03 May 2022
Uităm deseori, odată ce am cumpărat un loc de casă sau pur și simplu construim pe un teren pe care îl aveam deja, că majoritatea deciziilor de amenajare a curții noastre sunt în corelație directă cu forma acesteia. Mai mult de atât, perimetrul devine relevant atunci când nu prezintă o schemă ușor de raționalizat (de cele mai multe ori dreptunghică), caz în care observăm imediat că inovația este aceea care ne permite să folosim locul în cel mai mulțumitor mod cu putință.
Desigur, dreptunghiul reprezintă, din rațiuni exterioare gestului peisagistic, forma de bază a celor mai multe curți de astăzi și, din această cauză, o să vorbim mai puțin despre el în acest articol, fiind interesați de excepții. Remarcăm numai că și în interiorul dreptunghiului, dacă ne lasă spațiul, o să putem deveni creativi cu amprentele la sol pe care le alegem.
Curțile ovoidale sunt mai rare, însă există un hibrid între oval și dreptunghi destul de relevant: partea din față a curții și o parte din laterale își păstrează forma dreaptă, iar acestea sunt urmate de un contur mai puțin angular în partea din spate. Este evident că, într-un asemenea caz, curtea de la intrare trebuie amenajată conform necesităților utilitare ale oricărei familii, în vreme ce partea mai îndepărtată și mai puțin dreaptă poate beneficia de naturalețea unei grădini.
Includem aici și cazul curților neregulate, unde sfaturile pot fi la fel de variate pe cât de diversă este forma despre care vorbim. Sunt două soluții majore: 1. trasarea unui contur bine definit în spațiu și plasarea de vegetație în colțurile rămase sau 2. organizarea întregii grădini în virtutea acestui contur, ceea ce este cu siguranță mai dificil. Le tratăm pe rând în capitolul următor.
Ceea ce face spațiul de relaxare atrăgător este, de cele mai multe ori, o sumă de activități ce se pot desfășura în acesta, dublate de prezența naturii. Cu cât optimizăm confortul activităților păstrând elementul natural viu și expus, cu atât o să avem o grădină mai atrăgătoare. De aceea, poate fi uneori util să negociem cu atenție spațiul între aspect și utilitate.
Prima soluție, aceea a delimitării amprentei utile de colțurile grădinii mai puțin atrăgătoare prin plasarea de tufe sau copaci în spațiile respective are câteva avantaje majore. Iată mai jos o listă cu beneficii și, totodată, cu idei prin care poți ajunge la un rezultat coerent în această direcție cu un efort minimal.
A doua soluție poate necesita prezența unui peisagist. Nimic nu este mai dificil în amenajarea unei grădini decât găsirea unui raport optim între funcție și aspect atunci când organizarea de ansamblu este asimetrică, neregulată sau pur și simplu aparent aleatorie. Grădinile engleze tradiționale, centrate nu pe geometria de pe continent, ci pe explozia vegetației, sunt aici o sursă bună de inspirație. Dacă ai încredere în abilitatea ta de a amenaja un asemenea spațiu, nu uita că:
Continuăm puțin direcția din secțiunea precedentă pentru că dificultatea amenajării cu pavaj a unui asemenea spațiu atrage după sine câteva principii nepotrivite pentru începători. Cu alte cuvinte, nu este ușor să decizi modelul și structura aleilor atunci când zidurile de împrejmuire nu te ajută deloc sau atunci când, pur și simplu, forma de ansamblu cu care te confrunți este una aparent nefericită. Vestea bună este că nu există forme fără soluții și că, datorită ofertei impresionate de modele de pe site-ul nostru, ai posibilitatea să alegi cu ușurință dacă respecți câteva direcții în amenajarea pe care urmează să o faci.
În principiu, în cadrul curților cu amprentă geometrică clară, această relație este fățișă, și este ușor pentru oricine să aleagă un pavaj care să se dovedească simultan util sau atrăgător și, pe de altă parte, care să pară că prelungește la nivelul solului textura, forma, culoarea și stilul zidului de împrejmuire. Dar dacă conturul nu este regulat, lucrurile se complică.
Motivul este legat de faptul că, din punct de vedere optic, ne confruntăm cu prea multe fațete ale zidului și vedem simultan, atunci când privim spre grădină, prea multe laturi. Soluțiile de diminuare a acestui efect neplăcut sunt destul de clare:
Acestor soluții li se alătură modul inteligent de alegere a unui pavaj potrivit. În primul rând, este de preferat ca lățimea aleilor să nu fie mare și să fie constantă pe toată suprafața grădinii. Acest lucru poate limita opțiunile de pavaj, dar limitarea nu este nicidecum majoră, și avantajele sunt multe: sensul de ordine trebuie să vină de undeva și un set de alei cu lățime similară traduce cu ușurință ideea de ordine.
