30 Sep 2020
Două elemente de bază structurează orice discuție legată de amenajarea curții prin perspectiva culorilor: elementele permanente, dintre care face parte și pavajul, alături de garduri, jardiniere și ghivece permanente, trepte, bănci de metal sau lemn, și vegetație perenă și, pe de altă parte, elementele sezoniere, unde includem accesoriile de sezon, mobilierul de sezon, elementele anuale de decor și florile anuale. Alegerea culorilor pentru curte este decisă de această distincție și nu de rolul obiectelor cu care intri în contact. În plus, fiecare anotimp are avantajele sale și prezintă noi culori sau game de culori la modă. În acest articol, afli ce este specific pentru această toamnă.
După ani de minimalism, chestionat în special primăvara prin culori mai deschise și calde, toamna aceasta aduce un plus de interes pentru acele pavaje care păstrează pe suprafața lor lumina verii, pentru dalele care respiră luminos și pentru pavelele pastelate. Oferta noastră este amplă în această direcție astfel că, folosind filtrele din partea stângă a paginii dedicate pavajelor, te poți orienta cu ușurință în alegerea ta. Mai jos, ai câteva exemple:
Dacă perioada aceasta coincide cu perioada în care îți construiești casa sau îți reamenajezi curtea, încearcă tonurile deschise din oferta noastră și rezultatele vor deveni evidente imediat ce pavajul va fi integrat în arhitectura de ansamblu.
Direcțiile de modă în ceea ce privește arhitectura de exterior și amenajările de grădină sunt axate în această perioadă pe lângă deschidere și lumină, pe tonurile calde oferite de variații de roșu, bordeaux, portocaliu, crem etc. Aceste culori pot fi integrate în curte atât prin pavajul ales, cât și prin diverse accesorii specifice, prin plante și mobilier.
Îți recomandăm o mobilă de ratan sau de imitație de ratan pentru curtea secundară sau pentru spațiile complementare teraselor deschise. Tipul acesta de mobilier funcționează bine atât pe dalele mari, cât și combinat cu pavele compacte, al căror aspect primitor este constant susținut de un aer de intimitate. Ca să menții în spațiul tău privat această senzație de intimitate nu este, de cele mai multe ori, suficient să te joci cu accesoriile pe care le găsești în magazinele de specialitate, ci trebuie să faci un pas suplimentar și să adaptezi aceste accesorii la pavajul curții tale și la zidurile care o înconjoară.
Mobila de ratan poate fi înlocuită sau complementată de un set de perdele de exterior pastelate sau calde. Sensul acestora devine evident în proximitatea pavajului antichizat, lângă pavajul mediteraneean sau lângă pavajul rustic, fie că este sau nu este însoțit de gazonul adiacent.
O a treia sugestie din apropierea aleilor o reprezintă bordajul de aluminiu. Controlul pe care ți-l oferă acesta în modul cum se desfășoară lumina în serile de toamnă care urmează este suficient de pregnant încât să-ți modifice spațiul conform propriilor tale dorințe. Mai mult chiar, posibilitatea de a arunca lumina pe suprafața pavajului va scoate la iveală texturi și nuanțe ale pavelelor tale de care nu erai conștient.
Știai că:
|
În acest moment, facem o mică paranteză pentru a-ți reaminti că modele trec și pavajul rămâne. Dacă te afli în momentul în care îți alegi pavajul, nu uita că acesta va fi la fel de bun (și la fel de prezent) în viața ta și peste cinci ani, când, foarte probabil, culorile la modă vor fi altele. Cu toate acestea, există soluții și sugestii pe care le poți urma ca rezultatul să fie simultan potrivit nevoilor tale, la modă și actual pe termen lung. Am structurat aceste elemente sub forma a 5 reguli pe care să le urmezi în alegerea ta.
Un sfat rapid și simplu:
|
Nu ne referim aici la elementele de structură și pașii pe care trebuie să-i urmezi (pentru aceste detalii poți să ne contactezi oricând), ci scoatem în evidență o soluție foarte versatilă pentru problema culorilor: elementele de construcție mari permanente sau semi-permanente pot face cu ușurință translația dintre culorile la modă și construcție. Avem în vedere jardinierele, ghivecele, băncile cu jardinieră, băncile de lemn și, în principiu, orice alt element care îndeplinește următoarele condiții:
- poate fi păstrat mai mulți ani;
- poate fi reamplasat în curte sau grădină;
- poate fi reconstruit (sau reconstituit) altundeva;
- este realizat din materiale solide și rezistente (piatră, lemn tratat, metal etc.);
- are un sens dublu funcțional-estetic.
