16 Jul 2019
De multe ori, ceea ce stabilește valoarea de cumpărare sau de închiriere a unui spațiu imobiliar nu este suma părților sale, poziția spațiului într-un context urban anume sau chiar mărimea acestuia, ci un anume aer, o anume identitate pe care casa respectivă o transmite încă de la prima vedere. Acest aer specific poate fi îmbunătățit și/sau susținut prin tehnici specifice, iar o parte dintre aceste tehnici sunt în legătură directă cu alegerile pe care le facem în curte atunci când ne selectăm pavajele și accesoriile acestora. De aceea, fie că te-ai hotărât să-ți schimbi pavajul din casa ta, fie că încerci să vinzi sau să dai în chirie un spațiu, este bine să iei în calcul strategiile prin care îți alegi pavajul, necesare pentru creșterea valorii spațiului tău.
Îți selectăm aici cele mai importante principii, necesare pentru creșterea valorii casei tale. Odată ce le-ai luat în considerare, le poți aplica ușor în contexte dintre cele mai diverse.
Este esențial să fii creativ și să înțelegi că fiecare casă are un specific al ei, care poate fi scos în evidență prin gesturi aparent minore (introducerea pe suprafață a decorațiunilor temporare sau semi-permanente) sau prin gesturi mai ample, cum este alegerea pavajului din grădină, din curtea din față sau de pe aleile laterale.
Știai că… cei mai mulți cumpărători preferă culorile neutre, în nuanțe ușor deschise? Deși am mai vorbit despre acest aspect într-un blog precedent, îți amintim aici că nu culorile vii sunt cele care vând cel mai bine, ci culorile temperate, corelate într-adevăr cu sugestii ușoare de culori mai puternice. Este bine de aceea să alegi o culoare delicată pentru pavajul tău și să lași această culoare să prezinte casa și natura înconjurătoare în toată frumusețea ei. |
Nu există o regulă definitivă în această direcție, deși este de preferat ca nivelul inferior al arhitecturii (care include de cele mai multe ori pavajul, treptele, terasele minore și aleile) să aibă o nuanță mai deschisă decât zidurile înconjurătoare – ale casei sau de împrejmuire. Acest fapt creează un aspect special care deschide foarte mult perspectiva și dă impresia, care este de multe ori reală, că respectiva curte are un volum semnificativ. Mai mult încă, în cazul trecerilor înguste dintr-o parte a curții într-alta, culorile deschise la înălțimea pavajului vor reduce respectiva închidere. Să nu uităm totuși că aceste reguli nu se aplică și în grădină, acolo unde vegetația are puterea să structureze singură spațiul și unde aleile mai închise la culoare nu fac nici un rău.
Persoanele care cumpără sau închiriază sunt de cele mai multe ori dornice să investigheze spațiile înguste, locurile aparent nefericite dintr-o curte din credința absolut chestionabilă că acele locuri trebuie în mod necesar să scadă valoarea de ansamblu a casei sau prețul chiriei. Dacă aceste locuri sunt gestionate corespunzător, fie prin acest joc de nuanțe, fie prin adăugarea de ornamente bine alese, persoanele vor rămâne impresionate de grija pentru detalii și-și vor uita propriul argument inițial.
Iată un exemplu în poza de alături: proprietarul a ales un pavaj deschis la culoare pentru a aduce mai multă lumină într-o curte de altfel destul de mică și îngrădită, și a ritmat prezența stâlpilor de lemn cu ghivece de mari dimensiuni și decorațiuni de piatră, ceea ce ascunde faptul că terasa respectivă ocupă o suprafață semnificativă din aria totală a curții. Dimpotrivă chiar, efectul este unul intim și cald (o căldură susținută și de atenția pentru culoare a arhitectului) și impresia cu care rămâi este de curte primitoare și atrăgătoare, bine echilibrată și bine accesorizată.
Lumina, fiica cea mare a lui Dumnezeu, este frumusețea principală dintr-o clădire. Thomas Fuller |
Pavajul trebuie conceput în primul rând în funcție de vechimea clădirii. Din acest punct de vedere, facem o distincție semnificativă între clădirile vechi, care sunt reamenajate, și vilele noi. Diferența vine în acest caz în primul rând din diferențele implicite la nivelul arhitecturii, dar poate fi vorba și despre mărimea curții și modul amplasării acesteia în raport cu clădirea principală, cu casa.
