21 Oct 2020
Pavajul din curtea și grădina noastră reprezintă una dintre cele mai bune arme pe care le avem la dispoziție în cadrul eforturilor noastre constante de menținere a curățeniei în lunile de toamnă. Un pavaj bine ales și bine întreținut echivalează cu alei atrăgătoare, neafectate de neajunsurile acestui anotimp. Pregătirea pentru toamnă a curții noastre nu trebuie să fie o corvoadă și poate fi executată cu destul de puțin efort și timp dedicat. Respectând câteva reguli și urmând câteva sfaturi, ne transformăm cu ușurință curtea în virtutea naturii care o înconjoară.
De multe ori, este o prejudecată că mobilierul de vară va fi folosit și toamna. Practic, odată cu primele ploi ne restrângem instinctiv timpul petrecut afară, vizitatorii cu care ne plăcea să petrecem timp în grădină își răresc vizitele, iar lumina însăși este mai puțină, desfășurată în abia câteva ore pe parcursul zilei. De aceea:
- Redu numărul de accesorii cât de mult poți, în special acele obiecte care au ca scop depozitarea accesoriilor de vară (perne, mese, umbrele de soare);
- Redu numărul ghivecelor, al jardinierelor și al straturilor de flori de la marginea pavajului. Înlocuirea acestor straturi cu flori de toamnă de talie joasă și ușor de întreținut (cum sunt multe crizanteme) îți va reduce semnificativ nu doar munca din grădină, dar și curățarea pavajului din proximitatea ei.
- De pe suprafața pavajului pot fi acum eliminate furtunul de apă, aranjamentele de obiecte rustice (sau orice alt aranjament similar) care, toamna, arată parțial desuet, suporturile mobile de biciclete și alte obiecte al căror uz este susținut doar primăvara și vara. Vei fi surprins cât de mult spațiu câștigi printr-un asemenea gest și vei constata că toamna poate fi sinonimă cu… o curte generoasă.
- Ordonează locul de unelte și separă-l de aleile de acces. Lasă doar uneltele de care te vei folosi în continuare, pentru curățenie. Nu mai este necesar ca sapele să se afle în apropierea straturilor de flori, dar vrei ca greblele și măturile să rămână ușor accesibile.
Știai că:
|
Sfat util: - Dacă îți place ploaia, creează în curtea ta un loc unde să te poți bucura de ploaie, folosind accesorii din materiale rezistente la apă. Sunt multe variante, iar plasticul este cea mai ieftină dintre ele.
|
Îți sugeram mai devreme că eliminarea obiectelor atât de necesare vara creează foarte mult spațiu. Este momentul să profiți de acest spațiu de pe suprafața gazonului tău, atât din curtea de acces, cât și în partea din spate, înspre gazon, terasă sau bucătăria de vară. Transformă astfel culoarele de acces în culoare dedicate plimbării sau relaxării, chiar dacă nu dispui de cea mai bogată curte din lume.
- Dacă pavajul tău prezintă culori calde (am explicat într-un blog post recent cât de mult se pune accentul în această toamnă pe nuanțele calde, ușoare și pastelate, fapt evident și în ceea ce privește oferta de dale și pavele de azi!), ai șansa să le scoți în evidență nu numai prin expunerea modelului din pavaj, ci și prin alăturarea cu culorile toamnei, care au o temperatură similară.
- Dacă, pe de altă parte, pavajul tău are tonuri neutre sau reci, ia în calcul posibilitatea de a adăuga pe suprafața acestuia câteva puncte de culoare. O jardinieră de dimensiuni mici, un corp luminat, orice ajută.
Un pavaj spațios prezintă avantaje și în cadrul întreținerii: apa pluvială va fi ușor degajată de pe suprafața curții, iar frunzele aduse de vânt for fi mai ușor de înlăturat. În principiu, un spațiu neîngrămădit, mai deschis, mai compact va suporta cu mai mare ușurință neplăcerile toamnei. Iar tu te vei putea bucura mai mult de lumina acesteia și vei simți mai puțin impactul ploilor și al vânturilor din lunile târzii.
În zona noastră, pomii fructiferi și copacii au dimensiuni, de cele mai multe ori, modice. Este motivul pentru care cantitatea de deșeuri vegetale cu care ne confruntăm toamna pe suprafața pavajului, a teraselor, pe alei, în spațiul deschis al bucătăriei de vară, în foișoare și lângă bănci este mai redusă. Totuși, aceasta există și își face simțită prezența progresiv pe măsură ce ne apropiem de iarnă. Primele nopți de îngheț echivalează cu primele căderi masive de frunze, iar vântul și ploile își aduc aportul în această direcție. Te sfătuim:
- Să achiziționezi o suflantă. Se găsesc la un preț redus și sunt foarte eficiente pentru vegetația uscată și ușoară.
