Ceea ce face să ne apreciem curtea personală mai mult decât orice alt spațiu la care am putea avea acces (chiar și în cazurile când un asemenea spațiu ar presupune foarte mult confort) este raportul dintre lux și personalitate, pe care îl putem împrumuta locurilor din apropierea casei. Din cauză că acest raport este unul flexibil și implică intervenția noastră directă, care se manifestă dincolo de a intra pur și simplu în magazine de calitate și a achiziționa un mobilier scump sau o structură florală gata construită, el este dificil de menținut de la un anotimp la altul sau pur și simplu de la o perioadă a vieții la alta. Vegetația se schimbă, dar pavajul rămâne același. Acest articol este focusat pe două aspecte: ce se schimbă și ce soluții ai.
Aceeași curte, o mie de lucruri diferite
Titlul expune, în fapt, foarte mult. Curțile rezidențiale pot fi modificate extensiv (și este bine să facem asta!) pentru că scopul lor este unul recreativ, suprapus peste un rol funcțional. Iată, grupată mai jos în categorii, marea majoritate a variantelor pe care le abordează cei mai mulți dintre proprietarii de case cu curte și grădină:
- Reconfigurarea parțială a locului din curte dedicat petrecerii timpului liber. Spunem parțială pentru că locul teraselor rămâne deseori neschimbat. Dar asta nu înseamnă că nu se pot organiza, cu puțini bani, puțin efort și mult entuziasm, locuri incidentale de petrecere a unei seri în familie, în curte.
- Optimizarea zonelor funcționale. Pentru mulți oameni, acest aspect poate primi forme obsesive din cauza spațiului redus sau pur și simplu pentru că își doresc să lase cât mai puțin loc pentru garaj și acces, sperând probabil că, în felul acesta, vor reuși să mai adauge un rondou cu flori în curte. Îți recomandăm, firește, moderație și o gândire interesată simultan de estetică și funcționalitate.
- Reamenajarea grădinii. Se poate face, deseori cu bani puțini, și o recomandăm călduros, cu aceeași căldură cu care îți sugerăm să nu tai niciodată vegetația perenă care a avut nevoie de ani și ani ca să crească în forma în care este acum. Altfel spus, copacii mari sunt o binecuvântare în grădina ta, oricare ar fi forma coronamentului lor. Așază o bancă de calitate la baza lor și o să înțelegi imediat la ce ne referim.
- Repoziționare elementelor permanente (spații de depozitare, terase semi-amenajate, cuștile câinilor, spațiul pubelelor etc.). Este bine ca atunci când se face un asemenea lucru sunt luate în calcul toate elementele și pavajul aferent pentru ca curtea să-și păstreze o funcționalitate de ansamblu.
Primele cinci idei, un sfat și o perspectivă
Ca majoritatea ultimelor ierni, anotimpul hibernal din zona noastră poate fi caracterizat de perioade instabile, cărora curtea ta le poate face față atâta vreme cât este funcțională, păstrând în același timp zone de liniște și spații ce pot deveni călduroase. Din perspectiva aceasta, este important să gândești schimbările în timp și, printr-un asemenea gest, să iei în calcul care anume este impactul deciziilor tale asupra traiului de fiecare zi.
- Un element de atracție pentru fiecare zonă din grădina ta. Dincolo de magia ei contextuală, iarna se poate resimți săracă, friguroasă, întunecoasă și neatrăgătoare. Un spațiu din curte lăsat gol va accentua foarte repede aceste aspecte ale iernii. Absența vegetației este numai unul dintre motive. Îți sugerăm ornamente contextuale (Halloween, Crăciun, Sf. Valentin etc.) așezate pe un pavaj simplu, și multă culoare ca să lupți împotriva acestui efect.
- Proiecte DIY, pline de farmec. Pot fi realizate în orice perioadă a anului, în orice loc din curte sau grădină. Sunt ieftine de cele mai multe ori și pot să integreze cu lejeritate obiecte din curte care nu fac altceva decât să se învechească. Este foarte la modă astăzi (și am adăuga, foarte util și plin de bun simț) să refolosim obiectele pe care le avem deja. Cea mai frumoasă roabă expusă, plină de plante suculente, rezistente peste iarnă, este roaba cea veche din curte, pe care oricum nu o mai foloseam!