În plus, clădirile care au o vârstă mai înaintată sunt accesorizate în majoritatea cazurilor diferit decât cele contemporane, iar acest fapt intră foarte ușor în disonanță sau, dimpotrivă, în concordanță cu natura pavajului. Regula pe care o sugerăm aici este să nu amesteci vârstele: dacă clădirea pe care trebuie să o pregătești pentru potențiali cumpărători sau chiriași este nouă, folosește pavaje cu aspect contemporan; dacă, pe de altă parte, spațiul traduce un aer tradițional, orientează-ți pavajul corespunzător. Și asigură-te că respecți următoarele principii:
Practic, ce este important este să avem un contrast în baza căruia să scoatem în evidență dialogul dintre cele două vârste, aparente sau nu, a pavajului și a clădirii. În plus, este bine să reținem că, cu cât ne îndepărtăm de clădirea principală, cu atât crește identitatea pavajului, care prinde o viață a lui pe aleile din grădină, în spațiile ascunse de pe suprafața acesteia sau în curțile laterale.
Prima impresie pe care și-o stabilesc cumpărătorii / chiriașii se va fi format deja atunci când ajung la intrarea principală din casă. Motivul este destul de simplu și are legătură cu aleea de la intrare, oricât de mică sau de impozantă ar fi ea: prima impresie se formează rapid, în baza unor detalii mai mult sau mai puțin relevante și este foarte greu de gestionat din exterior pentru că ia în calcul elemente care nu sunt neapărat semnificative, dar care sar în ochi cu ușurință. Aceste elemente lasă o impresie de lungă durată și au o putere anume peste decizia de a cumpăra sau a închiria oricâte argumente le aduci oamenilor după formarea ei. Soluția? Nu lăsa nici un detaliu nerezolvat pe aleea de la intrarea în casă.
Problemă posibilă |
Soluție |
Tip de pavaj recomandat |
Pavajul nu arată aranjat. |
Schimbarea completă a pavajului pentru ca spațiul respectiv să aibă un singur fel de dale. |
|
Intrarea este prea îngustă. |
Alege un pavaj care să contreze acest efect prin dale așezate transversal sau perpendicular pe unghiul privirii (1). Alternativ, poți alege o soluție mai complexă, bazată pe un joc de forme elaborat (2). |
(1) Athena
|
Intrarea pare goală și parțial părăsită sau neglijată. |
Deși tipul pavajului ajută (și o să-ți sugerăm un singur model! (1)), este bine să te orientezi pe decorațiuni cât mai colorate și vesele (2). |
(1) Penter |
Trecerea de la un nivel al curții/aleii la altul nu este redată corespunzător. |
Ajută foarte mult zidurile de susținere, aranjate până la cel mai mic detaliu. Alege, ca în exemplul nostru (1), culori cât mai deschise și impresia de închidere se va transforma într-una de intimitate și amploare. |
(1) Argento |
Ceva pare că lipsește, deși totul este aranjat. |
Monotonia culorilor dă cel mai des această senzație. Sunt prea multe nuanțe similare, și ele trebuie contrate fie printr-un pavaj cu nuanțe mai variate (1), fie prin integrarea unor accesorii specifice (2). |
(1) Pastella (2) Accesorii |
Nu neglija nici un element la intrarea în casa ta și asigură-te că există coerență atât din punctul de vedere al arhitecturii casei, cât și din perspectiva pavajului sau a accesoriilor pe care le-ai ales în acest punct. O asemenea gândire îți va da posibilitatea să obții o intrare echilibrată, care să-i impresioneze pe cei care doresc să cumpere sau să închirieze.
Alegerea pavajului este, într-adevăr centrală pentru imaginea pe care și-o formează cei care văd casa și curtea ta pentru prima dată, însă celelalte detalii (și nu ne referim aici la accesorii) sunt la rândul lor semnificative și pot influența foarte mult imaginea finală.
Alegerea unui anumit tip de bordură, băncile, jardinierele bine poziționate – toate acestea stabilesc un echilibru care, în ultimă instanță, este esențial pentru aspectul sau aerul pe care îl respiră sau îl ilustrează casa ta.
Aici îți este necesar un singur sfat general și destul de simplu: nu exagera, nu aglomera prea multe obiecte în spațiu; lasă-le mai bine să creeze impresia că au fost alese acolo incidental, nu ca să impresioneze în vreun fel pe cei care vizitează spațiul pentru prima oară.
Bordurile pavajului
Pentru intrări, bordurile joase, pentru aleile largi, bordurile înalte, pentru aleile de trecere bordajul de aluminiu. Palisadele sunt potrivite pentru gestionarea corespunzătoare a unor spații naturale distincte, iar bordurile parc se potrivesc în cazul suprafețelor mai mari sau acolo unde vrem să facem trecerea de la o alee semnificativă la un gazon, la rândul său, spațios.
Nu există o regulă definitivă atâta vreme cât bordurile respective continuă sau îmbogățesc impresia pe care o lasă pavajul. Ele sunt, însă, necesare pentru crearea efectului de curățenie și de finisare a curții tale.
