Având în vedere tipurile de arhitecturi ce primează în zona noastră, cele mai multe curți sunt expuse din cel puțin două direcții luminii constante a soarelui. În afara cazului când beneficiază de o vegetație densă și de talie înaltă sau când este agresată de un zid vecin inoportun, o curte va avea suficientă deschidere în etajul superior încât să se păstreze uscată. Însă există cazuri când nu sunt întrunite aceste condiții, iar în perioada toamnei, lucrurile devin și mai evidente. Articolul de față discută ce soluții ai la îndemână ca să-ți păstrezi pavajul și curtea în bune condiții atunci când te confrunți cu umezeala pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ce poți face de la bun început
Trei lucruri sunt esențiale dacă îți construiești casa în baza unui proiect personal, dar și în situația în care ai mai multe variante dintre care să alegi:
- Arhitectura casei nu trebuie să sufoce în nici un fel curtea. Nu ne referim aici atât la percepție sau utilitate, cât la geometrie: o curte spațioasă în raport cu elevația casei va reține mai greu sau pentru mai puțin timp umezeala.
- Zidurile împrejmuitoare trebuie să lase spațiu de respirat, iar diferențele de nivel trebuie să permită circulația aerului.
- Înclinația pavajului trebuie să fie corespunzătoare. Acest aspect este esențial oricare ar fi tipologia curții pe care o preferi și trebuie discutat cu constructorul tău în detaliu. Un pavaj înclinat corespunzător, accesorizat cu rigole și guri de scurgere în funcție de context, va reduce în cel mai înalt grad umezeala din curtea ta.
Despre curți și ziduri înalte
Zidurile înalte (mai mari de 2 metri) au misterul și farmecul lor. Dacă sunt realizate din materiale contemporane alese cu grijă, ele pot adăuga curții tale un aer magnetic și foarte atrăgător în fiecare anotimp al anului. Totuși, sugerăm cu tărie să limitezi înălțimea zidului de împrejmuire în funcție de mărimea curții. Dacă nu beneficiază de expunere sudică directă, o curte mică împrejmuită de un asemenea zid va reține umezeala în cel mai înalt grad. Mai mult decât atât: spațiile din proximitatea zidului vor rămâne permanent ușor umede (chiar și în perioadele de secetă), iar toamna își vor extinde cu iuțeală paleta de mucegaiuri și licheni.
Dacă dispui deja de o asemenea curte și consideri că raportul dintre suprafața acesteia și înălțimea zidului menține o umezeală specifică, sfatul nostru este să pavezi integral cel puțin doi metri din lățimea curții în proximitatea zidului. Umezeala este mai ușor de gestionat atunci când spațiul respectiv este ușor accesibil. În plus, poți alege din oferta noastră un model de pavaj care să suporte bine umezeala. Iată aici, aici și aici trei idei foarte utile din acest punct de vedere.
Umezeala în grădină în perioada toamnei
Un detaliu esențial încă de la început: înainte de primele zăpezi, umezeala din grădina ta este nu numai firească, ci și necesară. Nu încercăm să-i reducem efectul, dar nu dorim nici să ne invadeze curtea și spațiile proxime. Aleile largi, cu deschidere, nu vor avea probleme, însă, dacă umezeala persistă în grădina ta mai mult decât în alte grădini similare ca mărime (din foarte multe motive climatice, independente de deciziile noastre) este bine să-ți pavezi aleile cu un model texturat, cum este, spre exemplu, orice pavaj antichizat din oferta noastră.
Curtea din apropierea grădinii este și ea afectată, însă, dacă etajul superior nu este acoperit, umezeala poate fi ținută sub control destul de ușor. Același lucru se aplică și pentru terasele deschise cu ieșire spre grădină și pentru balcoanele de la etajul casei.
Vegetația reglează umezeala mai bine ca orice altceva. O grădină bogată în copaci, cu un gazon întreținut și cu alte plante perene va fi întotdeauna mai puțin umedă decât alternativa ei cu vegetație redusă. Din acest motiv, îți sugerăm să optezi pentru amenajări reci (piatră decorativă, scoarță în tandem cu dale individuale, de exemplu) doar în proximitatea grădinilor ce au o expunere vădit sudică și care sunt scăldate de soare cel puțin 5 ore pe zi.
