03 May 2018
Curățenia de primăvară în curte și grădină/ De ce primăvara trebuie să ne curățăm pavajele din curte?
După o iarnă atipică, care și-a luat revanșa în luna martie, în sfârșit, putem să spunem că a venit primăvara! E timpul pentru curățenia generală: în casă, în curte și grădină. Află în textul de mai jos câteva sfaturi și idei legate de curățarea pavajelor din curte și grădină.
Chiar dacă nu am avut parte de o iarnă grea cu temperaturi foarte scăzute, poleiul, zăpada și înghețul și-au pus amprenta asupra dalelor din curtea ta și cu siguranță acestea au nevoie de o curățare temeinică.
Înainte de toate, trebuie să știi că pavajul de calitate este rezistent la înghet-dezgheț și nu ar trebui să prezinte crăpături sau alte modificări majore chiar și după o iarnă mai grea. Dar chiar și așa, poluarea și praful din atmosferă își spun cuvântul și după topirea zăpezii pavelele rămân murdare, cu un aspect neîngrijit.
Care ar fi pașii de urmat pentru a curăța eficient o curte pavată?
1. Curățarea pavajului de praf și murdărie;
2. Spălarea pavajului;
3. Curățarea petelor;
4. Înlăturarea lichenilor, algelor și mușchilor;
5. Schimbarea pavajelor crăpate;
6. Tratarea dalelor cu soluții speciale de curățare și îngrijire.
Sfat: alege să cureți pavajul într-o zi nu foarte însorită, fără ploaie sau umiditate. Ca să reușești să identifici mai ușor petele, pavajul trebuie să fie uscat.
1. Curățarea pavajului de praf și murdărie
În primul rând, pavelele trebuie curățate bine de praf cu o mătură. În locurile unde murdăria e mai persistentă, poți freca și cu o perie moale. Apoi, încearcă să faci o evaluare a aspectului general al pavajului, identificând eventualele pete, crăpături, fisurări sau zone în care pământul s-a lăsat. După ce ai o situație de ansamblu, treci la treabă, ocupându-te pe rând de fiecare aspect.
2. Spălarea pavajului
Dalele se spală cu apă și detergent fără clor. Poți folosi orice fel de detergent din casă cu ph-ul între 5 și 9, diluat cu apă. La spălare se poate folosi chiar și un furtun cu presiune, având mare grijă la rosturi, pentru a nu îndepărta nisipul din ele. Insistă în zonele mai murdare, eventual cu o perie de mână.
La sfârșit, clătește bine cu apă curată întreaga suprafață pavată.
3. Curățarea petelor
Un pavaj pătat este inestetic și neplăcut pentru un proprietar care ține la aspectul îngrijit al casei și al curții sale. Din nefericire, suprafața de beton a dalelor absoarbe cu ușurință lichidele și toate tipurile de substanțe uleioase. Cu părere de rău, nu întotdeauna avem timp să ne ocupăm imediat de petele apărute pe dalele din curte, iar de cele mai multe ori, nici nu le observăm la timp.
Ideal ar fi ca în cazul tuturor tipurilor de pete să acționezi rapid, imediat după formarea lor, pentru ca pavajul să nu fie deteriorat iremediabil. Aceasta înseamnă: să le speli bine cu apă și detergent și să freci unde e cazul cu o perie. Iar dacă nu se curață bine - să aplici cât mai repede un produs de curățare pentru beton.
Petele sunt, bineînțeles, de mai multe tipuri, iar fiecare are nevoie de tratament special: pete de murdărie consistentă, pete de ulei și grăsimi, pete de vegetale, vin, sucuri, pete de ciment, var, rugină.
Iată în continuare câteva sfaturi legate de curățarea petelor:
Dacă, totuși, la final pavajul nu s-a curățat bine, încearcă produsele speciale de curățare. De exemplu, soluția de curățare Semmelrock - Un produs foarte bun, care curață în profunzime.
Totuși, petele de ulei sunt mai dificil de îndepărtat, fără să folosești soluții speciale de curățare. Îți recomandăm produsul pentru curățarea petelor de ulei marca Semmelrock. Poți apela și la soluția de curățare Olfleckentferner, concepută să scoată petele de ulei de hidrocarburi îmbibate în pavaj.
