Dintre elementele pe care le ai la îndemână ca să creezi impresia de mai mult spațiu în curtea ta (dar și în grădină, pe terasă, în bucătăria de vară și în spațiile adiacente lor), pavajul este aproape cel mai important. Modelele acestuia, felul cum este aranjat, bordurile, culorile, mărimea dalelor și toate celelalte caracteristici ale pavajului contribuie la crearea unei senzații spațiale în funcție de abilitățile tale și ale arhitectului sau constructorului tău de a le integra.
Cu toate acestea, este bine să dai dovadă de grijă și, în același timp, să ai cunoștințe specifice dacă vrei ca efectul să fie unul plăcut și de durată. Acest blog are scopul de a structura, pe cât posibil, informația disponibilă din punct de vedere profesional, discutând impresia de spațiu din perspectiva utilizării respectivei curți și/sau grădini zi de zi. Cele mai multe sfaturi sunt, de aceea, contextuale, dar există cazuri când îți putem generaliza o regulă anume pentru ca tu să obții un raport ideal între funcții și aspect.
Curțile drepte vs. curțile terasate
Una dintre distincțiile cheie care trebuie discutată se referă la aceste două tipuri de curți pentru că modul dispunerii spațiale este esențial în felul cum percepem mărimea spațiului respectiv. Îți remarcăm trei cazuri specifice:
- Curtea perfect dreaptă, fără modificări de nivel – este în foarte multe contexte exemplul cel mai des întâlnit. Percepția asupra mărimii spațiului se va construi aici exclusiv din felul cum sunt integrate volumele mari (clădiri, vegetație înaltă) cu volumele mici (spații adiacente, ziduri, garduri, vegetație de dimensiuni mici și medii) în planul curții.
- Curtea în rampă și/sau cu terase crescătoare – închide, de obicei, perspectiva cu cât terasele sunt mai aproape de intrare și cu cât înălțimea acestora este mai semnificativă. Sunt necesare trucuri care să reducă aparența zidurilor (vegetație pe ziduri, scări asimetrice, plasarea de ghivece la jumătatea înălțimii zidurilor etc.), combinate cu o diversitate cât mai mare a vegetației. Dacă spațiul casei și al curții permite, amplasarea unei terase de relaxare la jumătatea distanței va mări și mai mult perspectiva. Alege dale de dimensiuni mici sau, dacă sunt generoase, aliniază-le după lățime, nu după lungime.
- Curtea în pantă și/sau cu terase descrescătoare – lasă o senzație de gol dacă partea din spate a curții nu este dublată de vegetație corespunzătoare. Ritmează terasele prin cât mai multă culoare (dacă aspectul cromatic nu este omogen, senzația de spațiu mare crește), plasează rigolele pe laterale și alege un pavaj fără linii perfect drepte, divers, neomogen. Un pat de flori ridicat sub forma unei jardiniere permanente, un fire pit bine ales sunt de asemenea soluții excelente pentru a dinamiza spațiul de la intrare spre adâncimea curții. Evită pe cât posibil zidurile în partea din spate pentru că închid perspectiva și dau impresia că spațiul curții nu respiră suficient.
Oricare ar fi locul unde trebuie să integrezi pavajul, în ceea ce privește înclinația curții, este esențial să reții că dalele drepte omogenizează suprafața și accentuează schimbările de nivel. Dacă, însă, vor fi folosite doar pe una dintre terase, rezultatul s-ar putea să fie unul mult mai reușit.
„Linia dreaptă este a omului, linia curbă este a lui Dumnezeu.” Antonio Gaudi |
Curbe și linii drepte – ce trebuie să știi?
Sunt foarte multe strategii ale organizării spațiului atât în piețele de dimensiuni mari și mici, cât și în curțile rezidențiale, în grădini, pe alei sau în alte locuri de relaxare, care iau în calcul în cel mai serios mod cu putință natura liniilor drepte și curbe și, totodată, raportul dintre acestea. Există cazuri celebre (cum este cel al Palatului Spada, din Roma, unde o anumită galerie de 8 metri dă impresia clară că are mai mult de patru ori respectiva lungime) care demonstrează cât de ușor este să mințim ochiul atunci când ne folosim de liniile drepte și de liniile curbe într-un mod corespunzător.
