24 Jul 2020
Cele mai multe grădini contemporane sunt suficient de bine echilibrate încât să permită un gazon de dimensiuni mai mari fie în zona centrală, fie într-un loc separat, mai puțin expus și dedicat într-o și mai mare măsură vegetației. Atunci când vorbim despre o astfel de zonă, avem în vedere nu numai modul cum este integrată în ansamblul grădinii, cât mai ales impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi. Articolul de față este despre felul cum putem folosi dalele individuale pentru a optimiza și, totodată îmbogăți, acest impact.
Față de un pavaj clasic, ale cărui beneficii sunt de foarte multe categorii, dalele individuale prezintă totuși o sumă de caracteristici care le individualizează, oferindu-le un statut aparte. În cazul gazonului clasic, omogen și prezentând o înălțime redusă, aceste caracteristici devin nu numai evidente, ci și importante contextual. Vorbim aici în primul rând de flexibilitatea conjuncturală a acestora, dar și de abilitatea lor unică de a-și modifica parțial aspectul și funcțiile.
De aceea, folosirea dalelor individuale sau a pașilor japonezi pentru gazonul clasic prezintă următoarele avantaje generale:
● dalele pot conduce ochiul și pașii cu foarte mare ușurință în spațiul grădinii și pe suprafața acesteia;
● reamenajările nu sunt problematice și solicită, în principiu, intervenții minime, care pot fi realizate fără prea mari dificultăți de către cei ai casei;
● planurile astfel concepute permit modelarea atentă a senzației spațiale prin folosirea corespunzătoare a dalelor de diverse mărimi: dalele mici vor crea linii de forță în grădină, în vreme ce dalele mari vor induce spațialitate;
● acestea nu inundă spațiul și lasă teritoriul grădinii în grija naturii, fără a demarca într-un mod deranjant zonele locuite de cele naturale.
● în plus, sunt flexibile stilistic în raport cu restul elementelor arhitecturale astfel că se potrivesc cu și completează rapid multe stiluri contemporane.
Răspunsul, aparent complex, se bazează în fapt pe o singură întrebare centrală: cum utilizăm respectiva porțiune din grădină de la o zi la alta? Dacă incidența utilizării este redusă și, mai mult încă, dacă utilizarea este exclusiv pietonală, atunci dale individuale sunt o soluție bogată și foarte la îndemână. Ele îți dau șansa de a integra cu discreție funcționalitatea, lăsând astfel natura să respire în voie împrejur.
Dalele individuale cresc numărul opțiunilor fără să te limiteze stilistic foarte mult, mai ales dacă alegi dale al căror sens stilistic să fie unul neutru. Dalele simple construiesc pur și simplu o cărare ce se integrează cu lejeritate în diversitatea naturală înconjurătoare. Pavajul clasic, al cărui rol este de a optimiza funcționalitatea, nu permite însă gazonului să se desfășoare în voie. Astfel, oricare ar fi structura peisagistică spre care înclini, folosirea moderată a pavelelor sau a dalelor creează șansa unui dialog permanent între vegetația naturii și piatra construcției, între ceea ce se modifică de la un anotimp (sau an) la altul și ceea ce este permanent. Îți recomandăm, de aceea, o atare soluție, chiar și atunci când ea este folosită incidental, pentru orice grădină a cărei arie depășește de minim trei ori aria utilizată a curții din apropierea locuinței.
1. Cărarea este în natură, deci trebuie integrată corespunzător. Cu cât este construită mai discret, cu atât mai eficient (și impresionant) îi permite naturii dimprejur să se desfășoare.
2. Cărarea este pentru o persoană. Pentru mai multe persoane, construim alei. De aceea, nu este bine să concepem cărări late, din dale supradimensionate.
3. Cărarea are un sens discret și intim. Păstrăm (creștem și intensificăm!) acest sens prin modelarea cărării atât în ceea ce privește tipul acesteia, cât și în felul cum interacționează cu iarba, florile sau vegetația de dimensiuni mai mari din grădina ta. Întrucât subiectul este complex, o să-i dedicăm puțin mai jos un capitol de sine stătător
4. Cărarea arată cel mai bine atunci când nu este dreaptă. Există situații (în special în arhitecturile minimaliste și moderniste) care concep liniaturile drepte ca fiind ideale, însă natura nu este niciodată dreaptă, iar cărările care o complementează nu ar trebui să fie niciodată așa.