Primul principiu care ar trebui respectat aici este acela al contrastului. Ne dorim ca elementul adăugat în grădină să fie contrastiv ca obiect și la nivel cromatic deopotrivă. În cazul în care îl construiești chiar tu, poți opta pentru aceleași pavele folosite în cadrul pavajului, însă într-o culoare mai închisă. Efectul este rapid și foarte ușor de detectat de către ochi, iar impresia cu care rămâi este de unitate și echilibru.
Al doilea principiu este legat de spațialitate. Plasează elementele permanente într-o zonă vizibilă, în plin soare sau în semi-umbră, acolo unde obiectele respective pot adăuga volum grădinii, fără să-i închidă perspectiva. O jardinieră de mari dimensiuni arată neinspirat în curtea din față, dacă obligă aleea de acces să o ocolească. La fel, la intrarea în grădină, o bancă cu jardinieră nu poate ocupa zona absolut centrală pentru că blochează perspectiva de ansamblu pe care o are privitorul în fața întregii grădini. În cazul spațialității, o regulă bună este moderația: nu forța nimic, dar adu un plus de volum prin dale contrastive; rezultatul va fi, astfel, armonios.
Al treilea principiu ține de funcționalitate. În momentul în care plasăm un element funcțional sau semi-funcțional pe suprafața pavajului, modificăm implicit accesul. Oricare ar fi culorile folosite, este bine ca astfel de decizii să fie luate având tot ansamblul în minte. Cu cât elementul este mai apropiat de spațiul de locuit, cu atât efectul acestuia asupra vieții de zi cu zi va fi mai pregnant.
Pentru orice curte, zidurile pun două probleme majore: închiderea perspectivei și / sau delimitarea curții prin crearea de spații distincte. Altfel spus, zidurile pun limite. Din această cauză, trebuie să respectăm trei reguli pentru a ne asigura că aspectul acestora va fi constructiv în raport cu arhitectura de ansamblu a locuinței. Vorbim de reguli generale, aplicabile pe aproape orice context la care ne putem gândi:
- zidurile trebuie menținute impecabile: mizeria, gunoiul și orice rest vegetal sunt cel mai vizibile aici;
- este recomandat ca nuanța zidurilor să fie mai deschisă decât nuanța pavajului;
- zidurile nu trebuie să acopere perspectiva mai mult decât este absolut necesar.
Odată ce aceste trei detalii sunt respectate, ceea ce urmează ține foarte mult de bunul simț estetic al proprietarului. Nu uita însă că soluțiile pe care ți le oferim în special atunci când vine vorba de landscaping, sunt nu numai modulare, dar iau în calcul și alte elemente de construcție pe care le avem în ofertă, în primul rând pavajul. Astfel, un kit de zid cum este Kitul Gardeo se integrează cu ușurință în proiectele contemporane tocmai pentru că completează stilistic elementele de construcție adiacente.
Iată o listă rapidă de sugestii de culoare și stil, organizată sub forma unui tabel ușor de urmărit. Alternativ, te poți folosi de sugestii pe care ți le-am dat mai demult în două articole de blog pe care le găsești aici și aici.
Tipul zidului | Texturi posibile | Culori la modă | Accesorii |
Zid de separație | - variază în funcție de context; |
- culori calde; - nuanțe care accentuează diferența; |
- cât mai puține, pentru a nu aglomera spațiul; |
Zid de delimitare parțială | - variază în funcție de context; | - culori calde și culori deschise; | - utilizare minimală a accesoriilor; |
Zid de delimitare totală | - variază în funcție de context; |
- culori calde și deschie; - nuanțe în tandem cu nuanțele pavajului din apropiere; |
- se poate utiliza o gamă largă de accesorii, de la aranjamentele florale la cele luminoase; |
Zid de piatră | - piatră de râu sau granit; | - gamă cromatică omogenă, decisă de piatra folosită. | - accesorii rustice, plasate incidental; |
Zid de cărămidă | - textura e implicită; | - textura este implicită; | - cât mai multe accesorii pentru a dinamiza natura omogenă a cărămizii; |
Zid din materiale compozite | - textura e implicită; | - nuanțe deschise; | - accesorii multiple, pentru a dinamiza textura și modelul prezentate de materialul compozit; |
Faptul că numărul florilor cu ajutorul cărora îți delimitai terasa de restul curții pe timpul verii s-a diminuat, nu trebuie să reprezinte un impediment pentru a-ți aranja terasa în cel mai atent mod pentru următoarele luni. Iarna este încă departe și acest spațiu din curtea ta, care face legătură ca nimic altceva între living și grădină, poate să mai fie folosit într-un mod intim și eficient pentru o lună sau chiar două.