Dacă aplicăm această gândire în zona pavajelor, putem să extragem reguli foarte utile. Ți le enumerăm mai jos pe cele mai importante, remarcând că mai sunt multe altele, care depind foarte mult de contextul mai vast al curții tale.
- În timp ce liniile transversale reduc, într-adevăr, impresia de curte alungită, după cum îți explicam mai sus, liniile diagonale și pavajele plasate în diagonala curții, fie că sunt liniare, fie că au o ondulare specifică, intensifică senzația de spațiu, dar și orientează ochiul spre anumite puncte din curte.
- Cărările șerpuite, pavate sau nu, sunt foarte utile pentru dinamizarea spațiului. Dacă este suficient loc, lasă-le să se întrepătrundă, și efectul va fi și mai variat.
- Cărările care se îngustează progresiv spre partea din spate a grădinii măresc perspectiva într-un mod semnificativ. Acest truc este, în fapt, destul de vechi fiind folosit în special în zonele orientale, unde cărările respective se „pierdeau” în spatele unui copac, al unui zid sau după o tufă pentru a mări și mai mult perspectiva.
4. Plasarea de tufe ondulate, bogate și arcuite în apropierea pavajelor formate din linii curbe împarte cu ușurință curtea în mai multe dimensiuni și reduce, de aceea, senzația, că perimetrul este organizat dintr-o singură bucată.
5. Elementele individuale decorative plasate la înălțimea pavajului, construite atât din linii drepte cât și din linii curbe, cum sunt spoturile luminoase sau dalele individuale, aduc multă variație pe suprafața pavajului și/sau a gazonului și îmbogățesc curtea.
Sfat rapid: Elemente colorate la intrare (cărămidă roșie, un ghiveci cu flori supradimensionat, plante cu frunze mari) sau un alt punct de atracție (o cișmea, o statuetă, un ghiveci mare deosebit, un zid ornamental) pot să capteze atenția într-un mod binevenit, atâta vreme cât sunt folosite cu reținere ca accente singulare și nu aglomerate în spațiul și așa restrâns; la fel ca pavajul și ca mobilierul de grădină, aceste obiecte-accent trebuie să fie la o scară în relație cu casa. |
Elemente verticale – ghid rapid cu câteva soluții simple
Pavajul poate fi ajutat în lupta împotriva senzației că spațiul este prea mic, curtea prea îngustă sau grădina insuficient de bogată în adâncimea peisajului prin inserția unor elemente verticale în grădină și în curte. Nu trebuie să faci abuz de aceste elemente ca să nu obții la final un teritoriu prea aglomerat și, implicit, ca să nu reduci din funcționalitate. Totuși, verticalitatea este importantă pentru că bogăția pe care o redă este unică. În plus, poți modifica aceste inserții de la un anotimp la altul.
Grădinile verticale (ghivece agățate pe zid, jardiniere suprapuse sau orice altă soluție care dispune vegetația în straturi succesive) reprezintă deseori un punct bun de plecare pentru amenajarea părții din spate a grădinii. Este dificil să integrezi grădina în peisajul mai larg din punctul de vedere al vegetației; de aceea, una dintre variantele pe care le ai la îndemână este cea a separării, prin flori și arbuști, a grădinii tale de grădinile înconjurătoare. Aceste flori trebuie să fie colorate intens, trebuie să fie bogate și variate odată cu trecerea lunilor de primăvară și vară, ca să contreze în felul acesta spațiile verzi din grădină, aparent neutre și neschimbătoare.
Pergolele și jardinierele de mari dimensiuni sunt de asemenea binevenite. Pe lângă faptul că creează un loc de interes în grădină, ele ritmează grădina și anulează senzația de monotonie pe care o lasă un gazon impecabil. Ajustând tipul pietrelor folosite la aceste jardiniere la pavajul din centrul curții sau la pavajul aleilor, vei crea o concordanță utilă pentru ansamblu.
Bordurile ornamentale, elevate din loc în loc pot conține arbuști din vegetația locală, care fac legătura pe verticală dintre grădina ta și spațiul care o conține.
