13 May 2019
Mai mult decât oricând, primăvara este momentul când dalele individuale ies în evidență în curtea și, în special, în grădina ta. Iarba este unul dintre motivele de bază care susțin acest lucru, dar nu singurul. În fapt, alegerea dalelor individuale este suficient de complexă încât să-ți solicite toată atenția. Ai aici la îndemână un ghid complex și echilibrat, conceput tocmai în acest scop. Citește mai departe ca să-ți faci o imagine amplă și exhaustivă referitoare la tipurile de dale individuale pe care le ai la dispoziție, la modurile cum le poți folosi și, nu în ultimul rând, la trucurile posibile prin care, folosind aceste dale, îți poți înfrumuseța și mai mult spațiul privat.
Spre deosebire de majoritatea dalelor și a pavelelor, care sunt concepute pentru a face parte dintr-un sistem interconectat, dalele individuale se plasează separat, marcând în felul acesta pașii pe diverse zone, de la suprafața dreaptă și aliniată a curții, la gazonul din grădină, la cărările dintr-o pădurice sau chiar la suprafața unui lac (artificial sau nu) de dimensiuni reduse. Din cauza modului cum sunt dispuse, utilitatea lor este implicit limitată la pasaje pietonale scurte sau medii, deși putem vorbi de excepții, în special în cazul dalelor de gazon standard. Mai mult, aceste dale reprezintă de multe ori o zonă accent și nu marchează norma. Pavajul clasic (prin clasic înțelegând interconectat, acoperind suprafețe mai mari, compacte și unitare) rămâne o referință chiar și atunci când alegem să variem utilitatea și aspectul într-o anumită parte a grădinii noastre.
Iată o listă cu spațiile predilecte pentru dalele individuale:
Depinde din ce punct de vedere vorbim. În privința materialelor, ele sunt realizate din piatră, materiale compozite, lemn sau faianțe. Alte materiale pot apărea incidental, dar nu au un uz extins în cazul acestor dale. Formal, ele pot fi atât de diverse cât îți permite imaginația. Neavând limitarea modularității dalelor folosite la pavajul interconectat, ele permit forme neregulate și, de cele mai multe ori, au un impact mai mare tocmai prin aceste neregularități. Astfel, unele dale individuale iau formele geometrice clasice (pătrat, disc, semilună etc.), în timp ce altele, realizate în special din piatră, primesc contururi dintre cele mai variate și mai complexe în același timp.
Un caz special este acela al dalelor realizate ad hoc din materiale care se află la dispoziție, turnate în forme predefinite, de cele mai multe ori de beton. Atât forma, cât și componentele acestora pot varia semnificativ. Ce este de remarcat aici este că dalele manufacturate acasă nu sunt atât de rezistente ca cele industriale și implică o standardizare mai redusă a modelelor lor.
Vei întâlni dalele individuale combinate cel mai adesea cu gazonul jos, care le scoate în evidență atât formal, cât și cromatic. Gazonul mai are și avantajul de a contura în jurul lor o zonă omogenă și curată, redusă în ceea ce privește texturile, așa că dalele respiră excelent în vecinătatea lui. În unele situații, gazonul poate fi punctat de flori de talie joasă, însă nu-ți recomandăm un atare gest dacă suprafața de care dispui nu este suficient de mare. A doua opțiune este piatra decorativă, iar a treia este scoarța decorativă. În cazul pietrei decorative, efectul vine din contrastul de culoare, iar în cazul scoarței – din diferența de textură.
O altă variantă este dată de nisip, pentru grădinile japoneze sau pentru grădinile uscate deopotrivă. Și aici însă întreținerea adiacentă cere o anumită specificitate și rigoare. Dacă spațiul din jurul dalelor ocupat de nisip nu este unul consistent, acest material se poate dovedi o soluție fiabilă pentru multe treceri înguste, mascând în felul acesta perimetrul curții. Nisipul – la fel ca piatra decorativă, de altfel – mai este recomandat și pentru cazurile când dalele individuale sunt plasate în apropierea clădirilor, unde întreținerea unei vegetații mai complicate sau a gazonului s-ar dovedi ea însăși complexă.
