07 Feb 2019
Încă de la început, 4 detalii esențiale:
|
Întreținerea pavajului în perioada iernii este marcată de o serie de factori de bază. Analiza acestor factori și informarea cu privire la modul cum poți reacționa în prezența lor te ajută să fii responsabil cu pavajul tău pe durata celui mai complex anotimp pentru întreținerea curții, și anume iarna. Doi factori meteorologici (frigul și umezeala) solicită din partea ta atenție în modul cum îți gestionezi pavajul. Lor li se alătură alții, mai puțin relevanți, după cum vei afla mai jos.
Frigul este un element esențial pentru că temperaturile extreme pot afecta într-o oarecare măsură pavajul. Aceasta în special când temperaturile sunt dublate de următorii factori: prezența gheții persistente pe suprafața pavajului; umezeala excesivă recurentă; averse recurente; polei. Dacă astfel de condiții apar frecvent în zona unde locuiești, poți reduce timpul de întreținere alegând un pavaj sigilat încă de la început (adică evitând rosturile naturale din iarbă) și asigurându-te că sistemul de drenare este corespunzător. Acesta din urmă trebuie să facă față la topirile bruște datorate unor creșteri ale temperaturii care apar frecvent iarna.
Umezeala produce aproximativ aceleași efecte și (deja ai observat) trebuie corelată cu frigul. Prin alternarea temperaturilor joase cu cele înalte, umezeala poate eroda pavajul reducându-i durata de viață. Cu cât reușești să o eviți mai mult, cu atât mai eficiente și mai simple îți vor deveni eforturile de întreținere.
Mai multe decât te-ai aștepta. Iată o combinație de sfaturi și sugestii pentru o întreținere rapidă a pavajului tău:
Înainte de folosirea oricărei substanțe cu scop degivrant, anti-îngheț, anti-alunecare etc., trebuie să te asiguri că aceasta nu afectează pavajul și că este prietenoasă cu mediul înconjurător (nu te afectează pe tine, nu afectează sănătatea animalelor și a plantelor sau bunăstarea mediului). Aici nu este un loc bun pentru inovație. Dincolo de lista noastră de mai jos, verifică informațiile relevante contactând producătorii (al pavajului și al substanței respective deopotrivă).
Din această cauză, este bine să citești lista de mai jos cu scop informativ. Ca utilizator casnic sau ca proprietar al unui pavaj de dimensiuni reduse, îți sugerăm a doua parte a listei, care este organizată cu un focus pe substanțe non-intruzive, ală căror sens în context este pur mecanic.
1. Chimicale
a. Prima și cea mai comună substanță este clorura de sodiu (sarea). Deoarece toata lumea e obișnuită să o folosească, este principala cauză a deteriorării grave a suprafețelor pavate.
b. Există zone unde se folosește sulfatul de amoniu, care este de altfel și un îngrășământ pentru sol. Recomandăm, firește, moderație.
c. Similar, salpetrul (nitratul de amoniu) este și el un îngrășământ cu potențiale aplicații în anti-îngheț.
d. Acetatul de potasiu are avantajul de a preveni înghețarea. Se folosește în special pe suprafețele mari și are o rată de coroziune mai redusă decât aceea a clorurii de sodiu.
e. Silvina este din punct de vedere chimic tot o sare (clorură de potasiu) care poate fi utilizată împotriva gheții.
f. Soluțiile comerciale pe bază de uree oferă un grad de coroziune mult mai redus decât sarea și pot fi folosite în cantități semnificative. Sunt recomandate în special pentru arii mari, cu trafic auto.
g. Clorura de calciu este folosită uneori împotriva zăpezii. Producătorii autohtoni o recomandă ca fiind soluția acceptată pentru deszăpezire.
2. Materiale cu rol mecanic
a. Nisipul – abraziv în cantități mari, trebuie eliminat de pe suprafața pavajului după dezgheț. Nu îl recomandăm pentru pavajele lucioase sau pentru pavajele cu texturare fină. Este recomandat și pentru faptul că, după dezgheț, cantități mici ajung în rosturi și au un efect de sigilare, iar dacă ajunge în gazon împreună cu zăpada, nu dăunează, ci, dimpotrivă, e benefic în cantități mici (pentru afânare).
b. Zgura măruntă – deși este uneori mai greu de obținut, are un grad de coroziune redus.
c. Pietrișul, criblura, piatra concasată, piatra spartă – deși se folosesc uneori în acest scop, nu le recomandăm pentru pavaje. Datorită diametrului și durității lor, aceste materiale vor afecta cu siguranță pavajul. Se pot face mici excepții în cazul pavajului antichizat, acesta putând primi o tentă suplimentară de antichizare.
d. Rumegușul – îl recomandăm cu căldură, în special pentru spațiile rezidențiale. Solicită mai multă îngrijire, dar nu are efecte adverse altele decât deranjul de a fi măturat.
e. Cenușa – folosește-o cu foarte multa prudență pentru că, uneori, poate colora suprafețele cu care intră în contact.
material | grad de abraziune | impact asupra mediului | aplicare |
SARE | foarte mare | mediu | ușoară |
SULFAT DE AMONIU | redus spre mediu | mediu spre mare | ușoară |
RUMEGUȘ | nul | nul | medie, solicită reaplicări |
SOLUȚII CU UREE | foarte redus | mediu (poate fi pozitiv) | foarte ușoară |
NISIP | mediu | nul | ușoară, dar solicită întreținere |
CLORURĂ DE CALCIU | mediu | mediu | ușoară spre medie |
Texturarea dalelor și finisarea acestora nu sunt nicidecum omogene de la o gamă de pavaj la alta. Suprafețele se comportă diferit în prezența gheții, a zăpezii, a temperaturilor foarte scăzute, a ceții dense, sau a altor elemente meteorologice tipice acestui anotimp. Astfel, ne limităm în acest punct la a da câteva sfaturi; dincolo de tipologia specifică a pavajului tău, ar trebui să se dovedească nu numai utile, ci chiar binevenite.