Plantele urcătoare pe casă sau pe zidurile laterale pot fi îmbogățite cu suporturi speciale care să se potrivească la rândul lor din punctul de vedere al stilului cu pavajul pe care se sprijină.
Practic, orice modalitate de continuare a pavajului și a gazonului pe verticală este un mod prin care poți schimba percepția suprafeței. Variind aceste principii și aplicându-le ponderat o să reduci semnificativ sentimentul că curtea se desfășoară pe o suprafață redusă ca dimensiuni.
Despre materiale și rolul acestora în spațiul grădinii
Spre deosebire de forma pavajului ales și de forma accesoriilor acestuia, materialele își au rostul lor atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Deși ceea ce transmit ele pare inițial destul de subtil, este bine să le luăm în calcul când încercăm să creștem impresia de spațiu. Pentru început, iată câteva corelații utile:
tipul materialului |
ce impact are asupra spațiului |
sugestii pentru utilizare |
Lemn (dale / podele) |
Reduce impresia de mărime; Creează un sens intim; |
Terase laterale; Terase centrale cu deschidere spre grădină; Alei laterale cu utilizare mai puțin intensă; |
Lemn (pergole / jardiniere / accesorii) |
Reduce impresia de mărime; |
Plasarea accesoriilor poate fi centrală dacă acestea nu sunt de dimensiuni mari; |
Materiale compozite (pavaj / dale individuale) |
Nu au un impact relevant asupra mărimii spațiului; |
Nu există restricții semnificative în utilizare, se potrivesc pentru toate tipurile de curți și de alei; |
Piatră (pavaj / dale individuale) |
Nu modifică senzația spațială; |
Se pot folosi în orice context, la fel ca materialele compozite; |
Metal (bordaje / accesorii) |
Paradoxal, cresc senzația de spațiu; |
Le recomandăm, în folosire moderată, în orice fel de curți; |
Metal (garduri / ziduri) |
Cresc într-un sens modic impresia de spațiu; |
Sunt potrivite pentru curțile deschise sau pentru partea din spate a curților și a grădinilor; |
Folosind materialele succesiv și/sau alternativ o să dai destul de ușor impresia de variație, cu atât mai mult cu cât gestul poate lua în calcul nu numai o variere în materialele pavajului, cât și schimbarea accesoriilor din grădină, a tipurilor de lămpi de exterior, a felurilor de focare spre care înclini sau în a băncilor care vrei să-ți populeze grădina. În cazul grădinii, recomandăm cât mai multă bogăție: fără teamă, pentru că oricum vegetația va fi în final mai relevantă și le va îngloba într-un tot coerent.
Dacă, pe de altă parte, ai o preferință pentru un material deosebit (preferi mobila de ratan, îți plac accesoriile din lemn masiv, te încântă gardurile din fier forjat), alege totuși materiale care să ritmeze din loc în loc materialul de bază. În ambele cazuri este o soluție inteligentă să alegi de la început un pavaj clasic sau unul antichizat, ca să dai mai multă coerență grădinii și curții tale.
Funcționalitate și strategii pentru planificarea spațiului
Planificarea spațiului prezintă, din foarte multe puncte de vedere un loc unde trebuie să cazi de acord cu arhitectul tău. Trebuie să depășim prejudecata că anumite forme de estetică vin cu pierderea anumitor funcționalități: din contră, o curte reușită, o grădină coerentă sau o terasă bine integrată sunt locuri care demonstrează că spațiul poate fi modificat în așa fel încât să obținem exact ceea ce dorim și asta include senzația că este mai mare și mai accesibil decât îi sugerează suprafața. Avem însă nevoie de puțină flexibilitate în felul cum abordăm această problemă. De aceea, îți sugerăm să:
- îți adaptezi lista de facilități la unul-două lucruri pe care le dorești neapărat în curtea ta (fire pit, grill, loc de joacă pentru copii, măsuță de cafea sau alt mobilier de grădină, un micro-iaz ornamental, o grădină de condimente, sau chiar o micro-livadă de pomi pitici); e bine de știut că prea multe astfel de elemente de interes duc la haos într-o curte foarte mică, așa că este indicat să stabilești care sunt prioritățile și să acționezi în consecință. Simplitatea e probabil cheia în situația curților mici, oricare ar fi pavajul pe care îl alegi pentru acestea.