Curtea din față și umezeala
Este o situație mai des întâlnită în cazul vilelor urbane, ale căror ieșiri spre stradă sunt profund regularizate, atât din rațiuni de limitare spațială, cât și din cerințele arhitecturilor specifice conform cărora au fost ridicate. Uneori este vorba de un culoar destul de strâmt (ne referim la accesul pietonal), alteori aleea nu permite trecerea a două persoane simultan. În plus, zidurile din apropiere sunt generoase, iar piatra acestora se înțelege bine cu umezeala, pe care o și atrage pe suprafața ei. În acest caz, îți sugerăm mai multe lucruri:
- Un zid de piatră dublat de elemente din fier forjat (cu alte cuvinte, un zid deschis spre partea stradală) va reduce într-o oarecare măsură umezeala și va lăsa spațiul să respire mai bine.
- Folosește un pavaj rugos sau texturat.
- Plasează ghivece cu plante perene în locurile mai puțin accesibile: astfel de plante reduc umiditatea atmosferică. Poți obține un efect și mai puternic cu plantele cățărătoare: glicina, iedera, vița sălbatică. Durează câțiva ani până cresc, însă, odată adulte, regularizează prezența apei din spațiile mici pentru că sunt ele însele mari consumatoare de apă.
- Folosește borduri de dimensiuni joase, elimină obiectele inutile și nu aglomera marginile aleii cu prea multă vegetație. Într-un cuvânt, lasă aerul să circule.
Degajarea apei pluviale din curte și de pe alei
Materialele contemporane pe care le ai la dispoziție îți oferă foarte multă flexibilitate în raport cu modurile în care poți să gestionezi degajarea apei pluviale de pe pavajul tău. Mai mult decât atât, tehnologia cu care este montat pavajul (găsești aici un ghid extins) asigură o protecție sporită împotriva umezelii pe termen lung. Cele mai importante elemente pe care trebuie să le iei în calcul sunt următoarele:
- Decizii inteligente cu privire la plasarea rigolelor și a gurilor de scurgere. Ne referim aici atât la poziționarea acestora în spațiu, cât și la incidența lor și la modul cum sunt corelate la rețeaua stradală. Dacă această structură nu este concepută corespunzător, te poți confrunta cu mici inundații atât vara, în timpul ploilor torențiale, cât și toamna, când plouă prelungit.
- Eliminarea de pe suprafața pavajului a obiectelor ce pot reține apa la baza lor sau care, prin prezența lor în spațiu, încetinesc scurgerea și eliminarea apei.
- Dacă bordurile sunt alese cu atenție (în special în cazul curților mici), apa pluvială va fi condusă mai ușor înspre rigole.
- Rigolele și gurile de scurgere trebuie păstrate curate. Sunt necesare două curățiri succesive (una în septembrie și una la sfârșitul toamnei, de preferat la mijlocul lunii noiembrie) pentru a elimina din rigole resturile vegetale adunate. Nu este o operațiune dificilă, însă este foarte eficace. În plus, odată eliminate frunzele semi-putrede din rigole, te asiguri și de faptul că zăpada topită din timpul iernii se va scurge în cele mai bune condiții.
Cum te bucuri de toamnă într-o curte umedă
Odată ce ai curățat pavajul și te-ai asigurat în legătură cu celelalte aspecte ce reduc impactul umezelii în curtea ta, nu mai ai cum să optimizezi acest proces pentru că o mare parte din realitățile care duc la existența unei umidități crescute au, după cum îți spuneam mai sus, cauze climatice. Însă acest fapt nu trebuie în mod necesar să-ți diminueze semnificativ activitățile legate de curtea ta.
- Terasele închise nu rețin atât de mult din umiditatea din curte și pot fi parțial încălzite, ca să te bucuri de un confort similar celui din perioada estivală.
- Foișoarele de sezon pot fi transformate, cu o folie transparentă, în încăperi de sine stătătoare, atât de primitoare în perioada toamnei.
