Acest articol are un scop dublu: pe de o parte oferă soluții de design pentru spațiile tale personale, explicând în ce mod ar trebui corelate materialele pentru a obține un efect plăcut și, pe de altă parte, oferă informații tehnice utile cu privire la aceleași materiale. Firește că oferta de azi nu este limitată la cele trei elemente remarcate în titlu, dar tinde să se axeze în primul rând pe ele. Alte materiale (după cum îți vom explica mai jos) sunt folosite incidental și au, de cele mai multe ori, un sens precis și o utilitate clară. Folosește astfel blogul fie ca pe un ghid, fie ca pe o serie de sfaturi conjuncturale, care pot fi adaptate cazurilor tale particulare cu foarte puțin efort. În ambele situații, nu uita că referința ta trebuie să rămână designul de ansamblu al spațiilor tale.
De ce alegem materiale distincte?
Pentru că le folosim în moduri foarte particulare și aceste moduri solicită forme și materiale anume. Deși arată deosebit de frumos și de elegant, mobila de grădină realizată integral din piatră nu este cea mai comodă soluție. Combinată însă cu puțin lemn, ea devine brusc mult mai atrăgătoare. Zidurile de piatră sau realizate din materiale compozite sunt completate cu ușurință de gardurile din fier forjat, iar porțile din fier își găsesc un complement cald și primitor în lemn și vegetație. Dacă păstrăm deschis dialogul dintre materiale și alegem în primul rând în funcție de confort, vom obține spații deosebit de convenabile fără să reducem în vreun fel designul, ci, dimpotrivă, potențându-l.
Un al doilea motiv, care se reclamă parțial de la afirmațiile de mai sus, este legat de faptul că pavajul nu-și poate aroga sensuri și utilități pe care nu le are. Când completăm pavajul cu obiecte și materiale adiacente nu facem altceva decât să aducem un spor de prezență în curte și grădină, să creștem nivelul de confort și să variem într-un mod conștient și versatil funcțiile obiectelor din cadrul acestor spații.
Cum folosim lemnul?
Căldura despre care îți vorbeam mai sus se reclamă cu siguranță de la texturile deosebite pe care acest material le permite, dar și de la faptul că este cea mai primitoare soluție pentru accesorii și elemente suport, deopotrivă.
De aceea, lemnul poate fi folosit extensiv, atât prin achiziționarea de produse finisate din lemn, cât și prin realizarea ad hoc a unor decorațiuni sau accesorii potrivite pentru grădina sau pentru curtea ta. Iată primele noastre gânduri:
- O alee de dimensiuni reduse, realizată dintr-un decking arată natural și primitor într-o grădină plină de vegetație.
- Ritmarea unui zid cu stinghii sau scânduri de lemn închide într-un mod călduros o curte și creează o identitate aparte, aptă să se mențină de la un anotimp la altul.
- Împrumutarea texturilor pe care le prezintă vegetația deja existentă (cum sunt copacii de vârstă considerabilă) în accesorii de grădină realizate din materiale similare este întotdeauna de efect.
- Continuarea elementelor de lemn prezente pe terasa din spate în spațiul grădinii îmblânzește rapid aleile și gazonul.
- Mobilierul de lemn, atent echilibrat și încadrat în arhitectura de ansamblu a casei aduce coerență și face spațiul întreg să pară mai primitor și mai versatil în raport cu accesoriile diverse care îl pot completa.
Aceste sugestii sunt foarte generale în primul rând din cauza faptului că lemnul este un material extrem de complex, de variat și de ușor adaptabil. Singurul principiu pe care ar trebui să-l ai în minte când alegi să introduci această clasă de materiale în spațiul privat este cel al corelației: odată ce găsești legături eficiente între două elemente din spațiul tău, materialele se vor exprima de la sine.