5. Cărarea este o invitație la plimbare: construiește-o cu atenție la detalii. Orice detaliu contează, orice grup de flori, o bancă poziționată cu atenție sau legăturile, ele însele discrete, dintre cărare și pavajul alăturat. Nu lăsa bordurile să intervină în aceste legături și construiește cu gândul la felul cum va evolua vegetația în anii ce urmează.
Știai că:
|
Prin faptul că se inserează în peisaj (în loc să-l acopere sau să-l împiedice), dalele individuale traduc în spațiul natural spațiile intime ale casei sau ale construcțiilor adiacente acestora. Discreția vine din mai multe motive. În primul rând, plimbarea în natură este solitară și liniștitoare. Chiar dacă nu ai la dispoziție un spațiu foarte generos, această plimbare poate fi realizată în grădină. Complicând rețeaua de cărări și oferind mai multe itinerarii posibile, îți transformi grădina într-un spațiu de relaxare versatil. Un asemenea spațiu poate completa cu ușurință confortul de pe terasa pavată sau din foișorul accesorizat.
În al doilea rând, natura oferă un alt tip de căldură și este primitoare într-un alt fel decât o cameră bine echilibrată stilistic sau decât curtea din față, unde pavajul contemporan intră într-un dialog real cu florile plantate acolo. Dacă suprafața grădinii tale este suficient de mare, poți crea senzația de diversitate și confort construind cu ajutorul dalelor individuale cărări care se pierd prin vegetație. Aceasta este o opțiune reală, spre care au înclinat mulți arhitecți în special din spațiile francez și englez. Altfel spus, cărările susțin ideea de discreție atât într-o grădină bazată pe precizia geometriei, cât și într-una axată pe exuberanța și aparenta sălbăticie a vegetației.
În al treilea rând, locurile mici din grădină, folosite ca locuri de retragere pentru câteva ore, reprezintă unul dintre cele mai atrăgătoare proiecte într-o grădină contemporană urbană. Asigurându-te că accesul spre și dinspre aceste locuri este construit cu atenție printr-o cărare specială, scufundată în bogăția naturii, te asiguri simultan de permanentizarea acelui spațiu de la o lună la alta.
Iată mai jos lista cu reguli ce trebuie respectate atunci când creezi cărări realizate din pavaj, pavele sau dale individuale pe suprafața grădinii, pe un gazon sau ca trecere de la un nivel al grădinii la altul.
a) Cărarea dă impresia că este imersată în spațiul natural dacă nu este delimitată prin bordurări specifice. Cu cât este mai evidentă bordurarea, cu atât mai artificial, construit și stabil va arăta cărarea. O cărare fără bordură este mai greu de întreținut, mai greu accesibilă, dar arată mai natural și mai puțin elaborat.
b) Cărarea creează senzația de bogăție dacă dalele din care este realizată sunt diverse din punctul de vedere al culorii sau al texturii acestora. Uneori, dorim această bogăție, de exemplu atunci când spațiul natural nu este suficient de vast, alteori preferăm o cărare mai puțin evidentă (în cazul unei naturi luxuriante), realizată monocrom sau bicolor.
c) Cărarea dă impresia că precedă arhitectura casei atunci când iarba ce înconjoară dalele individuale este lăsată să o inunde parțial ca din întâmplare, odată cu trecerea timpului. Funcționalitatea unei asemenea cărări este parțial redusă, dar, dacă dalele sunt alese cu atenție, rezultatul poate avea un impact estetic major.
d) Cărarea pare elementul central al grădinii dacă este înconjurată de un gazon generos, de talie joasă. Nu este un sens pe care să-l căutăm întotdeauna, dar poate fi necesar atunci când grădina este realizată din foarte multe tipuri de plante care sunt importante doar într-un singur anotimp. Grădinile cu multe flori de sezon pățesc acest lucru pentru că au nevoie de elemente de bază care să structureze perspectiva oricât de mult s-ar modifica vegetația de pe suprafața grădinii.
Trei sfaturi rapide legate de pavelele potrivite pentru cărări
|
Un proiect DIY la modă anul acesta îl reprezintă dalele individuale realizate acasă din materiale alternative sau pur și simplu vechi, despre care ți-am vorbit într-o ocazie precedentă, dar și pașii individuali creați din mai multe pavele compactate. Este vorba de a reproduce sensul spațial major pe care îl creează o dală de dimensiuni mari sau foarte mari cu ajutorul mai multor dale, de dimensiuni moderate. Există avantaje într-un asemenea gest (după cum o să afli puțin mai jos) și, în plus, există mult mai multă flexibilitate.
