17 Dec 2019
Odată cu venirea Crăciunului și, într-un sens mai extins, a sărbătorilor de iarnă, ne focalizăm atenția în primul rând pe accesorizarea și înfrumusețarea spațiilor interioare, după care dedicăm puțin timp și zonelor vizibile din curte, cum este fațada casei, gardul, poarta de la intrare, etc. Făcând asta, lăsăm într-un plan secund o zonă care are un potențial foarte mare în această direcție, și anume zona pavajului și a mobilierului sau a obiectelor care-l însoțesc. Gestul este parțial valid din cauză că pavajul se află la înălțimea solului și, în context, nu pare vizibil. În acest blog post însă, ținem să-ți demonstrăm contrariul prin sfaturi și sugestii aplicate și diverse.
Pentru că efectul poate fi unul îmbucurător, extinzând zona deja împodobită din casă și, în felul acesta, proiectând căldura casei în liniștea curții tale. Există, firește, limitări, dar în principiu există și soluții tehnice care luptă cu succes împotriva acestor probleme. Astfel, putem împodobi cum ne dorim, odată ce luăm în calcul următoarele limitări apărute natural în curte și pe suprafața pavajului:
- Intemperiile sunt lucrul care trebuie să ne îngrijoreze cel mai mult pentru că multe decorații vor suferi și / sau nu vor rezista în fața acestora.
- Temperaturile joase pot fi și ele o problemă: trebuie să te asiguri că achiziționezi obiecte rezistente la asemenea temperaturi. Este vorba în primul rând de instalațiile electrice: chiar dacă vor funcționa, riscul de a se arde, consumul crescut și potențiala ineficiență a aparatelor pe bază de baterii trebuie luate în calcul.
- Accesul auto trebuie gestionat corespunzător, în special atunci când ne referim la împodobirea pavajului.
- Accesul pietonal poate fi și el afectat de accesorii, dar această afectare poate avea efecte pozitive, după cum o să vezi mai jos.
- Raportul dintre zonele expuse și zonele ascunse din curte iese mult mai tare în evidență odată ce alegem să împodobim cât mai mult, însă acesta poate fi ținut sub control prin trucuri specifice.
√ Ghirlandă cu becuri LED;
√ Icicles LED;
√ Lumânări LED;
√ Ghirlande de brad artificial;
√ Fașete albe de dimensiuni diverse;
√ Foarfece;
√ Bandă adezivă;
√ Bandă dublu adezivă;
√ Sfoară de cânepă;
√ Globuri (opțional);
√ Beteală (opțional);
√ Bibelouri și figurile specifice;
√ Stele și / sau brazi luminați;
√ Calendar de advent (opțional);
√ Pături tematizate pentru bănci;
√ Accesorii semipermanente de metal.
După cum îți spuneam mai sus, zonele cele mai expuse sunt, de obicei, accesorizate. Altele ar fi bine să fie lăsate deoparte, și, în fine, altele pot fi accesorizate opțional. Iată sugestiile noastre, sub formă de tabel:
+ |
o |
- |
zone ale pavajului (îți vom explica mai jos cum anume poți să faci asta!); |
aleile laterale; |
zonele de acces auto ale pavajului; |
zidurile periferice care sunt în mod normal în umbră; |
ghizdul fântânii; |
vegetația permanentă, pomii fructiferi și alte plante care nu sunt conifere; |
treptele și în special lateralele acestora; |
jardinierele permanente; |
zidurile de dimensiuni reduse pentru că vor crea senzația de aglomerare; |
băncile permanente; |
|
panoul de curent; |
aleile din grădină; |
|
țeava de gaze naturale; |
arbuștii de conifere, plantați în grădină sau în ghivece de exterior. |
|
zidul din spatele grădinii; |
balustradele și ferestrele; |
|
cușca câinelui; |
Din cauza faptului că se desfășoară pe suprafața solului și că, dacă nu există o pantă, nu pare foarte vizibil (cu atât mai mult cu cât împrejur se află alte obiecte sau spații deja împodobite), pavajul este un element dificil de accesorizat ca atare. Cu toate acestea, există câteva soluții foarte eficiente cu ajutorul cărora poți obține efecte dintre cele mai interesante, complementare celorlalte structuri decorative. Aceste soluții sunt de două categorii:
Pavajul în sine, rămâne totuși un suport pentru care decorațiunile de sărbători sunt profund conjuncturale. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi integrat într-un mod coerent în cadrul decorațiunilor din curtea ta.