- Bucură-te mai mult de grădină. Există multe tipuri de plante a căror dezvoltare este favorizată de un mediu umed și rece. Plantarea acestora din timp poate menține o atmosferă frumoasă în curtea ta și reduce parțial gradul de umiditate din atmosferă.
Grădinile în pantă, pavajul și zidurile asociate
Una dintre cele mai comune soluții contemporane referitoare la curțile și grădinile în pantă (când înclinația depășește un minim de 10%) este terasarea. Aceasta are avantaje evidente și este în cele mai multe cazuri foarte eficientă din punct de vedere estetic. O curte terasată sau o grădină terasată îți dă posibilitatea unor amenajări suplimentare și raționalizează diferențele de nivel atât optic, cât și utilitar. Nu mai vorbim despre faptul că o asemenea terasare invită la întreținerea unei grădini spectaculare.
Însă unul dintre (puținele) dezavantaje ale acestor terasări este umiditatea crescută din spațiu. Diferențele nu sunt mari, însă pot deveni semnificative și chiar vizibile în perioada toamnei. Le poți ține sub control prin acțiuni specifice, dintre care ți le amintim pe trei cele mai importante:
- Zidurile de susținere trebuie să fie dotate cu scurgeri, iar aceste scurgeri trebuie centralizate printr-un sistem care să ducă la rigole.
- Treptele trebuie să aibă o înclinație minoră în afară pentru a favoriza degajarea apei și pentru a evita orice băltire. Același lucru se aplică pentru treptele de dimensiuni mai mari, realizate din pavaj.
- În cazul aleilor în pantă ce trec de la o terasă la alta, sugerăm o înclinație dublă: pe lângă panta firească, o ușoară înclinație laterală, spre un jgheab mediu care să transporte apa mai departe spre rigole.
Se știe că grădinile în pantă terasate sunt pasibile să producă aluviuni, dintre care cele mai multe sunt formate din resturi de vegetație. Coșul de aluviuni din oferta noastră este potrivit pentru gurile de scurgere și reduce semnificativ munca de întreținere în această direcție.
9 modele de pavaje recomandate pentru curțile umede
Iată aici o selecție de modele de pavaje din cadrul ofertei noastre, pe care ți-o punem la dispoziție, concepută special pentru curțile umede. Nu uita însă că sunt foarte puține tipuri de pavaje care sunt nerecomandate într-un asemenea caz și că, în plus, ai posibilitatea de a-ți trata pavajul ca să îl protejezi de condițiile extreme (umezeală, temperatură etc.)
- Artline îți oferă siguranța unor dale de dimensiuni generoase și a unui tipar formal care se poate dovedi de un real ajutor în acest context. Poate fi ușor integrat în spațiu și suportă cu lejeritate accesorii.
- Fantasia este potrivită pentru curți și grădini umede deopotrivă. Aleile arată excelent toamna, iar trecerile de dimensiuni mai moderate păstrează în tiparul lor ceva din curtea de care se leagă.
- Jerusalem Stone este una dintre gamele noastre favorite în fața umezelii. Tiparul hexagonal, combinat cu tehnologia de îmbinare asigură rezistență sporită, în timp ce aspectul câștigă în prezența umezelii. E o gamă foarte potrivită pentru spațiile exterioare acoperite, în cadrul cărora dezvoltă o intimitate și o căldură specifice.
- Rustic reduce vizual impactul pe care îl are umezeala în spațiu. Folosită simultan în curte și grădină, va crea impresia de coerență și va sugera o atmosferă mediteraneeană, ușor uscată.
- Novum este funcțional și potrivit pentru curțile urbane umede, cărora le împrumută o căldură specifică, foarte atrăgătoare.
- Bradstone Old Town Dala este ideală pentru gazonul jos pe care îl completează cu succes atât în mediile umede, cât și în timpul perioadelor uscate.
- Bradstone Traverse este conceput pentru a sugera căldura lemnului în conjuncție cu un gazon sau cu piatră decorativă.
- Nordic Maritime preia aceeași idee, însă folosindu-se de o texturare diferită. Efectul este ușor nautic și, de aceea, este potrivit pentru curțile cu deschidere generoasă, oricât de umede ar fi.