Îți sugerăm să te orientezi spre pavaje care mizează pe o gamă redusă de nuanțe. Jocurile complexe din punct de vedere cromatic sunt potrivite pentru geometrii clare și pentru ziduri aliniate; chiar și aici limitarea ta este însă minoră, pentru că cele mai multe modele din ofertă au această calitate. Dincolo de formă, despre care am vorbit mai sus, alegerea culorii (cât de deschisă sau închisă este nuanța pavelelor) este prea puțin legată de relația cu zidul. Dacă grădina ta are dimensiuni modeste, este totuși o idee bună să te orientezi către culori deschise, ca să crești senzația de spațiu.
O altă problemă, din păcate des corelată cu aceea a perimetrului neregulat, este cea a elevației. Avem patru situații distincte și trebuie să le discutăm separat.
Uneori, conturul curții și al grădinii este de așa natură încât segmentarea acestora în funcție de utilitate să poată avea un efect benefic asupra imaginii generale. Altfel spus, folosindu-ne de felul cum utilizăm spațiul, putem simultan să îmbunătățim aspectul acestuia.
În unele grădini, doar o parte a zidului de împrejmuire suferă de neregularități. Dacă mascarea cu vegetație nu este o soluție și dacă nu se poate construi un corp adiacent casei (spațiu de depozitare unelte, bucătărie de vară etc.), zona respectivă poate fi transformată într-un spațiu pentru grătar. Acesta va acoperi partea din spate, creând implicit în zona frontală un loc coerent.
Creează un zid fals, din vegetație sau din materiale prefabricate: acesta maschează perspectiva și îți oferă posibilitatea organizării unui spațiu de depozitare util în spatele său. Este bine ca un astfel de zid să nu aibă o înălțime foarte impunătoare (maxim 2 metri) pentru că scopul său nu este să închidă și mai tare curtea, ci să creeze prezența unui spațiu fluid și funcțional.
Întrebarea este complexă pentru că situațiile la care se referă sunt ele însele suficient de variate încât să impună o gândire contextuală. De aceea, alegem mai multe modele pe care le considerăm relevante sau pur și simplu potrivite pentru o grădină sau o curte cu margini neregulate, discutându-le sub forma unor cazuri specifice.
De multe ori, dacă atragem atenția asupra unui colț din grădina noastră pe care nu-l considerăm cu adevărat elegant putem să obținem un efect mult mai potrivit decât dacă încercăm să-l ascundem. În funcție de amprenta la sol a grădinii și curții tale, dar și în funcție de propriul tău stil de viață, este bine să organizezi în astfel de locuri zone utile: spații de depozitare unelte, un atelier mic, o bucătărie de vară plasată inteligent, un foișor construit ad hoc în funcție de nevoile tale și de oferta locului – toate acestea reprezintă tot atâtea modalități de asumare a spațiului.
Pavajul te poate ajuta foarte mult în această direcție (prin contur, cromatică și textură), dar sfaturile noastre trebuie să se oprească aici pentru că nu avem cum să le aplicăm pe fiecare caz particular. O regulă generală bună este ca, dacă construiești, să nu îți înalți construcția la mai mult de 1,5 din înălțimea generală a vegetației medii din grădina ta. Altfel spus, nu copleși spațiul cu ziduri. Alternativ, poți folosi materiale contemporane transparente pentru a reduce senzația de apăsare pe care un asemenea edificiu o poate crea.
Dacă este posibil corelează aceste spații funcționale între ele: o cărare care să le lege poate fi la fel de utilă ca orice altă alee din grădină, dar îți va oferi și posibilitatea, deloc de neglijat, de a marca în grădina ta un rol funcțional. Suma acestor lucruri va muta atenția de pe perimetrul grădinii pe interiorul acesteia.
Pentru mai multe informații, scrie-ne aici. Suntem întotdeauna dornici să ajutăm și, dacă avem acces la planurile particulare ale casei tale, îți putem oferi soluții personalizate, nu numai în ceea ce privește pavajul, ci și pentru alte aspecte legate de curtea și grădina ta.
Sfatul este legat de planificare: este important să planifici de cinci ori și să construiești o singură dată. Acest adevăr este cu atât mai important pentru curțile cu aspect neregulat, pentru că intervenția ulterioară ar fi aici cu atât mai dificilă.
Ideea se focusează pe gama extrem de variată de unelte pe care le ai la dispoziție ca să lupți împotriva unui asemenea efect optic: nu te lăsa furat de o singură perspectivă și asigură-te că modificările pe care le aduci spațiului sunt ele însele suficient de diverse încât ochiul să nu aibă timp să se plictisească atunci când îți petreci câteva ore de relaxare în grădină sau în foișorul așezat în aceasta, la capătul unei alei.