Profită de gamele de culoare la modă atunci când îți reamenajezi terasa. Alege lămpi de exterior sau vaze iluminate în culori calde și antrenante sau alege suporturi de umbrelă sau cufere pentru pernele și păturile de exterior și plasează-le pe acestea la marginea terasei, cu atât mai mult în situația în care acest spațiu nu este delimitat complet de curtea ta. Mai simplu spus, florilor din perioada verii le pot lua locul flori de toamnă sau, mai util, obiecte de care te poți folosi în aceste luni în serile răcoroase care urmează.
Știai că:
|
În cazul în care ai rămas cu un număr de pavele de la ultima reamenajare, toamna reprezintă un moment potrivit pentru a le folosi. Nu este vorba de o folosire definitivă, ci de o utilizare inteligentă și intuitivă a acestora, în special atunci când au o culoare contrastantă cu pavajul tău.
Jardinierele de mici dimensiuni, create după modelul jardinierelor mari DIY, pot susține cu succes tufele de crizanteme pentru următoarele două-trei luni. Construiește-le cu puțin adeziv special la marginea pavajului tău sau construiește cu ajutorul lor un zid fals, a cărui durată de viață de un sezon să fie strict în virtutea frumuseții. Astfel de pavele au un efect mult mai puternic decât intuiești pentru că ridică în volum textura și culorile asociate pavajului. În arhitecturile contemporane, ele sunt recomandate pentru vilele rustice, curțile mici florale și curțile urbane cu aspect eclectic, dar pot fi integrate cu succes și în alte contexte similare.
În grădină, pavelele nefolosite pot delimita un rondou de flori târzii. Este același principiu, mutat pe suprafața grădinii, așa că nu insistăm.
Construiește corpuri de exterior (cum ar fi blocurile prismatice care au volum similar) din pavelele suplimentare și folosește-le în feluri diverse în lunile care urmează: suport pentru jucăriile de exterior ale copiilor, suport de umbrele la intrarea în casă din terasă sau de la intrarea principală, suport pentru bradul de Crăciun, plasat în exterior, suport pentru unelte etc.
Toamna, odată ce vegetația și-a pierdut din vigoare, în unele grădini apare posibilitatea unor cărări de mici dimensiuni, care optimizează accesul spre o anumită zonă sau pur și simplu cresc confortul de a te mișca cu mai multă flexibilitate în grădină. Pavelele nefolosite pot fi folosite în acest caz în orice gamă cromatică pentru a delimita cărarea de restul gazonului. Gestul este minim invaziv și de nedetectat în anul următor atâta vreme cât pavelele vor fi lăsate acolo doar pentru perioada toamnei.
Știai că:
|
Cele mai multe grădini și curți sunt foarte permisive cu privire la inserarea unor culori noi în preajma toamnei. Mai mult decât atât, în acest an vorbim de nuanțe care sunt ele însele înrudite cu nuanțele vegetației de toamnă, ceea ce reduce semnificativ efortul pe care trebuie să-l depui în curtea ta pentru a obține efecte coerente. Dacă ne scrii pe adresa noastră de email (office@globall.ro), îți putem oferi variante reale pentru proiectul tău personalizat.
Cele trei sfaturi sunt corelate în primul rând cu modul cum te raportezi la pavajul tău în perioada toamnei:
- Folosește accesorii care se potrivesc nu numai cromatic, ci și structural și funcțional cu curtea ta și cu activitățile tale zilnice.
- Împrumută culorile accesoriilor dintr-o zonă a curții într-alta, sau chiar în casă și grădină cu scopul de a obține un efect general în tot spațiul locuit.
- Construiește puncte de interes în curte. Toamna poate fi la fel de atrăgătoare ca celelalte anotimpuri, iar marcarea acestei specificități în câteva zone din curte, pe pavaj sau în grădină, va îmbogăți cu siguranță sentimentele și percepția ta în lunile care vor urma.