În afara câtorva situații specifice, uzul dalelor individuale nu a prins un contur deosebit de-a lungul istoriei. Cele trei cazuri despre care îți vom vorbi mai jos au însă identitatea lor, dată de modul specific prin care sunt utilizate, dar și de contextul mai vast unde această utilizare a avut loc. Îți remarcăm că, în toate aceste cazuri, a existat o legătură directă între frumusețe și funcționalitate. Altfel spus, aceste dale au avut inițial o funcție specifică, chiar dacă aceasta s-a uzat sau a dispărut cu timpul.
În cazul că te-ai hotărât să incluzi dale individuale în curtea ta, este foarte posibil să fie necesar să le combini cu un pavaj, de un fel sau altul. În foarte puține contexte, aceste dale vor acoperi toate nevoile tale. Din această cauză, apare implicit problema racordării dalelor la pavaj, a descoperirii unui sens comun unde cele două elemente peisagistice să-și găsească o consonanță, atât utilitară, cât și de aspect. Sfaturile de mai jos sunt concepute, de aceea, pentru a te ajuta să decizi de ce anume ai nevoie în diverse scenarii posibile. Dacă ceea ce îți propunem nu acoperă sau nu atinge nevoile tale, scrie-ne sau contactează-ne direct și te vom asista. Până atunci, iată câteva soluții și idei pe care le poți aplica în curtea ta, urmând un asemenea scenariu.
Sunt multe. În fapt, lista de mai jos ar trebui citită într-o manieră profund orientativă având în vedere cât de variat este uzul acestui element în peisagistica grădinilor de azi. Am încercat să adaptăm exemplele de mai jos la tipurile de grădini și curți mai des întâlnite în zona noastră din credința că, în felul acesta, o să-ți oferim câteva sugestii reale. Cu toate acestea, este de preferat să adaptezi variantele noastre la tipologia casei și la gusturile tale.
A. În consonanță cu pavajul, în spații urbane
Dalele din materiale compozite ar trebui să fie prima ta alegere. Mai mult, îți sugerăm forme clare și bine delimitate. Acestea se potrivesc cu cele mai multe tipuri de pavaje și prezintă avantajul că arată bine de la un an la altul chiar și în cazul că apar modificări minore în curtea ta.
B. În curți cu arhitectură specifică
Decizia din acest caz ar trebui să fie a arhitectului tău pentru că aceste dale pot modifica aspectul de ansamblu al curții atât vizual, cât și funcțional. Unele stiluri peisagistice istorice au cerințe foarte specifice pentru elementele care se pot folosi, iar arhitectul tău te poate ghida în această direcție.
C. În grădini de dimensiuni medii și mari
Aici îți poți lăsa imaginația să zboare și poți alege chiar mai multe tipuri de dale dacă geometria locului și uzul acestuia îți permit un asemenea gest. Într-o asemenea grădină, dalele individuale devin strict funcționale, iar prezența lor nu trece cu mult de spațiul pe care îl acoperă pe suprafața acesteia.
D. În consonanță cu un pârâu sau un lac (artificial sau natural)
În oricare din aceste trei cazuri se recomandă dalele de piatră naturală, tăiate în forme inegale, care adaugă un aer specific spațiului respectiv.
