19 Oct 2021
Jardinierele reprezintă unul dintre cele mai atrăgătoare și flexibile elemente de design din curtea ta. Sunt diverse ca dimensiuni, comportă funcții specifice, pot fi construite sau cumpărate ca atare, sunt produse din materiale dintre cele mai diverse și rezolvă probleme foarte diferite, în funcție de context și de abilitatea ta de a le integra în spațiu. Acest articol se ocupă de două elemente majore: o tipologie a jardinierelor și un set de informații utile referitoare la modul întreținerii acestora acum, că a venit toamna.
Materialul din care este realizată jardiniera este esențial atât din punct de vedere estetic, cât și utilitar. Mai mult chiar, el îi demonstrează funcția în aproape orice context. Iată ce soluții ai și, odată cu ele, la ce rezultate ajungi în funcție de materialul pe care l-ai ales:
Sunt foarte multe lucruri de spus în acest punct datorită faptului că jardinierele se adaptează cu ușurință spațiului conex. Este bine să tratăm acest aspect contextual, luând în calcul doar câteva elemente: mărimea jardinierei, tipul acesteia, forma și materialul din care este realizată.
Mărimea și tipul sunt în corelație directă: de cele mai multe ori, jardinierele mari sunt permanente, în vreme ce jardinierele mici sunt temporare sau semi-permanente. Mărimea este foarte relevantă pentru poziție: dacă grădina permite sau dacă spațiul curții este suficient de amplu încât plasarea unei jardiniere de mari dimensiuni să nu deranjeze perspectival sau utilitar, e bine să alegem modele dintre cele mai ample. Dacă, pe de altă parte, dispunem de ziduri laterale înalte sau pur și simplu lungi, o asemenea jardinieră mare e o soluție foarte bună ca să ritmeze perspectiva.
Forma jardinierei este în funcție de context. Sfaturile sunt în acest punct variate, însă este bine să respecți un principiu de bază: evită să combini prea multe forme, mai ales dacă jardinierele de care dispui sunt de mari dimensiuni. Alege o formă care te mulțumește și nu o dubla, chiar dacă spațiul o permite. Formele diferite ale obiectelor permanent prezente în grădină sau în curțile deschise obosesc ochiul.
Materialul din care este realizată jardiniera are un impact foarte mare asupra aspectului final al acesteia fiind, de multe ori, mai relevant estetic decât florile sau ansamblurile vegetale pe care le găzduiește. Piatra împrumută răceală și stabilitate, lemnul – căldură, materialele compozite – eleganța și simplitatea minimalismului contemporan, pavelele – coerență în raport cu restul curții. Orice material sau sumă de materiale am folosi, efectul va fi vizibil. De aceea, plasăm jardinierele luând în calcul și materialele din care sunt realizate.
Ca să reducem discuția la elementele esențiale, disociem încă de la început între jardiniere temporare și jardiniere permanente.
În primul rând, este bine de știut că o jardinieră permanentă construită într-un mod profesionist dispune în interior de o folie hidroizolantă, care protejează prin prezența ei dalele sau alte materiale folosite în construirea jardinierei de eroziunea apei. Dacă se schimbă pământul, ne asigurăm totodată că folia este intactă.
Pământul dintr-o jardinieră permanentă nu trebuie schimbat anual, nici măcar atunci când s-a folosit aceeași specie de flori mai multe sezoane la rând. Mai mult decât atât, straturile inferioare ale jardinierei pot rămâne intacte și se poate lucra doar pe stratul superior, fie prin adăugarea de îngrășăminte specifice, fie prin schimbarea ca atare a pământului. Este o situație care apare deseori atunci când specia nouă pe care dorim s-o plantăm la primăvară are nevoie de un sol cu alte caracteristici (bazic în loc de acid, lutos în loc de afânat etc.), însă chiar și în acest caz ne putem folosi de îngrășăminte specifice și nu trebuie să eliminăm întregul strat de pământ.
În jardinierele permanente construite recent (în ultimii ani), pământul se bătătorește foarte mult. Acesta trebuie afânat și, dacă stratul nu ajunge la înălțimea dorită, completat cu un nou strat de pământ proaspăt.
De cele mai multe ori, aceste spații sunt afectate de prezența jardinierelor atât în ceea ce privește cantitatea de lumină pe care o primesc, cât și în privința apei. Atunci când jardiniera este așezată direct pe pavaj, întreținerea nu este complicată în nici un fel. Însă dacă locul acesteia este în grădină sau oriunde altundeva unde poate fi construită direct pe pământ, lucrurile se schimbă. Iată o listă de sugestii rapide care te pot ajuta din acest punct de vedere:
Jardinierele permanente sunt extrem de atrăgătoare oricare ar fi contextul arhitectural al locuinței tale, al curții sau al grădinii pe suprafața căreia urmează să fie construite. Această parte a articolului nostru nu se ocupă cu construirea efectivă, ci ia în calcul plasamentul acestora în funcție de câteva situații generale cu care ne întâlnim.