- Să vopsim gardul cel vechi. O zi călduroasă de iarnă este un moment excelent pentru revopsirea și aranjarea unui gard: gestul va aduce un spor de culoare și, în absența vegetației, o să poți decide cu mult mai mare acuratețe nuanța potrivită gardului tău.
- Un nou aranjament de piatră pentru curtea din față. În acest caz, cheia stă în contrastul de culoare pe care un asemenea aranjament îl creează și îl susține în lunile de iarnă.
- Pentru foișorul din grădină – luminițe. Există suficiente soluții pe piață referitoare la lumini artificiale care rezistă foarte mult timp, chiar și atunci când nu sunt conectate la rețea. Dacă sunt așezate cu atenție (și este important să fie așezate așa în perioada iernii!), rezultatul este întotdeauna călduros și primitor.
Un sfat:
- Introdu mici detalii noi în aranjamentele create cu obiecte deja existente, ca să păstrezi un aer proaspăt și adus la zi în cadrul proiectelor tale de DIY.
|
Grădina în perioada de iarnă – este total inutilizabilă?
Nicidecum. Doar că foarte multe dintre activitățile de vară pe care le asociezi cu spațiul grădinii nu pot (sau nu are sens) să aibă loc acum. Acest fapt este, cu siguranță, frustrant, dar nu calitatea grădinii tale decide o asemenea realitate, ci natura însăși. În loc să te raportezi la grădină ca la o arie neprimitoare din curtea ta – cum fac foarte mulți oameni astăzi, care o curăță toamna și o uită până primăvara – poți să negociezi puțin cu natura.
Faci asta în primul rând urmărind vremea: zilele călduroase din timpul iernii sunt un prilej excelent ca să reamenajezi, chiar și minor, aleile din preajma pavajului tău. Zilele când ninge sau cele pline de zăpadă sunt momentele cheie când poți transforma grădina într-un loc atrăgător și special, chiar și numai pentru o perioadă de timp restrânsă. Însă tocmai faptul că nu durează face ca un asemenea loc să fie atrăgător. În așteptarea florilor de primăvară, jardinierele permanente pot fi populate cu oameni de zăpadă, iar aleile și pavajul de până la băncile din grădină (cât și acestea, ca atare) pot fi curățate corespunzător. Se poate bea un ceai în grădină chiar și iarna, mai ales dacă aceasta este acoperită de un strat de zăpadă curată.
Patru idei suplimentare pentru terasă și foișor
- Încălzitoarele de terasă și avantajele lor. Beneficiile sunt extrem de atrăgătoare: cu excepția zilelor de iarnă când este într-adevăr foarte frig (să spunem, mai puțin de -5 grade Celsius), aceste încălzitoare pot transforma terasa ta deschisă într-un spațiu primitor în timpul iernii. Dalele și pavelele nu vor mai radia răcoarea specifică cu atâta putere în fața radiatoarelor cu infraroșu sau a celor pe gaz.
- Terasele de exterior încălzite. Ca o soluție conexă la încălzirea în pardoseală, poți opta pentru terasele de exterior, cu încălzire sub dale. Deși adaugă cheltuieli la întreținere, această soluție oferă extrem de mult confort, transformându-ți practic terasa într-un loc cald pe durata întregii ierni. Dacă terasa este lipită de casă, dacă este descoperită și, în plus, dacă tu și familia ta alegeți să petreceți foarte mult timp aici, chiar și în zilele friguroase, o astfel de soluție de încălzire este mai mult decât potrivită. Imaginează-ți cum ar fi să te trezești după o noapte de ninsoare și dalele de pe terasa ta să fie nu numai lipsite de zăpadă, ci și uscate și încălzite deja!
- Foișoarele pot fi parțial izolate. Depinde firește de ce foișor ai ales pentru grădina ta, dar acestea pot fi, în principiu, izolate cu folie, caz în care un încălzitor de exterior îl poate transforma într-un spațiu funcțional.
- Accesorizează spațiile folosite. Chiar și atunci când incidența utilizării este minoră, este mult mai plăcut să ai deja pernele de exterior stocate pe terasă sau cănile de ceai în foișor.
