Idei despre cum să-țI reorganizezi curtea din spate | 5 idei pentru aleile mici | Idei pentru terasa din spate
25 May 2021
Ne aflăm în momentul din an care este ideal pentru reamenajări de ansamblu sau parțiale ale curților rezidențiale, și asta din mai multe motive: clima este potrivită, vegetația nu este încă dezvoltată atât de puternic încât să devină un obstacol în calea acestor munci și, nu în ultimul rând, avem o vară întreagă înainte, în care ne putem bucura de spațiul nou amenajat. Găsești în acest articol sugestii, sfaturi și idei esențiale care te pot ajuta să-ți optimizezi reamenajarea conform gustului și nevoilor tale.
În primul rând, modificăm tot ceea ce a devenit disfuncțional de-a lungul timpului, obiecte care și-au pierdut utilitatea sau aspectul, un pavaj uzat, o structură de piatră care nu mai este folositoare. Modificăm în virtutea nevoilor la zi pe care le putem identifica și, în felul acesta, ne asigurăm că spațiul nou creat este nu doar mai frumos, ci și mai util. Modificăm aleile neutilizate, bordurile prea înalte și, în principiu, orice obiect care a ajuns să ne deranjeze.
În acest punct, îți împărtășim un singur secret și motivele care ne fac să credem în el. Acesta este legat de modul cum abordăm problema și presupune o regândire de la bază a întregului spațiu, fără compromisuri contextuale. Asta pentru că:
Am hotărât să începem structurarea ideilor venind dinspre grădină înspre casă pentru ca, în felul acesta, să echilibrăm mai bine perspectiva pe care ne-o construim asupra curții din spate a casei. Odată ce grădina este restructurată adecvat, curtea din spate se va găsi între două spații având funcții deja evidente (casa și grădina), ceea ce îți va ușura extrem de mult deciziile de reamenajare a acesteia.
Mai mult, pe suprafața grădinii asta înseamnă de cele mai multe ori o gândire în două etape (alei mici și alei centrale), în afara cazurilor particulare în care grădina are deja un design extrem de bine pronunțat și care nu poate fi afectat fără să modifici identitatea grădinii (prezența unui lac, prezența copacilor de dimensiuni medii și mari, o geometrie specifică ș.a.). Iată, astfel, lista de idei referitoare la aleile mici:
Este o problemă de principiu ca, în cazul unei atare reamenajări, să modifici și numai una dintre aleile mari din grădina ta. Spațial, firește că vei obține o structură nouă, dar nu acesta este detaliul care te interesează, ci faptul că o grădină reamenajată parțial presupune utilizări distincte, noi, făcând-o astfel mai atrăgătoare. O alee principală cu un contur nou regândește practic modul cum intrăm în grădină și, prin aceasta, ne regândește perspectiva pe care o avem asupra ei.
Din perspectiva reamenajării de ansamblu a curții din spate, granița dintre curte și grădină este foarte importantă pentru că stabilește mai multe lucruri simultan: determină unde se încheie spațiul utilizat în mod constant; limitează gazonul și vegetația naturală permanentă; și stabilește o linie optică clară în spațiul rezidențial. Dacă te hotărăști să modifici această graniță, vei modifica implicit elementele pe care tocmai ți le-am amintit. O poți face în mai multe feluri:
Din cauza faptului că obiectul acestui blog post este extrem de generos, este important să încercăm să stabilim câteva criterii generale referitoare la utilitatea de bază a curții din spate. Ca să ne asigurăm că aceste principii sunt simultan aplicabile cazului tău, am hotărât să le corelăm, după cum vei vedea mai jos, cu câteva sugestii ele însele specifice.
Știai că:
|
O reamenajare de ansamblu pune o serie de întrebări relevante cu privire la natura pavajului tău. Trebuie sau nu să înlocuiești pavajul existent cu unul nou? Cum modifică aspectul casei o culoare nouă? Este bine să completezi doar acele dale care sunt sparte și să lași pavajul intact pentru încă o perioadă? E o idee bună să alături un model nou de pavaj unui model vechi? Ce avantaje are un pavaj nou? Și alte întrebări similare.
În principiu, chiar dacă implică costuri suplimentare, sugerăm ca modificarea să fie extensivă, dacă se poate completă. În felul acesta, se pot structura mult mai atent detaliile din noul plan de aranjare, atât din punct de vedere stilistic, cât și funcțional. În cazul în care te hotărăști pentru o soluție de compromis, care presupune reducerea costurilor și păstrarea unei baze deja existente, trebuie să alegi cu mare grijă modelele ca să obții o curte nu numai ordonată, ci și echilibrată din punctul de vedere al aspectului.
Anul acesta se caută pavajele cu un aspect contemporan, ușor minimalist și utilitarist, pavajele clasice și texturile antichizate. De asemenea, pentru grădină și pentru spațiile verzi din proximitatea terasei, dalele individuale atrag din nou cumpărătorii. Pentru redecorarea sau remodelarea terasei din spate, îți sugerăm să:
E de preferat ca terasa să fie semi-deschisă, chiar și atunci când este lipită de zidul exterior al casei. Dacă remodelarea implică schimbări majore, e bine să intervii și în etajele superioare ale curții (zidurile laterale, acoperișurile terasei sau ale foișorului), nu doar la nivelul solului, ca să impactul să fie unul major.