Proiectele astfel realizate pot reduce semnificativ prețul de ansamblu al amenajării unei grădini pentru că permit permutații multiple în cadrul materialelor folosite, oferindu-ți în același timp posibilitatea de a te desfășura conform imaginației tale. Așadar, avantajele:
Știai că:
|
După cum, probabil, știi deja, tipul gazonului trebuie ales în funcție de arhitectura și funcțiile grădinii tale. Variantele pe care le ai la dispoziție sunt multe și, în multe cazuri, specifice. Este bine să ai o idee despre înălțimea ierbii pe care o dorești în grădină, despre culoarea acesteia, despre incidența florei, despre rezistența la tăierile succesive și, nu în ultimul rând, despre tipul tăierilor la care se pretează gazonul.
În principiu, grădinile contemporane urbane și rurale deopotrivă (cele din urmă atunci când sunt folosite în scop strict recreativ) se pretează la gazonul de dimensiuni moderate sau joase, cu incidență florală redusă, rezistent la tăieri și cu un comportament bun în fața alternanțelor termice și climatice. Aceste tipuri de gazon sunt ușor de întreținut, nu comportă efort suplimentar dacă au fost ignorate pentru o perioadă, se completează ușor în locurile unde se usucă și acceptă cu ușurință accesorii structurale în apropierea lor, cum sunt zidurile, treptele, bordurile și… cărările realizate din dale individuale.
Îți recomandăm pentru acest din urmă caz un gazon de talie joasă, lipsit de flori sau cu foarte puține flori, din nou, de talie joasă, non-invaziv, cu rezistență sporită la umiditate și uscăciune și cu un comportament bun în fața tăierilor dese și succesive. În acest mod, te asiguri în timp de următoarele aspecte, esențiale pentru pavajul tău din grădină:
- dalele individuale sau pavelele compactate nu se vor scufunda în suprafața gazonului;
- gazonul nu va invada fiecare dală în parte prea mult, reducând operațiunile de întreținere necesare acestei invazii la cel mult două intervenții pe an, una primăvara și una toamna;
- iarba va putea fi tăiată cu orice fel de aparat fără a strica cărarea sau dalele din care aceasta este realizată;
- lucrările de întreținere nu vor murdări prea mult dalele sau pavelele.
Ceea ce, pe hârtie, pare de multe ori simplu și ușor de realizat, se dovedește în cadrul natural mult mai greu de urmat pentru că natura este infinit mai imprevizibilă decât ne-am dori noi. A structura reguli pentru contururile cărărilor formate din dale individuale sau din pavele compactate în grădina ta este, de aceea, destul de dificil și cu atât mai dificilă este generalizarea acestor reguli. Consideră informațiile de mai jos orientative și pornește de la ele în interpretarea ta personală cu privire la modul cum trebuie să arate o asemenea cărare. Lucrurile pe care ți le enumerăm mai jos vin din experiență, dar înțelegem că unele grădini particulare pot comporta și susține soluții, la rândul lor, particulare.
Ca multe alte elemente din grădina și curtea ta, aceste dale individuale sunt un motiv excelent pentru a împrumuta grădinii tale ceva din personalitatea ta. Ele reprezintă acel loc din grădină unde identitatea proprietarului se poate întâlni cu identitatea arhitecturii pe care acesta a ales-o inițial. Este foarte important să păstrăm vii aceste sensuri pentru că ele adaugă stabilitate și căldură locuinței, făcând-o mai primitoare, făcând-o să arate mai mult ca ceea ce suntem noi. Pentru modele și tipuri de cărări specifice, ne găsești oricând aici. Însă ne-am bucura să știm că designul de ansamblu sau măcar anumite elemente de design referitoare la tipologia acestor cărări sunt rezultatul propriei tale inițiative.
În plus, în perioada verii ai șansa de a modifica, total sau moderat, aceste mici detalii din grădina ta, oferindu-ți puțină variație și un mod nou de a te bucura nu numai de curtea ta pavată sau de accesoriile acesteia, ci și de grădină, de vegetația din ea, de mobilele de exterior cu care ai îmbogățit-o și, implicit, de cărările care te conduc spre ele.