- planifici strategic curtea după luarea acestei decizii, în compartimente distincte (cum este împărțit spațiul dintr-o casă în camere) după funcționalitatea intenționată. Pentru a te putea bucura de un loc mai primitor, e indicat să recurgi la un principiu de organizare necomplicat, cu o geometrie simplă, marcând clar granițele dintre suprafețe. În acest sens poți folosi pavaje distincte pentru zone cu funcții distincte, așa cum poți folosi borduri pentru a marca locul desemnat unui arbust ornamental, ori un mic gard viu sau un paravan pentru a încadra și separa locul unde iei masa. Am atins această problemă în două bloguri precedente, aici și aici.
În ultimă instanță, exteriorul poate împrumuta din interior: gândirea curții ca o prelungire a livingului poate da impresia de generozitate spațială. Anumite arhitecturi permit continuarea gresiei de interior cu o gresie de exterior, fără intermitențe, cu un aspect omogen, întrerupt doar de un perete de sticlă. Dar și în cazul acesta, care este el însuși unul mai general, principiul organizării expus mai sus rămâne același, iar regulile care se deduc din el sunt ușor de generalizat:
- un spațiu organizat pare mai mare decât un spațiu organizat parțial;
- este de preferat ca zonele aglomerate să fie în apropierea marginilor curții și/sau a grădinii;
- funcțiile curții trebuie să completeze aspectul, și viceversa, nu să se construiască împotriva lui;
- reducerea zonelor permanente destinate unor activități specifice crește semnificativ accesul la spațiul curții;
- nu există curți mici și curți mari; există numai spații prost organizate și spații bine organizate.
Deși putem concepe și alte elemente semnificative pentru crearea impresiei de volum și spațialitate (și în acest loc ținem să remarcăm importanța covârșitoare pe care o are vegetația în spațiul curții tale!), pavajul nu trebuie lăsat deoparte sau neglijat numai pentru că se desfășoară în apropierea solului. Foarte mare parte din această impresie a noastră se construiește tocmai de la acest nivel. Este și motivul pentru care o grădină din apropierea unui pavaj – oricare ar fi grădina și oricare ar fi pavajul – dă un sens de deschidere: în fapt, verdele ierbii preia și culorile pavajului împrumutându-le o viață aparte și un context anume. În deciziile noastre, trebuie să fim conștienți de aceste detalii, al căror impact este extrem de important, și să ne folosim de ele ori de câte ori avem ocazia.
Câteva concluzii și două întrebări la care să-ți răspunzi
Cu toate că facilitează accesul la foarte multe informații importante pentru dispunerea spațială a obiectelor în curte și pentru alegerea pavajului potrivit, acest blog este menit să te facă atent la un aspect care nu este vizibil în primele etape ale construirii, dar care devine permanent odată ce construirea este încheiată. Locuind de la un an la altul, avem tendința să acumulăm în curte și grădină obiecte diverse, unelte, accesorii, să ne îmbogățim spațiul tocmai pentru că-l iubim. Însă dacă așa stau lucrurile, este foarte posibil ca sfatul de mai sus, referitor la păstrarea simplității inițiale, să fie mai important decât părea acolo.
Dacă îți alegi cu atenție pavajul din perspectiva dispunerii spațiale și înclini spre câteva structuri permanente, în funcție de mărimea suprafeței și de dispunerea acestora, vei putea să alternezi în timp accesorii diverse și să te bucuri de curte, de aleile din grădină și de terasă fără să le închizi și fără să le aglomerezi cu lucruri. Pentru alte sugestii, ne poți contacta aici sau ne poți vizita la adresa afișată pe site, unde o să descoperi o grădină construită în consonanță cu toate principiile expuse în acest text. Până atunci însă, iată două întrebări ale căror răspunsuri te vor ajuta în efortul tău de a-ți amenaja spațiul ideal:
- Cum aranjez spațiul pentru ca raportul dintre aspect și funcționalitate să fie cât mai bun?
- Cum amenajez curtea și grădina pentru ca cele două să se potrivească, să ofere spațiu suficient și să se resimtă ca o prelungire a casei în natură?