Jardinierele
Nu trebuie exagerat cu jardinierele, pentru că altfel efectul va artificial și curtea va transmite un sens de aglomerare nenecesară. Pentru curțile de dimensiuni mici sau medii (< 500 mp), o singură jardinieră mare plasată pe gazonul principal este suficientă. Ea poate fi completată de inserții de dimensiuni mai reduse și de ghivece de flori incidentale. Alternativ, se pot adăuga grupuri de vegetație în apropierea acesteia pentru a o integra și mai bine în mediul natural înconjurător.
Bănci
Toată lumea iubește băncile din grădină așa că nu poți greși integrând chiar mai multe bănci în locuri alese cu grijă. O bancă de lemn în preajma intrării creează foarte multă intimitate, chiar dacă nu va fi folosită des. Băncile de piatră arată bine lângă vegetația bogată în culori, din grădină, iar băncile aliniate de lângă terasă fac terasa mai primitoare. Practic, orice tip de bancă alegi, ea va invita în spațiu potențialii cumpărători, chiriașii sau vizitatorii tăi.
Suntem ceea ce construim. Lois Farfel Stark |
Experiența ne spune că una dintre problemele recurente în cadrul curților urbane contemporane nu este atât suprafața acestora, cât îngustimea curții în raport cu adâncimea (sau lungimea) acesteia. Pentru că sunt necesare două tipuri de acces (pietonal și auto) și pentru că, la acestea, se adaugă și o zonă de vegetație, curtea nu mai are întotdeauna loc să respire corespunzător. Același lucru se petrece în zona centrală (unde curtea se transformă într-un culoar de trecere dintr-o parte a casei în cealaltă), și chiar în partea din spate dacă terasa centrală este prea generoasă sau dacă grădina nu a fost gândită bine.
Firește că dalele dreptunghiulare sunt de folos pentru a crește senzația că respectiva curte este mai lată, dar uneori acestea nu sunt suficiente. O primă soluție pe care o ai la îndemână este aceea a dalelor individuale care, plasate pe suprafața unui gazon sau într-un strat de pietre decorative sau mulci, aduc intimitate și coerență într-un spațiu, de altfel, mic. Ca să reușești să transmiți ideea că un spațiu îngust poate fi totuși util, trebuie să te axezi pe astfel de soluții conjuncturale. Alternativ, poți folosi dale neregulate sau jocuri de culori pentru un efect similar.
O a doua opțiune cu care te poți juca se referă la prezența elementelor decorative. Sursele de lumină la nivelul solului, decorațiunile de dimensiuni mici, decorațiunile personalizate pentru casa ta (pe care le recomandăm cu căldură de fiecare dată pentru că creează o impresie de autenticitate pe care nimic altceva nu o poate egala) sunt toate soluții bune atâta vreme cât sunt folosite cu moderație.
Un ultim sfat aici ține nu atât de pavaj și de accesoriile acestuia, cât de modul cum gestionezi zidurile de delimitare. Este bine să le ritmezi (prin lumini, obiecte decorative sau flori) ca să reduci impresia că zidul se continuă neutru și omogen pe toată lungimea curții. Dacă reușești să combini cu atenție toate aceste zone, curtea nu va mai părea îngustă, ci primitoare, iar aleile, în loc să dea impresia de aglomerare, vor fi intime și atrăgătoare.
Dacă ne contactezi, îți putem oferi soluții reale cu privire la modul cum te poți folosi de pavaj ca să crești valoarea de vânzare sau de închiriere a casei tale. Este important ca gestul să fie autentic în raport cu casa, ca ansamblu, adică să ia în considerare toate aspectele – atât estetice, cât și funcționale – pe care le implică o asemenea reamenajare. Și aici vine sfatul: încearcă să obții un spațiu care să fie simultan identitar și ușor de modificat în continuare. Cumpărătorii se uită deseori la disponibilitatea spațiului de a fi modificat mai târziu după propriile lor opțiuni și gusturi; dacă le oferi așa ceva de la bun început, le faci viața mai ușoară. Alegând un pavaj care să arate bine la intrare, intim în spațiile de relaxare și, simultan, util pe întreaga suprafață, o să transmiți cu siguranță această perspectivă.
Ideea adiacentă se referă la modul cum lași pavajul să scoată în evidență casa, arhitectura ei și specificul ei. Cheia stă aproape întotdeauna în moderație atunci când alegi decorațiunile. Dacă o să găsești acel echilibru fragil dintre bogăție, frumusețe și utilitate, chiriașii și cumpărătorii vor simți asta și proiectul tău va avea un final reușit fără un efort deosebit și cu costuri minore.