul pentru ca apa să fie preluată și evacuată de pe toată suprafața. Pentru că rațiunile acestor alegeri sunt unele funcționale, îți sugerăm să discuți acest aspect cu arhitectul sau constructorul tău, sau să ne contactezi pentru detalii suplimentare.
O altă sugestie fermă referitoare la rigole este ca acestea să fie concepute la același nivel cu restul pavajului. Spre deosebire de borduri, ale căror sens și scop sunt implicit de delimitare și de separare, rigola trebuie să se piardă în peisaj și să lase locul pavajului de a se expune privirii. Plasarea acestora la nivelul pavajului și în lateralele curții sunt cele mai obișnuite proceduri prin care se obține acest efect.
Știai că… de-a lungul istoriei, în zonele urbane multe curți din față nu au avut un gard, fiind astfel un loc de trecere mult mai expus între zona stradală și intrarea în casă? Cel mai bun exemplu îl reprezintă străzile tradiționale britanice și unele străzi din perioada victoriană. De asemenea, stilul de arhitectură contemporan din Statele Unite presupune o lipsă de separație, deși acolo curtea este considerată un spațiu privat, chiar dacă gardul lipsește cu desăvârșire. |
Există multe cazuri în care curtea din față are un rol specific, dincolo de acela de acces în casă. Uneori acest sens nu este evident de la bun început. Alteori, el este atât de profund integrat în arhitectura de ansamblu a casei încât scapă privirii inițiale. Iar alteori este camuflat pentru a-i crea familiei care locuiește în casa respectivă un teritoriu cât mai intim cu putință. Îți sugerăm mai jos patru structuri des întâlnite, împreună cu sugestiile de pavaj pentru fiecare caz în parte.
Trei sugestii rapide:
|
Acoperirea unei suprafețe de dimensiuni generoase cu un pavaj omogen este ideală atunci când dorim să obținem un spațiu echilibrat și totodată util. Este în primul rând cazul parcărilor rezidențiale, după cum îți explicam în sugestiile de mai sus, dar există și alte motive contextuale pentru un asemenea gest. Cu toate acestea, o idee cel puțin la fel de interesantă este cea a utilizării vegetației până în punctul când integrează casa într-un ansamblu natural. Această opțiune presupune o regândire a aleilor și a pavajului ca tot unitar și, apoi, o metamorfozare a acestuia în funcție de natura din jur. Astfel, poți opta pentru:
Oricare ar fi opțiunea ta, este esențial să gândești acest pavaj în locul unde urmează să-l instalezi pentru că, spre deosebire de pavajul asociat cu curtea din spate, de cel asociat teraselor sau de aleile din grădina de promenadă, pavajul din curtea din față este mult mai ușor de corelat cu ansamblul casei.
Este foarte important să luăm în calcul toate aspectele ce pot apărea de-a lungul timpului (cele mai multe dintre ele de natură funcțională) și care pot afecta în mod obiectiv evoluția curții din față. De aceea, sugestia noastră este să te asiguri că spațiul respectiv are calitățile de mai jos. Dacă acestea sunt întrunite, este absolut sigur că pavajul pe care îl alegi va fi folositor, atrăgător și constructiv în raport cu ansamblul. Curtea din față trebuie să fie:
Marea majoritate a caracteristicilor de mai sus ar trebui să te convingă de rolul esențial pe care îl are curtea din față pentru imaginea întregii case, iar aici pavajul este esențial pentru stabilirea și permanentizarea acestui rol. Ne poți scrie sau contacta telefonic pentru sugestii suplimentare în legătură cu acest tip de pavaj. Oferta noastră este extensivă și îți permite o flexibilitate majoră, oricare ar fi gusturile sau înclinațiile tale. Mai mult, este foarte probabil să dispunem de materiale / structuri / decorațiuni / accesorii despre care să nu fi știut și care să te ajute în efortul tău de a-ți construi casa în forma și în nuanțele pe care le dorești.
De aceea, sfatul nostru este să-ți păstrezi opțiunile deschise pentru acest tip de pavaj anume pentru că diversitatea modelelor pe care ți le putem pune la dispoziție poate în mod real să-ți transforme curtea din față dintr-un spațiu simplu și funcțional într-un teritoriu plin de bogăție și identitate, primitor și ilustrativ deopotrivă.