- Să ai un set de unelte de întreținere și curățenie la îndemână. Este singurul moment din an când curățenia nu se planifică în totalitate.
- Să scuturi pomii mici și medii de frunze uscate atunci când aduni vegetația. Câteva zile, va fi totul curat.
- Să depozitezi deșeurile vegetale în locuri special amenajate (două compostiere cu uz bianual sunt ideale, în special dacă nu îți stropești pomii fructiferi), la relativă distanță de pavaj, de preferat în partea din spate a curții.
- Să greblezi gazonul mai des decât primăvara.
- Să anulezi florile ieșite din sezon și să reamenajezi locul pe care acestea l-au ocupat, chiar și dacă nu plantezi nimic acolo.
- Să cureți de frunze rigolele, șanțurile, jgheaburile, casiurile, scocurile, burlanele, gurile de scurgere, capacele de rigole și canalele în mod repetat.
- Să te asiguri că marginile aleilor sunt impecabile, în special unde se învecinează cu gazonul.
Vremea capricioasă a toamnei poate scoate la iveală probleme de infrastructură în curte sau un design problematic la nivelul întregii grădini. Ploile desfășurate pe o perioadă mai mare de timp pot produce eroziuni în acele segmente ale grădinii care nu sunt acoperite de vegetație, inclusiv în capetele gazonului sau pe rondouri. Problemele cauzate de aceste eroziuni sunt multiple: în cel mai bun scenariu, pavajul trebuie curățat de aluviuni și resturi vegetale; în cel mai rău, o parte a infrastructurii pavajului poate fi afectată, ceea ce necesită lucrări de intervenție profesionale.
Din aceste cauze, trebuie să te asiguri că apa provenită din ploile susținute de toamnă se scurge cu ușurință nu numai de pe pavajul tău, ci și de pe gazon. De multe ori, în zonele deluroase, alegem să segmentăm curtea în funcție de terasările implicite ale acesteia, ceea ce presupune că, dacă locuința este construită în partea de jos a lotului, gazonul se află poziționat mai sus decât pavajul.
Aleile reprezintă și ele o altă problemă pentru că modifică traseul firesc al scurgerii apei pluviale. Cel mai bun mijloc de a te păzi de acest lucru este să folosești pentru aleile din grădină borduri înalte sau palisade. Aspectul lor atrăgător este complementat de faptul că acestea separă cu succes suprafața gazonului de cea a aleii pavate, oricât de îngustă ar fi ea. În plus, poți folosi cu succes rigolele și jgheaburile dedicate, care conduc apa spre canalizarea centrală.
Sfaturile din această parte a articolului nostru sunt implicit conjuncturale din cauză că elementul central care influențează puterea și prezența vântului pe proprietatea ta – expunerea – ne lipsește.
Totuși, vântul nu modifică într-un mod deranjant aspectul de ansamblu al curții și al pavajului tău, solicitând, cel mult, operațiuni de curățare mai dese. În cazul în care consideri că proprietatea ta este expusă la vânt, poți reduce efectele acestuia în felul următor:
Cele mai multe curți nu sunt organizate dintr-o singură mișcare sau suportă modificări ulterioare datei de construire. Într-un fel, acest lucru este bun pentru că păstrează vie dinamica spațiului de locuit, dar, în multe situații, el cauzează acțiuni care uită în ce măsură ne influențează viața condițiile atmosferice.
Cum plantăm ca impactul ploilor de toamnă asupra curții să fie redus? Unde plasăm vegetația mare (arbuști și copaci) ca să reducem vântul din curte? Cum trasăm aleile ca să nu fie pline de apă după o ploaie îndelungată din luna octombrie? Cum sistematizăm evacuarea apei pluviale? Arhitecturile tradiționale (inclusiv cele locale, realizate fără o știință pusă la punct și fără ingineri!) erau foarte atente la acest aspect și, astfel, variau în funcție de loc, de expunere și de relația cu natura. Răspunsurile de mai jos, deloc exhaustive, sunt mai ușor de observat în forma unui tabel.