Știai că…
|
Cinci principii despre metal și un sfat
Nu există material mai eficient decât metalul atunci când ceea ce ne interesează este raportul dintre rezistența acestuia, prețul său și versatilitatea pe care o poate demonstra. Practic, oricare ar fi obiectul sau accesoriul pe care ți-l dorești în grădină, în curte, pe terasă sau pe alei, îl vei putea realiza și din metal. Din cauza aceasta, cele cinci principii pe care ți le remarcam în titlu sunt extrem de generale și ușor adaptabile cazurilor particulare din spațiile tale. Mai mult încă: ele nu fac altceva decât să demonstreze că diversitatea materialelor din cadrul curții este crucială pentru păstrarea unui sens natural și atrăgător în spațiu, oricare ar fi stilul arhitectural despre care vorbim, mărimea spațiului sau scopul acestuia.
- Metalul iubește asocierile: arată bine lângă piatră (vezi zidurile din fier forjat), se potrivește cu lemnul (vezi băncile din fier forjat, băncile antichizate sau băncile cu accesorii incrustate de metal), aduce stabilitate în preajma apei așa cum se întâmplă în poza alăturată, creează coerență la nivelul pavajului și așa mai departe.
- Metalul este rezistent, dacă este tratat. Folosește accesorii de metal sau obiecte care au fost tratate corespunzător împotriva degradării și a ruginii.
- Ca element de suport, metalul este neîntrecut și permite asocieri și modificări ulterioare, care și ele pot fi de durată.
- Este un material foarte versatil în ceea ce privește formele finale în care poate fi realizat sau turnat. De aceea, se potrivește în stiluri arhitecturale dintre cele mai diverse, deși înclinația către minimalismul contemporan sau către alte stiluri moderne este destul de evidentă.
- Din cauza solidității sale, metalul poate primi roluri distincte, foarte variate și totodată novatoare atât în curte (unde poate prelua funcția altor materiale, în special cele de plastic!), cât și în grădină, unde este acceptat de vegetație cu mai multă naturalețe.
Lista acestor principii poate continua destul de mult atâta vreme cât pornește de la observația că metalul este în primul rând un material versatil. Folosește-te de acest aspect și vei vedea repede cât de multe soluții (dintre care multe unice) îți oferă metalul în curtea ta.
Cum corelăm pavajul cu materialele adiacente
Este vorba în primul rând despre o corelație de ansamblu pentru că aproape toată gama de pavaje pe care ți-o oferim (și vorbim efectiv de sute de modele de cea mai bună calitate și diversitate) își păstrează deschiderea spre materialele alternative. Regulile ce rezultă de aici sunt ele însele generale și permit permutări dintre cele mai mobile, în funcție de context și de modul cum le utilizăm.
- cromatic – căutarea unei coerențe cromatice între pavaj, pe de o parte, și materialul alternativ, pe de alta, este importantă și recomandată. Dacă acest principiu este întrunit, texturile materialelor își vor găsi și ele un spațiu de dialog comun.
- funcțional – este bine să grupăm materialele în baza funcției acestora pentru a păstra un echilibru în cadrul aceluiași spațiu.
- stilistic – este vorba în primul rând de stilul de ansamblu al casei, care trebuie respectat la nivelul pavajului și al accesoriilor deopotrivă.
- intuitiv –intuiția e de ajutor în cadrul acestei corelații, în special dacă e legată de accesoriile temporare.
Iată mai jos un tabel cu câteva exemple referitoare la această corelație. Am inclus în acest tabel mai multe tipuri de materiale și de pavaje, în încercarea de a determina acel echilibru care face orice spațiu să arate atrăgător și elegant.
|
LEMN |
METAL |
PIATRĂ |
ALTE MATERIALE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
… iar lista ar putea continua pentru toate cele peste patru sute cincizeci de modele pe care ți le oferim!