Primele elemente ce se dovedesc utile în complementarea pavajului sunt acelea care au o elevație redusă de la sol. Cu alte cuvinte, orice este de talie joasă poate ajuta ochiul să figureze cu mai multă intuiție frumusețea curții tale și accesoriile acesteia. De aceea:
Sfat rapid:
|
Putem funcționaliza zidurile cu destul de mare ușurință în perioada sărbătorilor. Trei reguli se impun, însă, de la început:
Decorarea zidurilor în perioada sărbătorilor este destul de complexă și trebuie să ia în calcul arhitectura specifică a casei și a curții, pe de o parte, și, pe de altă parte, orice înclinație a curții, orice modificare de perspectivă. Ca o alternativă la soluțiile de mai sus, poți să cauți pe lungimea zidurilor acele locuri care sunt mai ascunse (ele sunt cu siguranță acolo, în orice curte, chiar dacă le identifici mai greu!) și să le îmbogățești suplimentar. Vei avea o surpriză: în loc să dea impresia că ai distrus misterul, vei obține efectul opus și zona respectivă va arăta mai călduros și mai primitor ca niciodată.
Pentru acele ziduri care reproduc textural pavajul sau elemente ale acestuia, cum ar fi dalele de accent, dalele individuale sau bordurile, poți avea în vedere utilizarea atentă a luminilor pentru a scoate și mai mult în valoare asocierea respectivă.
Îmi place excesul de Crăciun. Sezonul cumpărăturilor care începe în septembrie, înregistrările proaste ale colindelor și decorațiile care nu știu când trebuie îndepărtate. Mo Rocca |
Ca și în cazul pavajelor, treptele acceptă două tipuri principale de decorațiuni, în formă de luminițe. E vorba, pe de o parte, de spoturile fixe, care pot fi și ele integrate ca o soluție permanentă și, pe de alta, de luminile direcționale sau de ghirlandele cu lumini de dimensiuni reduse, al căror rol este evident unul sezonier.
În ambele situații, este de preferat ca orientarea acestora să fie pe lateralele treptelor, delimitându-le. Este bine să urmezi acest sfat oricare ar fi tipologia treptelor tale și importanța lor în contextul casei.
Treptele au în primul rând rol de acces și, de aceea, perspectiva se construiește cu ușurință în zona centrală, lăsând spațiile periferice pentru decorațiuni și lumini. Un truc inteligent și destul de intuitiv pe care-l poți pune în practică în cazul treptelor de la intrare, este însă să prelungești puțin aceste decorațiuni pe suprafața pavajului sau în jardinierele laterale prezente la baza treptelor.
Efectul este, din punct de vedere vizual, impresionant, stabilizând perspectiva și dând impresia reală că spațiul interior al casei este o prelungire firească și călduroasă a intrării.
Pavajul tău și accesoriile acestuia vor avea de câștigat într-o măsură semnificativă dacă alegi să împodobești un brad sau câțiva arbuști de conifere în curtea ta. Spre deosebire de decorațiunile tradiționale, brazii aduc și mențin în spațiu o căldură specială, atât de apreciată nu numai de copii, ci de persoane de toate vârstele pe durata sărbătorilor de iarnă. Iată câteva idei conjuncturale corelate cu acest subiect:
1. Brazii de dimensiuni medii sau mari arată excelent, în special dacă au un coronament bogat. Fixează ornamentele mai solid decât în casă; astfel, te asiguri că rezistă cu bine intemperiilor și potențialelor ninsori în cele câteva săptămâni în care vor rămâne expuse.