Două idei rapide:
- Folosește unelte de calitate pentru debarasarea zăpezii ca să nu deteriorezi suprafața pavajului;
- Pentru îndepărtarea chimică a zăpezii, vezi aici și aici.
|
Curățenia de toamnă și ce înseamnă ea
De cele mai multe ori, nu este vorba în acest caz despre un moment anume, dar curățenia de toamnă (nu numai a pavajului, ci și a întregii curți) este deseori corelată cu perioada din an când plantele își pierd frunzele. Totuși, deși acest fenomen ne obligă la o revizuire a întregii grădini, este bine uneori să lăsăm curățenia generală a curții pentru perioada imediat ulterioară acestuia. Observăm astfel toate neajunsurile care există implicit în orice curte, vedem mult mai repede ce opțiuni de reamenajare avem și lucrăm mai ușor tocmai pentru că ne ocupăm de toate detaliile. Altfel spus, este bine ca curățenia de toamnă-iarnă să fie privită mai degrabă ca o revizuire.
De aceea, este momentul când poți:
- să construiești un aranjament util (jardinieră, suport de flori sau obiecte decorative) cu dalele sau pavelele care ți-au rămas de la ultimul pavaj construit.
- să revizuiești calitatea bordurilor, în special a celor care presupun iluminare, cum este bordajul de aluminiu. Curăță de jur împrejur pentru ca bordura să funcționeze corespunzător în anul care vine.
- să arunci toate obiectele inutile, care tind să se adune în curtea ta. Un asemenea gest este nu numai util, ci și responsabil.
- să te ocupi puțin de mobila de exterior. O întreținere anuală este de cele mai multe ori binevenită.
Trei idei pentru aleile centrale
Oricare ar fi cantitatea de zăpadă și oricât de des ar ninge, aleile principale – cum sunt aleile de acces și cele aflate în centrul curții din spate, lângă intrarea sau intrările în grădină – trebuie menținute curate.
- Debarasarea zăpezii de pe aleile cu borduri înalte. Acest tip de muncă este esențială pentru că reduce semnificativ munca pe care tot tu o vei depune în momentul când zăpada se va acumula, trecând peste bordură și înghețând într-un mod mai mult decât inoportun. Minuția din timpul întreținerii aleilor centrale se traduce prin mai multă relaxare în restul zilelor de iarnă.
- Fără obiecte inutile. Acestea sunt alei de trecere și un aranjament plasat cu neatenție în calea accesului s-ar putea să facă mai mult rău pașilor decât bine privirii.
- Rigole pentru aleile în pantă. Este o decizie pe care trebuie să o iei la început (deși se pot realiza modificări de proiect în acest sens) și e bine să o faci: rigolele plasate la baza aleilor de acces în pantă preiau cu foarte mare ușurință și discreție toată apa care se scurge din zăpadă în zilele mai calde de iarnă. Te scutesc astfel de întreținere suplimentară și își oferă în același timp mai mult spațiu de mișcare.
Știai că:
- frica de zăpadă se numește chionofobie?
- unii reni, care trăiesc mai sus de Cercul Polar de Nord prezintă o modificare la nivelul țesutului din spatele retinei care le permite să vadă razele ultraviolete în săptămânile de întuneric din timpul iernii?
|
Cinci idei pentru pavaj
După cum ne-am exprimat de multe ori deja, este important ca pavajul să fie ținut uscat atât prin munci de întreținere, cât și printr-o planificare inteligentă a modului cum este evacuată de pe suprafața acestuia apa pluvială sau apa provenită de la topirea zăpezii. Adăugăm la acest principiu următoarele idei:
- Pe cât posibil, un pavaj debarasat. De multe ori, nu lipsa timpului dedicat întreținerii este cea care ne face să nu curățăm perfect pavajul din curte, ci prezența unor obiecte de dimensiuni prea mari ca să fie mutate. Recomandăm cu căldură să debarasezi pavajul de asemenea obiecte încă din timpul toamnei.
- Elemente luminoase pentru pavaj. Fie că este vorba despre bordajul de aluminiu care are integrat un sistem de led-uri sau de elementele de decor luminoase (dintre care poți găsi aici câteva modele deosebite, foarte potrivite pentru această iarnă), lumina aduce căldură. Până și lumina rece va împrumuta pavajului tău o atmosferă deosebită, care îl va face mai primitor. Iată în tabelul de mai jos ce sugestii îți oferim în această direcție.