Știai că:
|
În lista de mai sus (cea de materiale cu rol mecanic împotriva derapării), îți sugeram câteva printre care rumegușul nu numai pentru gradul redus de coroziune pe care-l prezintă, ci și pentru rolul său ecologic. Îți completăm aici această perspectivă, adăugând câteva elemente centrale în gândirea verde atunci când este aplicată pe întreținerea pavajului în perioada hibernală.
Prima observație se referă la impactul substanțelor degivrante asupra vegetației. Unele dintre ele sunt chiar recomandate într-o anumită măsură pentru că pot fi folosite ca îngrășământ artificial (de exemplu, sulfatul de amoniu), dar în cazul altora este bine să ne exersăm moderația.
În principiu, orice îndepărtare mecanică a zăpezii sau a gheții este din punct de vedere ecologic de preferat variantelor chimice. Aceste eforturi pot fi completate (sau, mai bine spus, diminuate prospectiv) printr-un design inteligent al curții tale și al modului cum se evacuează apa de pe suprafața acesteia. O discuție cu noi sau cu arhitectul tău te poate edifica asupra acestor aspecte.
Mulți clienți neglijează un detaliu semnificativ: gheața în sine nu dăunează dacă nu persistă. Problemele apar atunci când lăsăm o anumită suprafață expusă gheții pentru o perioadă mai mare de timp. Este bine și coerent din punct de vedere ecologic să încercăm să uscăm cât mai repede pavajul, și prima modalitate prin care putem face asta este să îndepărtăm complet zăpada.
Lopeți, mături, sape, rașchete? Care este unealta potrivită, pentru ce tip de muncă și de ce? Cât de mult afectează unealta suprafața pavajului și în ce fel? Ce recomandă profesioniștii pentru pavajul din curte? Dar pentru o zonă pavată de dimensiuni mai generoase? Există unelte speciale în funcție de textura pavajului? Dar în funcție de tipurile rosturilor? Primul răspuns, destul de general, este că uneltele sunt bune atâta vreme cât nu modifică suprafața pe care trebuie să o curețe.
Asta înseamnă că uneltele din plastic industrial sunt mai recomandate decât cele din metal. Există inclusiv în cazul plugurilor accesorii din materiale alternative gândite tocmai pentru a nu produce stricăciuni în timpul operațiunilor de deszăpezire.
Dincolo de uneltele necesare pentru zăpadă și gheață, este bine să ai în curte o suflantă (cu sau fără aspirare). Iarna este de multe ori o toamnă prelungită și pavajul se umple de resturi vegetale aduse de vânt sau pur și simplu căzute din copacii aflați în apropiere. Este foarte important să-ți menții pavajul curat încă dinainte de a ninge ca să-ți reduci eforturile legate de îndepărtarea zăpezii. O suflantă este eficientă și pentru uscarea rapidă a pavajului prin îndepărtarea stratului de apă care altfel poate persista multe zile în perioada iernii.
4 sfaturi adiacente:
|
O soluție mai rar întâlnită la noi, însă eficientă, este aceea de a sigila pavajul sau asfaltul cu un strat protector specific. E o procedură care se realizează profesional (în sensul în care este nevoie de o echipă specializată care să ducă la îndeplinire întregul proces) și care are un impact bun asupra rezistenței în timp a dalelor și a rosturilor deopotrivă. Totuși, clima din regiunea noastră nu este într-atât de extremă încât o asemenea procedură să fie neapărat necesară.
Un element cheie care are o eficiență excelentă în timp (și pe care l-ai fi putut deduce deja citind până aici) ține de îngrijire: nu lăsa apa să băltească pe pavaj. Nu vorbim în acest caz de bălțile considerabile, care solicită o intervenție profesională, ci de acele pete de apă care par inofensive prin superficialitatea lor. Nu sunt. Posibilitatea ca acestea să înghețe este mai mare (tocmai din cauza superficialității lor), respectivele zone înghețate nu sunt neapărat vizibile, dar efectele lor în timp vor deveni vizibile cu siguranță pentru că procesul înghețării afectează atât structura internă a rosturilor, cât și suprafața dalelor și a pavelelor.
Dacă observi crăpături în pavelele sau dalele tale, contactează constructorul sau scrie-ne. Nu este o situație tipică și duce de obicei la probleme structurale destul de semnificative.
Frumusețea și transparența gheții îi ascunde puterea, care este în primul rând mecanică și mai puțin termică. Din cauza aceasta, factorul timp devine important ori de câte ori vine vorba de întreținerea pavajului. Dincolo de metodele și procedeele descrise și explicate în acest blog post, nu amâna nici debarasarea zăpezii, nici eliminarea gheții din curte. Chiar mai mult de atât, în primele ore după ninsoare, procedura este una destul de simplă și presupune din partea ta un efort cu mult mai redus decât acela depus a doua zi sau în zilele următoare.
Adaugă de aceea la soluțiile noastre de curățare și întreținere responsabilitatea cu care le folosești. Ele sunt adaptate în funcție de mărimea suprafeței pe care trebuie să o păstrezi curată și, firește, de tipul materialului suport. În final, îți oferim încă trei sugestii pe care le considerăm relevante oricare ar fi tipul și mărimea curții tale sau a aleilor din grădina ta.
Pentru orice alte întrebări, scrie-ne sau vizitează-ne în showroom-ul nostru. Întreținerea pavajului iarna este foarte simplă dacă totul este prevăzut din timp.