2. După cum îți sugeram și la începutul acestui articol, alege sisteme de iluminat de calitate, rezistente la apă și intemperii și folosește-le din belșug. În cazul în care aceste sisteme nu sunt cu baterii și presupun o racordare la priză, încearcă să ascunzi cu cât mai multă abilitate cablurile adiacente. Nimic nu este mai nefericit, mai disfuncțional și mai neatrăgător ca un cablu portocaliu pe nuanța aleasă cu grijă a pavajului tău!
3. În cazul brazilor din ghivece, alege un loc central și respectă indicațiile de la punctul 2. Acest spațiu poate fi pe suprafața pavajului, în centrul acestuia, chiar dacă va modifica pentru o perioadă de timp accesul pietonal.
4. Arbuștii ornamentali trebuie îmbogățiți cu multă lumină: de la înălțimea solului, ei vor iradia misterios și bogat totodată.
5. Folosește, și pentru pomii de exterior, și pentru arbuști, ornamente înrudite cu cele folosite pentru restul casei sau în interiorul ei. Gestul creează o senzație de bogăție și de unitate, oricare ar fi accesoriile pavajului spre care înclini.
6. Integrează accesorii luminate, vaze sau chiar un fire pit bine ales printre celelalte soluții temporare de decorat și calibrează cu atenție culorile acestora.
7. Brazii de exterior sunt impozanți și consumă, într-adevăr, multe accesorii, dar și efectul este unul pe măsură! E de preferat, de aceea, să-ți limitezi decorațiunile folosite pentru spațiile adiacente, punându-le pe brazi pentru ca efectul de ansamblu al curții să fie cât mai bogat.
Îți vorbeam mai sus despre funcționalitate și despre cum este bine să o lăsăm neafectată în perioada sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori când alegem să nu împodobim o anumită zonă din curte și / sau grădină,cauza este tocmai disfuncționalitatea.
Cu toate acestea, există situații când nu ea este cea care ne limitează, ci alte principii, de natură estetică. Ele sunt infinit mai dificil de generalizat nu pentru că ar fi dificile ca atare, ci în primul rând pentru că impactul lor este unul contextual.De aceea, citește sfaturile noastre prin prisma propriului tău spațiu și a caracteristicilor speciale ale acestuia.
Multe dintre procedurile asociate decorării casei și grădinii solicită o atenție deosebită din partea ta și multă rigoare, atât în felul cum echilibrezi totul de la o zonă la alta, cât și în ceea ce privește uneltele pe care le folosești. Dacă decorarea streșinii și a zidurilor casei este prea dificilă pentru tine, poți opta pentru o firmă specializată. Alternativ, poți folosi proiectoare de lumini care sunt foarte ușor de instalat direct la nivelul pavajului și pot acoperi o suprafață semnificativă din clădirea ta, transformând-o pe durata nopților (dar numai atunci, și efectul în timpul zilei va fi ca și inexistent!) într-un spațiu magic.
Decorațiunile de grădină și de curte se utilizează însă foarte ușor, suficient de ușor încât să poți integra copiii în această activitate. Singura limitare este, îți reamintim, cea referitoare la izolarea circuitelor electrice pentru a evita neplăceri sau scurt-circuite în timpul unei ploi sau al unei ninsori.
La final, îți oferim două sugestii suplimentare cu ajutorul cărora poți să te asiguri că spațiul tău arată coerent și bogat, că este unitar și atrăgător în contextul mai larg al celorlalte case din imediata vecinătate. Sunt sfaturi generale, care nu comportă excepții, și care sunt ușor de aplicat indiferent de arhitectura în care trebuie integrate.