Tipul de lumină |
Avantaje |
Dezavantaje |
Unde o recomandăm |
Led-uri cu alb cald (2700K) |
blândă cu ochii;
creează ambianță primitoare;
|
lumina nu este suficient de puternică pentru anumite activități; |
în preajma intrărilor mici, ca accesoriu pentru pavajele antichizate;
pe terasele semi-acoperite;
în preajma vegetației permanente;
|
Led-uri cu alb neutru (4000K) |
utilă în orice context; |
nu are multă personalitate; |
pentru aleile mari;
pentru aleile de acces auto;
|
Led-uri cu alb rece (5700K) |
clară, permite desfășurarea oricărei activități; |
unele persoane o percep agresivă; |
pentru iluminarea în scop utilitar a unei suprafețe semnificative de pavaj;
pentru aleile de grădină.
|
- Accesorii uscate, pe zonele laterale. Acestea conduc privirea și structurează foarte bine atât perspectiva, cât și planul întregii curți. Nu exagera cu prea multe accesorii. În schimb, folosește culori vii și atrăgătoare, și forme simple, care, cumulate, pot lupta împotriva efectelor iernii.
- Pavaj cu modele. Firește, acest fapt presupune să decizi încă de la început, dar ținem să remarcăm cât de mult iese în relief un pavaj cu model în perioada hibernală, când vegetația înconjurătoare nu mai fură ochiul în fiecare moment al zilei. Dalele Premium Appia Antica sunt un exemplu excelent.
- Pavajul în tonuri de alb și negru. Este același principiu ca cel expus la ideea precedentă, dar efectele sunt profund distincte, după cum poți observa aici. În perioada iernii, un asemenea efect este izbitor.
Împrumută curții tale ceva din căldura casei
În majoritatea pozelor care încearcă să te convingă de importanța unei curți călduroase în perioada iernii, o să găsești două aspecte relevante: un centru de lumină și unul de culoare. Problema este că anotimpul hibernal duce lipsă de amândouă în multe momente ale sale. Dacă adăugăm la acest aspect prezența abia incidentală a zăpezii, lucrurile devin cu adevărat complicate.
Considerăm totuși că, oricare ar fi arhitectura de ansamblu a curții tale, există sugestii pe care le poți urma în așa fel încât rezultatul să fie unul primitor și plin de atmosferă. Încercăm să le structurăm mai jos, ținând în același timp seama de prezența pavajului și de cum pot ele să influențeze traiul din curtea ta. Pe de altă parte, pentru oferte și variante dedicate planului tău specific, poți oricând să ne cauți aici.
- Lumina este, într-adevăr esențială, însă îți sugerăm un tandem de lumină caldă și rece, în funcție de prezența sau absența zăpezii din curte și, respectiv, în funcție de locul din curte unde aceasta este instalată. În principiu, o curte luminată rece pe suprafețele deschise și cald pe cele reduse ca dimensiune, acoperite sau închise este plină de atmosferă, chiar și atunci când suntem înconjurați de nori și de coroanele golașe ale copacilor.
- În funcție de pavajul pe care îl ai, poți opta pentru foarte multă culoare în partea din spate a curții, lângă un zid care, în așteptarea florilor, arată încă gol, sau pe laterale, la intrare. Accesoriile colorate la care ne gândim includ în primul rând obiectele DIY, vasele recondiționate, uneltele expuse pentru aspectul lor sau chiar accesorii specifice, achiziționate din magazinele de profil.
- Folosește aceleași decorațiuni luminoase și pe terasă, și în curtea ta. Efectul va fi remarcat de fiecare vizitator.
Sfaturi suplimentare:
- Folosește scoarța decorativă și piatra decorativă, prezente pe site-ul nostru în diverse culori, pentru mai multă variație la nivelul solului, în preajma rondourilor de flori care, acum, arată implicit sărac, lângă borduri sau în apropierea băncilor pe care le mai folosești din când în când și în această perioadă.
- Jocurile de volume arată excelent iarna, oricât de complicate ar fi. Dacă ai în curte sau în grădină conifere de dimensiuni mici sau medii care se pretează la tăieri succesive agresive, poți crea modele geometrice, care induc structură și un sens de ordine în curtea ta, în această perioadă.
|
- Transformă un panou dintr-un gard de lemn, în special din partea din spate a curții sau de pe laterale, într-un zid de accent, care să continue în spațiul curții ceva din cromatica interiorului locuinței tale.
- Folosește câteva ghivece cu flori târzii ca să subliniezi și mai mult legătura dintre interior și exterior. Plasate în apropierea intrărilor și a ferestrelor, ele demonstrează simplitatea cu care, chiar și în lunile de iarnă, ceva din căldura casei se poate regăsi în grădina și în curtea ta.