Context | Ploaie | Vânt | Observații |
Alei în pantă |
|
|
|
Alei late, centrale, într-o grădină relativ plană |
|
|
|
Vegetație medie și mare, permanentă |
|
|
|
Sistemul de scurgere |
|
|
După cum ți-am menționat deja, terasa poate rămâne un spațiu atrăgător pentru următoarele luni, chiar dacă modul utilizării acesteia este ușor diferit. Același lucru se aplică și în cazul foișorului și al oricărui alt spațiu de relaxare din curtea ta care este separat sau parțial separat de curte. Dincolo de temperatură și de ploile incidentale, singurul inconvenient care poate apărea ține de resturile vegetale care se manifestă odată cu venirea toamnei.
Parțial, am discutat aici câteva elemente conexe acestei probleme. Ideea de ansamblu este simplă: un pavaj impermeabilizat echivalează cu o curte ce rezistă cu bine în mediul umed al toamnei, chiar și atunci când ploile sunt constante și agresează repetat dalele și rosturile.
Soluția profesională presupune aplicarea repetată a unei substanțe cu rol eficient de menținere la distanță a apei. Aceste substanțe (impermeabilizanți sau sealeri) sunt produse pe bază de silicon, care, odată aplicate, formează o peliculă la suprafața pavajului tău, reducând aproape total sau total contactul apei pluviale (dar și al prafului din zilele uscate și calde!) cu suprafața dalelor tale. Peliculele astfel formate au o durată de viață a lor, în funcție de foarte mulți factori, cum ar fi variația termică, tipul aplicării, tipul dalelor, gradul de uzură, trafic etc., și trebuie reaplicate atunci când își pierd din eficiență. Dar de ce sunt atât de apreciate?
- Se pot aplica pe suprafețe foarte diverse;
- Procesul aplicării este simplu și rapid;
- Durata de viață a unei aplicări este mare;
- Protejează excelent și reduc semnificativ uzura dalelor și, mai ales, a patului de nisip pe care acestea sunt așezate;
- Reduc uzura rosturilor;
- Sunt ieftine în raport cu potențialele lucrări de reparații survenite ca urmare a infiltrațiilor de apă;
- Intensifică nuanțele naturale ale dalelor cu o patină specifică.
Știai că:
|
În ceea ce privește celălalt sector al curții tale, reprezentat de gazon și de florile și plantele mari, acesta presupune amenajări specifice, foarte mult corelate cu contextul vegetal al grădinii tale.
Gazonul este primul afectat de venirea toamnei. În cazul lui, simpla tăiere a ierbii nu va fi de ajuns și va trebui să folosești regulat o suflătoare ca să înlături crengile căzute și, mai ales, frunzele uscate căzute sau aduse de vânt. În plus, este recomandat să execuți munci de întreținere a gazonului în preajma rondourilor și a bordurilor, acolo unde apa pluvială poate afecta calitatea ierbii și expune solul.
Florile se întrețin în funcție de specie, dar îți recomandăm să alegi flori de talie joasă dacă ploile sunt o problemă în zona ta. La fel, arbuștii de dimensiuni mici și medii sunt mai ușor de întreținut din perspectiva ploilor recurente pentru că zona lipsită de vegetație pe care o întrețin sub coroana lor (și care este pasibilă la uzură) este mai mică.
Copacii cu coroane medii sau mari nu solicită îngrijiri speciale. Totuși, nu uita că unele specii își scutură coroana într-o perioadă de timp mai mare (fagii sau cireșii intră în această categorie), în vreme ce alții (arțarul și ginko) se scutură într-un timp mai redus.
Este o idee foarte bună să întreții în grădina ta un spațiu dedicat frunzelor uscate, fie sub forma unor compostiere, după cum îți explicam mai sus, fie pur si simplu într-un loc separat. Toamna produce foarte multă materie vegetală și este păcat (sau complicat, mai ales dacă locuiești în mediul urban!) să pierzi materia respectivă, care se poate dovedi în anii următori un îngrășământ de calitate, excelent pentru împrospătarea solului sau pentru diverse operațiuni de mulcire.
O curte bine organizată și o grădină lucrată atent presupun spații care sunt ușor de întreținut odată ce ploile și vântul toamnei își fac apariția, începând cu luna octombrie. Pentru elemente de infrastructură, sfaturi adiacente sau alte informații utile, poți să ne contactezi direct. În principiu, ai nevoie de puține unelte speciale pentru operațiunile de toamnă. Sfatul nostru este să nu amâni aceste operațiuni. Cu cât trec săptămânile, cu atât mai complicată devine întreținerea dacă aceasta nu a avut loc încă de la început. Este principiul de bază în funcție de care poți să te asiguri că o să ai parte de o toamnă frumoasă în curtea ta și că efectele acestui anotimp asupra spațiului tău personal nu vor fi în nici un fel deranjante.