Soluții speciale pentru curățarea petelor de ciment:
Sfat: Îți recomandăm să faci această operație de curățare într-o zi mai puțin însorită, ca să eviți uscarea rapidă a pavajului. Înainte de aplicarea produsului de curățare, umezește bine întreaga suprafață pentru a diminua absorbția rapidă a soluției. La sfârșit, clătește pavajul cu multă apă.
Petele albe se pot curăța cu produse speciale destinate produselor din beton. Înainte de curățare, e recomandabil să faci un test pe o suprafață mică, întrucât pot afecta culoarea și structura pavelelor.
Notă: trebuie să știi că producătorii nu oferă garanție pentru eflorescență, fiind considerată un fenomen natural, care nu poate fi controlat prin proceduri tehnice.
4. Înlăturarea lichenilor, a mușchilor și a algelor
Bineînțeles, spălatul și periatul nu rezolvă întreaga problemă a depunerii mușchilor și lichenilor pe pavaje. În general, depinde cât de mult au invadat dalele. Ca să curăți bine pavajul de mușchi, licheni și alge va trebui să folosești și produse speciale de curățare. Un produs eficient pentru îndepărtarea mușchilor și lichenilor este Antimus. Prepară o soluție de Antimus cu apă în proporție de 3% (300 g apă la 10 l de apă) și tratează zonele afectate, apoi clătește bine întreaga suprafață.
Un alt produs recomandat este Rebanit A, care are avantajul că nu atacă plantele din jur.
5. Înlocuirea dalelor crapate
Cu părere de rău, acest lucru se remediază doar prin schimbarea pieselor defecte cu unele noi. Poate ai păstrat câteva dale din comanda ta și poți apela la rezerve. Dacă nu mai ai deloc pavaj din vechea comandă, cu siguranță îl poți găsi în oferta producătorului de la care ai achiziționat produsul. În general, producătorii de pavaj își păstrează modelele ani de zile în portofoliul lor, chiar dacă lanseaza altele noi pe piață.
Dacă totuși nu găsești produsul tău, e bine să verifici și la alți producători. De multe ori poți găsi modele asemănătoare sau chiar identice. Poți verifica și pe www.globall.ro, unde oferim peste 1300 de modele de pavaje, dale, borduri, sisteme de gard și alte produse complementare de la cei mai renumiți producători de pavaj din România.
Notă: s-ar putea să ai diferențe de nuanță între piesele noi de pavaj și cele vechi. Nu-ți fă griji, culorile se estompează în timp, sub influența factorilor atmosferici.
6. Tratarea dalelor cu soluții speciale de curățare și îngrijire
Producătorii de pavaj recomandă ca măcar o dată pe an să tratezi pavajele montate în curte cu soluții speciale de curățare, perioada optimă pentru această intervenție fiind primăvara. Curățarea anuală contribuie la menținerea rezistenței și a aspectului estetic al suprafețelor pavate un timp îndelungat.
La ce soluții de curățare poți apela?
Unii producători recomandă să se facă o impermeabilizare a dalelor o dată la doi ani cu soluții speciale. Acest tratament de impermeabilizare conferă pavajului o rezistență sporită la murdărie, îl protejează de impregnările cu apă, ulei sau murdărie și îi intensifică nuanța. Impregnarea se face cu produse speciale de impermeabilizare, pe care le regăsești și pe www.globall.ro.
Notă: citește cu atenție instrucțiunile înainte de utilizarea produselor de curățare și ai grijă să-ți protejezi mâinile și ochii cu un echipament special.
Sper ca sfaturile de mai sus să te ajute să faci o curățare de primăvară reușită a pavajului din curtea ta.
Nu uita care sunt pașii necesari:
În final, îți reamintesc că o curățare anuală a pavelelor din curtea ta crește durata de viață a acestora și contribuie la menținerea unui aspect îngrijit al exteriorului casei tale.
Intră și pe www.globall.ro pentru a afla mai multe informații despre soluțiile de curățare a produselor din beton.