Cum să folosim accesoriile de piatră într-o manieră creativă
Știai că…
|
„Motivul pentru care piatra aceea este roșie este conținutul ei de fier, și acesta este și motivul pentru care sângele nostru este roșu.” Andy Goldsworthy |
La prima vedere, pare foarte ușor să corelăm elementele și accesoriile de piatră cu pavajul pe care ni l-am ales pentru că cele două materiale sunt înrudite într-un mod intim. Cu toate acestea, există multe reguli bune de știut. Cele mai importante dintre ele se referă la funcționalitate: alege piatra luând în calcul funcția pe care respectivul obiect o va avea în spațiul tău personal. În cele mai multe situații, rolul va fi, într-adevăr unul decorativ, dar există excepții, în special în aria mobilierului de grădină de lungă durată. În toate aceste cazuri, caută soluții complementare pentru formă, culoare, textură, și stil.
Un al doilea element care tinde să influențeze relația dintre piatră și pavajul care o susține este structura curții: orientează-te pe obiecte a căror dimensiune să fie echilibrată în raport cu spațiul din curte de care dispui. Dacă o vei face, efectul va fi invizibil. Însă dacă nu o vei face, toate elementele prezente – de la vegetație la mobilier și accesorii – vor părea dimensionate necorespunzător. De aceea, cuvintele cheie în ceea ce privește structura sunt forma, mărimea și raportul.
Ultimul aspect asupra căruia ne oprim aici se referă la poziția elementului de piatră în context. Amplasarea creează o atmosferă anume (în special când obiectul are o mărime considerabilă) și afectează, pozitiv sau nu, aspectul pavajului. Cuvintele pe care ți le oferim aici sunt: amplasare, centru și acces.
Obiectele reciclate: sunt permise? sunt recomandate?
Ți le recomandăm de fiecare dată când intuiția îți spune că un obiect de decor sau funcțional pe care îl aveai deja menține ceva din atmosfera specială a curții tale pe suprafața noului tău pavaj. Iată câteva sugestii utile în legătură cu ce ai putea integra și în ce fel:
- Mobilier vechi, transformat în element de decor, întocmai ca în poza alăturată. Este un truc ce nu dă greș niciodată pentru că efectul său este dublu: pe de o parte îți aduce aminte de trecut și pe de alta îți elimină disconfortul de a folosi un obiect folosit deja pentru o perioadă prea mare de timp.
- Vazele de piatră, în special atunci când uzura acestora este minoră. Poziționează-le în altă parte în curte și efectul va fi instantaneu.
- Transformă rugina în avantaj și obiectele ruginite în elemente de decor A&C.
- Pentru alte materiale pe care le poți refolosi în spațiul personal, ai aici o mulțime de sfaturi utile.
- Dacă dalele precedente sunt de nefolosit, bordurile vechi s-ar putea să fie utile. Folosește-le însă în grădină, pentru orice tip de delimitare. Nu le aduce în apropierea pavajului nou pentru că îi vei face un deserviciu acestuia, atât în ceea ce privește aspectul finit, cât și în direcția funcționalității, chiar și în cazul când adaosul este unul minor. Practic, regula spune să nu încerci să prelungești funcția unui element mai mult decât durata de viață a acestuia pentru că, în felul acesta, îi vei exhiba și mai mult vârsta și defectele.
Materiale compozite și soluții temporare
Uneori, ne dorim sau suntem obligați să aducem pe suprafața pavajului materiale distincte de cele permanente, al căror rol este conjunctural. Este vorba în primul rând despre mobilierul temporar folosit pentru o petrecere sau pentru o cină extinsă, despre ghivecele care adaugă un aer cald aceluiași eveniment, despre obiecte necesare numai câteva zile, dar poate fi și cazul unor elemente cu funcții specifice a căror prezență incidentală este pur și simplu necesară din motive exterioare celor referitoare la designul curții și al grădinii. Dacă te găsești într-o asemenea situație nu uita că:
- pavajul este un realizat din materiale de bază care traduc deseori un sens de statornicie și de rezistență în timp. De aceea, pavajul se va potrivi cu orice material adiacent, pentru o perioadă scurtă de timp.