Curtea pavată, de mari dimensiuni. În acest caz, este bine să delimităm zona de acces auto, care apare aproape întotdeauna în astfel de curți, fie pentru că garajele asociate vilei sunt plasate în partea din spate sau într-o parte laterală, fie pentru că se dorește accesul auto până la intrarea în locuință. Odată delimitat accesul, jardiniera ar trebui plasată în centrul spațiului rămas în așa fel încât accesul pietonal să nu fie deranjat de aceasta.
Curtea din spate. Și acest caz comportă generalizări pentru că, în cele mai multe situații, grădina și terasa din spate sunt spații limitrofe imediat accesibile. Sugerăm construirea unei astfel de jardiniere în spațiile de graniță: vor delimita ușor o zonă de altă zonă și, în plus, vor reconfigura percepția spațiului de la un anotimp la altul nu doar prin vegetația pe care o găzduiesc, ci și prin mărime.
Aleile late din grădină. În privința spațiilor de promenadă din grădina ta, sugerăm să nu exagerezi cu prea multe elemente noi. Una, maxim două jardiniere mari reprezintă o soluție optimă în cele mai multe cazuri. Plasează-le la marginea aleilor, în intrânduri în gazon special amenajate și îmbogățește-le cu flori joase ca ansamblul să nu fure perspectiva.
Gazonul central din grădină. Este probabil alegerea cea mai la modă pentru jardinierele permanente și pe bună dreptate: un asemenea context lasă să respire florile din jardinieră, expunându-le privirii din toate unghiurile. Astfel de jardiniere trebuie completate cu plante luxuriante, bogate și explozive pentru un efect cât mai pronunțat.
Partea din spate a grădinii. Sunt, de cele mai multe ori, jardiniere discrete care pot ocupa un loc altfel anost sau prea puțin însorit. Oricare ar fi locația lor în partea din spate a curții, îți recomandăm aici plante perene rezistente la umezeală și piatră, care se întreține ușor.
Sfaturi rapide:
|
Pe lângă jardinierele pe care le găsești în oferta noastră, îți sugerăm mai multe modele de care te poți folosi în curtea ta acum, că a venit toamna. Dintre toate anotimpurile, acesta este cel mai potrivit pentru decizii de amenajare a curții și grădinii tale: vegetația este diminuată, pavajul curat, eliberat de accesoriile verii, și terasa redusă în funcționalitate; în felul acesta, devine mult mai evident unde anume poți instala o jardinieră nouă, temporară sau permanentă, și în ce fel.
Atunci când decizi, este foarte important să știi deja ce flori sau ce plante dorești pentru jardinierele tale. Pentru jardinierele mici, sunt potrivite plante anuale (pot fi perene, însă cu o tăiere joasă), de dimensiuni moderate, cu înflorire spontană sau prelungită. Nevoia de lumină, cromatica, tipurile de întreținere sunt, din această perspectivă, elemente mai puțin importante.
Răspunsul la această întrebare stă atât în geometria perspectivei, cât și în bunul gust comun. Nu există, firește, o regulă general valabilă conform căreia să ne orientăm în această privință, din două motive: 1. avem acces la foarte multe plante pe care le putem planta și 2. formele și amplasamentul jardinierelor mari variază foarte mult. De aceea, lista de sfaturi de mai jos trebuie citită în contextul grădinii și al posibilităților tale.
Din cauza prezenței crescute a apei, jardinierele de lemn pot suferi în perioada de toamnă, chiar și atunci când au fost plasate cu grijă într-un loc ferit parțial de umiditate sau drenat corespunzător. Îți oferim aici mai multe soluții rapide prin care să reduci incidența stricăciunilor lemnului cauzate de apă:
- Folosește numai lemn tratat pentru că rezistența acestuia este sporită.
- Curăță lemnul cu mare atenție de cel puțin două ori pe an (primăvara și toamna).
- Așază jardiniera, mai ales atunci când nu este de dimensiuni mari, pe un suport suspendat. Și cea mai mică înălțime va elimina cu succes umiditatea de la bază.
- Folosește obligatoriu folie hidroizolantă în interiorul jardinierei. Este o regulă care se aplică pe orice tip de jardinieră, nu doar pe cele de lemn.
- Dacă ai posibilitatea, mută jardinierele de lemn într-un hol semi-încălzit în perioada lunilor umede sau depozitează-le corespunzător dacă au fost folosite numai pentru perioada verii.
Jardinierele sunt elemente separate de curtea noastră și este bine să le înțelegem așa. Scopul lor este de a dinamiza un design existent, nu de a-l stabiliza definitiv. Cu alte cuvinte, găsește în fiecare an locuri noi pentru jardinierele tale ca să obții cât mai multă variație în spațiul personal cu un efort minim. Îți oferim sugestii sau planuri personalizate, dacă dorești. De asemenea, oferta noastră îți vine în întâmpinare cu modele care sunt la modă și care sunt realizate din materiale de calitate optimă. Suma dintre aceste opțiuni și imaginația ta va crea, cu siguranță, un context care să fie mulțumitor pentru tine și, în același timp, natural în mediul respectiv.