- Solid NewStone sunt plăci ceramice de cea mai bună calitate, ce se potrivesc excelent în curțile mici și umbrite. Culoarea acestora deschide perspectiva și îmbogățește etajul inferior al curții tale într-un mod semnificativ.
Cum reducem umezeala din apropierea zidurilor cu orientare nordică
Acest caz specific este destul de complex din cauză că nu are o rezolvare definitivă: oricare ar fi orientarea primară a curții tale, suprafețele din apropierea zidurilor (casei sau de împrejmuire) care au o orientare nordică vor fi aproape întotdeauna ușor umede. Soluțiile pe care ți le oferim aici au totuși limitare anume și le recomandăm cu moderație:
- Folosește plantele ce consumă multă apă ca să reduci umiditatea din sol. Dacă speciile sunt alese cu grijă și sunt plantate des, acestea singure pot reduce umezeala până la un nivel mulțumitor.
- Plasează un sistem de drenare imediat în proximitatea zidului. Nu sunt necesare în mod obligatoriu rigole, însă prezența unui jgheab de suprafață poate foarte bine să conducă excesul de apă până la cel mai important punct de colectare.
- Nu bloca, prin construcții adiacente, circulația naturală a aerului. Curenții de aer ce se creează în curte ajută foarte mult la uscarea naturală a acesteia, în special toamna și iarna devreme.
- Alege, dacă ai posibilitatea, un zid combinat cu elemente de fier forjat ca să-i reduci suprafața complet mată.
Plasează la baza zidului un strat de pietre decorative. Nu trebuie să fie mare: o grosime de zece centimetri va reduce întrucâtva umiditatea percepută de la baza respectivului zid.
Câteva idei la final despre îndepărtarea umezelii din curtea ta
Am lăsat pentru final acest capitol pentru că este foarte specific. Ne găsești aici dacă dorești să primești mai multe sfaturi și indicații pentru curtea ta. Până atunci, încercăm să intuim ce anume s-ar putea schimba în bine în anumite cazuri specifice corelate cu umiditatea din curte și grădină.
- De cele mai multe ori, umiditatea dintr-o curte nu este constantă. După numai câteva luni de locuire, o să poți să spui cu precizie care anume sunt acele zone unde percepi mai multă umezeală toamna sau pur și simplu în zilele ploioase. Evită să construiești în astfel de locuri spații de relaxare și alege, în schimb, zone mai însorite.
- Terasele acoperite sunt foarte prietenoase cu umezeala, atât la nivelul dalelor, cât și sus, sub streașină. Motivele țin de condensul implicit ce apare în apropierea corpurilor calde, cum este, toamna și iarna, casa ta. O terasă deschisă va fi mai uscată și mai plăcută decât una complet închisă în ceea ce privește umezeala. Alternativ, aerisirea unei terase deschise poate ajuta mult la menținerea unui nivel de umezeală corespunzător, chiar și atunci când afară plouă sau este ceață.
- Umezeala nu se menține cu aceeași ușurință într-o curte cu mai puține accesorii decât într-una bogată în obiecte. În perioada toamnei și, în mod natural, iarna, nu folosim multe dintre aceste accesorii. Este o idee bună să le depozităm în locuri specifice și să lăsăm aerul să călătorească mai ușor pe suprafața pavajului. Rezultatele vor deveni evidente în cel mai scurt timp.
- Pavajul tău trebuie să aibă înclinația perfectă. Mai mult decât atât, nu este deloc o idee bună să amâni operațiunile de rearanjare a unui pavaj în cazul în care structura acestuia s-a deteriorat. Nimic nu este mai dăunător pentru pavaj ca apa care băltește (și, peste câteva luni, ca bălțile care îngheață și se dezgheață succesiv!): aceasta se infiltrează în structura de rezistență a pavajului și face, în scurt timp, mai multe stricăciuni.
Cele mai multe sfaturi în această direcție sunt însă conjuncturale și depind de situația exactă a curții tale, de clima de care dispune și de arhitectura locuinței. De aceea, este o idee bună să te adaptezi și să ceri părerea unui specialist dacă dorești să reduci umezeala și efectele ei în curtea ta.