- culorile pavajelor sunt discrete și permit mai multă variație la nivelul mobilierului așezat pe dale și pavele.
- aproape toate pavajele sunt concepute în primul rând ca soluții funcționale.
- cele mai multe materiale contemporane urmează stiluri moderne, ceea ce-ți va ușura considerabil aceste potriviri de ansamblu.
Lemnul și apa – o soluție inteligentă
Nu vrem să terminăm cu sfaturi despre materialele alternative și, de aceea, am ales să-ți introducem spre final un element de design destul de complex și foarte permisiv ce nu dă greș niciodată atunci cât trebuie să corelezi pavajul cu un material nou. Este vorba de legătura excelentă ce se formează între pavaj, lemn și apă.
- Poți concepe un iaz de dimensiuni minore și legătura pe care o faci până la pavaj să fie realizată dintr-un elegant decking de lemn.
- Băncile de lemn pe pavaj, în apropierea unei surse de apă sunt o soluție clasică și subtilă pentru a corela funcționalitatea cu aspectul.
- Dalele individuale de lemn apropie un pavaj contemporan de o fântână arteziană sau de o jardinieră de dimensiuni generoase, dublată la rândul ei de o sursă de apă.
- Băncile de lemn pe terasă se potrivesc atât lângă un focar, cât și lângă o fântână mai mică de piatră. Adaugă o iluminație inteligentă și efectul va fi clar.
- Încastrează un iaz mic cu pești direct în pavaj și delimitează-l printr-un bordaj de lemn, care să imite palisadele tradiționale. Un asemenea element de decor este foarte ușor de întreținut, presupune un echilibru excelent între funcționalitate și aspect și nu deranjează foarte mult accesul dacă spațiul curții este suficient de generos.
Sfaturi de final
Corelația dintre două sau mai multe materiale este de foarte multe ori o problemă de perspectivă și de stil. Odată ce au fost decise elementele funcționale, nu mai există limite deductibile în modul cum alegem sau cum decidem ce anume se potrivește cu pavajul spre care ne-am orientat. Prin experiența noastră, ne-am dezvoltat de-a lungul anilor o intuiție deosebită în baza căreia te putem asista în alegerile tale. Nu trebuie să uiți însă cât de versatil este în sine pavajul și cât de ușor permite accesorii pe suprafața lui.
De aceea, ca să încheiem într-un mod luminos (foarte potrivit înaintea toamnei), îți sugerăm mai jos câteva structuri funcționale și de decor, generale și atrăgătoare deopotrivă, pe care le poți reține atunci când îți alegi materialele predilecte și pe care le poți, firește, adapta în funcție de contextul grădinii și al curții tale.
- Un set de mobilier realizat dintr-un material cald (lemn sau material alternativ) aduce intimitate pe suprafața pavajului. Același efect, în aria mobilierului de curte, poate fi obținut combinând metalul (fierul forjat este mai des întâlnit, dar patinele și texturile de cupru sunt tot mai prezente pe piață) cu țesături, pături, perne și alte materiale moi.
- Orice pavaj ar avea, terasele contemporane combină cu ușurință mai multe tipuri de materiale dacă lumina este gândită de la început. Nu uita de acest aspect și încadrează-l în planurile tale.
- Suprafețele mari acoperite cu un pavaj unitar pot fi ritmate ușor prin alternarea materialelor așezate pe suprafața acestora și, totodată, prin alternarea funcțiilor acestor materiale dintr-o parte a pavajului într-alta.
- Metalul dă ideea de structură și de rezistență, dar este un material rece, care trebuie folosit cu atenție și contrat de fiecare dată prin soluții mai primitoare. Cea mai comună dintre aceste soluții este vegetația, care va crea cu ușurință o coerență între pavaj și metal.
- Folosind materiale a căror rezistență în timp este mai mică decât aceea a pavajului, cum este în acest context în primul rând lemnul, vei putea crește impresia de stabilitate a pavajului, aducând în același timp un plus de confort și de eleganță spațiului tău personal.