Știai că… una dintre cele mai bune soluții când vine vorba de tipul pietrei naturale folosite ca dale individuale în preajma apei este granitul? Acesta este urmat de calcar (în special dacă vorbim de fâșii de dimensiuni generoase) și abia la urmă vin gresiile, dintre care unele tipuri sunt pur și simplu prea slabe pentru a rezista la un contact de durată cu apa. |
Spre deosebire de pavajul standard, care nu pune aproape nici o problemă când vine vorba de îngrijirea gazonului din spațiile limitrofe, dalele individuale pot interveni în proces și, de aceea, solicită o îngrijire aparte a ierbii. În fapt, acesta este primul motiv pentru care tipul de gazon pe care îl recomandăm aici este acela de talie joasă. Se presupune că, alegând astfel de dale, dorești un acces pietonal semipermanent dintr-o parte a curții sau grădinii tale într-alta. Astfel, dalele trebuie să fie funcționale. Dacă iarba este prea mare sau crește prea repede, rezultatul poate fi deranjant. Dacă, pe de altă parte, dalele nu se individualizează suficient de bine, funcționalitatea acestora este afectată. Așa că:
Gazonul este cea mai bună soluție pentru dalele individuale și din cauză că adaugă spațiului respectiv un sens natural și viu. Alternativ și dacă locul permite, acesta poate fi dublat de zone unde să folosești marmură decorativă albă. Efectul este contrastant, puternic și foarte binevenit, în special în zonele umede sau în grădinile care duc lipsă de o floră bogată pe parcursul întregului anotimp estival.
În cazul că dispui de un lac de dimensiuni mici care presupune o zonă cu un nivel superficial al apei, poți să adaugi un element foarte atrăgător în respectivul spațiu inserând acolo dale de acces sau de trecere. Regulile pentru un asemenea gest sunt destul de simple, deși nu sunt toate evidente de la început. Ele se combină cu câteva sfaturi care ajută atât aspectului final, cât și funcționalității dalelor de la o perioadă a anului la alta.
2 sfaturi rapide
|
Ideea de a asocia dalele individuale cu piatra decorativă, cu scoarța decorativă sau cu nisipul nu este – am văzut deja – nici nouă, nici redusă ca posibilități. De aceea, dacă nu te atrag sugestiile noastre referitoare la un gazon de talie joasă, poți lua în calcul aceste soluții alternative. Îți grupăm aici elementele pe care nu le-am discutat deja referitoare la aceste lucruri sub formă de avantaje și dezavantaje ale acestor opțiuni:
+ |
– |
sunt ușor de întreținut |
nu aduc suficientă variație |
scot în evidență frumusețea dalelor |
presupun reorganizări sezoniere |
imprimă un aspect liniștitor curții |
acceptă greu altă vegetație decât pe aceea din ghivece |
oferă control semnificativ asupra cromaticii curții |
reorganizarea lor presupune investiții semnificative |
raportul preț/efect este excelent |
sunt ușor monotone |
sunt funcționale și ușor de adaptat |
acceptă cu dificultate mobilierul de grădină |
se potrivesc cu ușurință grădinilor urbane |
sunt dificil de întreținut toamna |
Dalele individuale au un potențial foarte ridicat pentru curtea ta atât din punctul de vedere al funcționalității, cât și dintr-o perspectivă estetică. Totuși, acestea nu trebuie să înlocuiască pavajul acolo unde traficul este mai important decât sensul natural al locului. Acesta este motivul de bază pentru care rolul dalelor individuale trebuie privit ca unul periferic, de contrast și de completare.
Ține foarte mult de aspectele locului, ale grădinii, ale planurilor tale cu spațiul din a doua jumătate a curții și de alte elemente similare cum anume trebuie să gestionezi posibilitatea dalelor în grădina ta. Ți le-am recomandat în situații diverse – de la spațiul-suport de trecere într-o grădină urbană la inserția rustică și profund naturală din grădinile în care explodează vegetația –, dar îți reamintim că rolul lor este limitat atâta vreme cât funcționalitatea le este specifică.
Este, de aceea, o idee bună să implici puțină creativitate în deciziile tale cu privire la dalele individuale și, dacă ai cerințe sau întrebări suplimentare, ne poți căuta pentru o perspectivă mai complexă și pentru mai multe soluții în aceeași direcție. În felul acesta, te poți asigura că ansamblul peisagistic al grădinii tale va avea simultan funcționalitatea pe care o dorești și echilibrul estetic pe care l-ai visat dintotdeauna.