Știai că:
|
Reorganizarea curții din spate presupune nu doar un efort sporit, ci cheltuieli relevante. Este bine, de aceea, să organizezi de la bun început un design complet, ceea ce-ți va da o perspectivă relevantă asupra costurilor implicate. Acestea pot fi eșalonate dacă împarți proiectul în trei zone distincte: elemente permanente, elemente temporare și execuție. Pentru reducerea costurilor într-o primă fază, elementele temporare mai pot aștepta.
Beneficiile unei atare remodelări sunt legate în primul rând de infrastructură. Dacă restructurezi totul, o să ai parte de un pavaj de calitate, contemporan, care poate fi simultan util și atrăgător. Mai mult încă, utilitatea poate fi optimizată pentru nevoile actuale ale tale și ale familiei tale: nu înseamnă că felul cum fusese organizată curtea fusese el însuși disfuncțional, ci doar că există structuri care pot optimiza mai bine spațiul în care îți petreci o bună parte din timp în perioada lunilor de primăvară, de vară și toamnă. În plus, cu o remodelare inteligentă, perioada se poate extinde pentru parcursul întregului an.
Îți sugerăm să aplici o gândire modulară atunci când restructurezi curtea din spate. Firește, o primă formă de modularitate se referă la spațiu și la modul cum o asemenea zonă din proprietatea ta gestionează nu doar traseele necesare dintr-un loc într-altul, ci și organizarea activităților de pe suprafața ei.
Însă, din cauza variațiilor semnificative de climă de la un anotimp la altul, o soluție inteligentă este să gândești și o modularitate în timp. Acest lucru se poate realiza destul de ușor odată ce gândești această restructurare în doi pași: 1. organizarea unor elemente de bază, cât mai permisive din punct de vedere spațial și 2. achiziționarea, conform gustului personal, de accesorii specifice fiecărei perioade de timp.
În prima categorie, ne referim în primul rând la pavaj, la dale, la borduri, la rigole și la dispunerea acestora în curte. Cu cât acest plan este mai curat și mai puțin intruziv, cu cât este mai deschis, cu cât este mai liber, altfel spus cu cât dispare mai mult în curte, contopindu-se cu fundația ei, cu atât mai mare va fi modularitatea de care o să poți să te bucuri la sfârșitul verii, când o să dorești să înlocuiești mobila de grădină cu jardiniere pentru crizanteme, sau în mijlocul iernii, când o să te feliciți că ai lăsat suficient loc pe terasă pentru o sursă de căldură de exterior.
Există un element despre care nu am vorbit și care are totuși un impact relevant în cazul curților urbane tipice, dispuse longitudinal: zidul lateral, care este de multe ori ignorat și folosit ca un simplu suport pentru flori sau accesorii de iluminat. Este important însă, în acest context, să înțelegem că o remodelare a curții din spate trebuie să ia în calcul și impactul pe care-l are asupra acestor ziduri. Cu toate că e de preferat să nu modificăm aspectul zidurilor pentru ca ansamblul structurii rezidențiale să-și păstreze coerența, avem câteva soluții adiacente, care reduc, dacă nu anulează, distanța de imagine pe care orice remodelare de acest fel o creează în apropierea elementelor limitrofe:
Încearcă să-ți menții flexibilitatea încă de la început, din etapa în care doar plănuiești remodelarea curții din spate. Adu-ți aminte de motivele care te-au făcut să-ți dorești să remodelezi și ia-le în calcul pe toate dacă vrei ca proiectul tău să aibă succes. Scrie-ne dacă ai nevoie de și mai multe informații în această direcție.
Prima sugestie se referă la minuția planificării inițiale. Cu cât analizezi mai atent ce a dus la decizia de a schimba, cu atât o să poți să vii cu variante mai adaptate nevoilor tale, așa cum au ajuns ele să fie. Nu este în mod necesar un proces simplu, dar poate fi rezolvat cu suficientă atenție.
A doua sugestie este legată de tipul pavajului pe care îl alegi. Păstrează-ți opțiunile deschise, orientează-te spre ceva contemporan, potrivit cu gusturile tale, și nu uita că funcționalitatea primează în această zonă a spațiului tău rezidențial, așa că n-o ignora.
A treia sugestie este legată de elementele de decor și de mobilierul de exterior. De foarte multe ori, planul inițial al curții corespunde, în linii mari, nevoilor tale. Ceea ce nu se potrivește sunt, însă, mobilierul și accesoriile. Astfel, chiar și în cazul unei modificări de ansamblu, care presupune intervenții modice în infrastructură, este bine să alegi lucruri noi pentru uzul zilnic. Acestea vor aduce un suflu tânăr pe suprafața pavajului tău, vor avea un impact asupra modului cum îți organizezi viața și vor oglindi cu mai multă acuratețe stilul tău din această perioadă. În fond, odată ce ai rezolvat dialogul dintre stilul pe care-l ai și nevoile legate de funcționalitate, ai ajuns cu siguranță la o soluție bună pentru curtea ta din spate, chiar și în cazul în care remodelarea despre care vorbim nu este una completă.